FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp
UTKALA SE U POVIJEST

Žena koja se pripremala u Hrvatskoj prvo je ime Igara u Parizu: ‘Kad sam vidjela ovo, morala sam obaviti posao‘

Mala Katie je 3. kolovoza 2012. osvojila zlato na 800 metara. To je bila senzacija nad senzacijama
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 07:48

Bila je curetak od samo 15 godina. Davne nam se nekako čini 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu. Njezine kolegice i kolege iz američke reprezentacije vele kako je bila vrlo povučena, suzdržana gimnazijalka koja je apsolutno šokirala sve stručnjake u SAD, kada je na američkim predolimpijskim kvalifikacijama ili tzv. trialsima iznenađujuće ušla u američku olimpijsku vrstu.

Nepoznata, daleko najmlađa, ali imala je rezultat i otišla u London. Ništa, ali baš ništa nisu od nje očekivali. Stjecanje iskustva i “nek’ mala malo vidi London”. Tako se nekako razmišljalo u američkim redovima. Ispričala nam je to glasnogovornica njihove reprezentacije, koju godinu kasnije, na SP u Barceloni 2018. Tada je već Katie bila zvijezda, ali vratimo se mi Igrama u Londonu 2012.

Mala Katie je 3. kolovoza 2012. osvojila zlato na 800 metara. To je bila senzacija nad senzacijama.

Dvanaest godina kasnije, Katie Ledecky je to učinila ponovno. I da, datum je bio - njezinog novog zlata na 800 metara - 3. kolovoza!

Četiri zaredom na 800 metara

- O, da. Svakog 3. kolovoza se pojavi video tog mojeg prvog olimpijskog zlata. Negdje bude objavljen i samo me prisjete - rekla je i Katie ovdje, u Parizu 2024.

- Dakle, kad sam vidjela opet da je 3. kolovoza finale na 800 metara, rekla sam sama sebi: “OK, moram onda obaviti posao”.
I napravila ga je. Osvojila je zlato na 800 metara, njezino ukupno deveto olimpijsko, sveukupna 14. kolajna na Igrama i postavila nekoliko rekorda za sva vremena.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Osvojila je zlato u istoj disciplini (800 metara) na čak četvero Igara - London 2012, Rio de Janeiro 2016, Tokio 2021. i Pariz 2024. Znate li tko je jedini prije Ledecky to uspio? Jasno, Michael Phelps na 200 mješovito - Atena 2004, Peking 2008, London 2012. i Rio de Janeiro 2016. Usamljen je Michael bio do prije koji dan. Sad,u društvo pravi Katie.

Pariško zlato na 800 metara je drugo zlatno odličje za Ledecky u Parizu, ali deveto u njezinoj izvanrednoj karijeri, što je označilo još jednu prekretnicu. Postala je tek šesta olimpijka koja je dosegla tu brojku, uz bok plivačkoj legendi Marku Spitzu, atletskoj zvijezdi Carlu Lewisu, ruskoj gimnastičarki Larisi Latinjini i finskom trkaču Paavu Nurmiju. Svi oni zajedno, sada i s Katie Ledecky dijele drugo mjesto na vječnoj ljestvici olimpijaca s naviše zlata. Znate i sami tko je broj 1 - Michael Phelps s brojkom 23.

O, da. Svakog 3. kolovoza se pojavi video tog mojeg prvog olimpijskog zlata. Negdje bude objavljen i samo me prisjete

No, Katie Ledecky je najtrofejnija plivačica na OI svih vremena, te je jedina koja se izjednačila s već navedenom gimnastičarkom Latinjinom po broju zlata - devet. Niti jedna sportašica na svijetu, u bilo kojem sportu, nije osvojila više.

Katie Ledecky je inače, na ove Olimpijske igre u Parizu, došla s ukupno dotad 10 olimpijskih medalja u karijeri. Pretprošle je subote ili prvog dana plivačkih nadmetanja osvojila broncu na 400 slobodno, potom i zlato četiri dana kasnije na 1500 metara. S tom kolajnom se izjednačila s Jenny Thompson, Emmom McKeon, Darom Torres i Natalie Coughlin u poretku najtrofejnijih plivačica svih vremena na OI.

- Pokušavam ne razmišljati puno o povijesti. Znam sva ta imena, sve te plivačice. To su sve sportašice u koje sam se ugledala kad sam počela plivati. Stoga je meni čast biti među njima. Zahvalna sam im što me nadahnjuju. Toliko je sjajnih plivača i plivačica koji su mi pomogli doći do ovog trenutka - rekla je Katie ovdje u Parizu, u biti malo prije odlaska, neposredno nakon osvojenog četvrtog uzastopnog olimpijskog zlata u istoj disciplini.

Uoči OI trenirala na Kantridi

Katie Ledecky već više od desetljeća dominira natjecanjima slobodnim načinom, ali nije još rekla svoju zadnju. Pače, jasno je dala do znanja kako planira nastaviti plivati barem do Igara u Los Angelesu 2028.

- Nije baš lako jednostavno, ali idem godinu po godinu. Vidjet ćemo hoću li moći nastaviti davati sve što imam i koliko mi je preostalo snage.

Jedan miligram nekih Katienih medalja je stvaran u Hrvatskoj, u Rijeci

Katie Ledecky, prva zvijezda plivačkih nadmetanja Igara u Parizu, računajući žene i muškarce, vratila se na svoju Floridu. Najavila je odmor do 1. rujna, dakle tek tri tjedna praktički. Ona glasnogovornica američke plivačke vrste samo je prišapnula:

- Koliko je meni znano, Katie će biti i u Los Angelesu.

Ne sumnjamo. Najbolja američka sportašica svih vremena, možda i najbolja svjetska plivačica ikad. Najtrofejnija definitivno, kada govorimo o plivanju.

I da, jedan miligram nekih Katienih medalja je stvaran u Hrvatskoj, u Rijeci. Uoči pariških OI, kompletna je američka vrsta boravila, trenirala gotovo dva tjedna, upravo na Kantridi. Dobro, nije presudilo, ali zgodno zvuči.

2

zlata, srebro i broncu osvojila je u četiri nastupa na OI

9

zlatnih olimpijskih medalja iz Londona, Rija, Tokija i Pariza

14

medalja svrstava je na diobu petog mjesta svih vremena (OI i ZOI)

26

medalja osvojila je na svjetskim prvenstvima, 21 zlato i pet srebra

Najuspješniji na plivanju

Leon Marchand (Francuska)

4 pojedinačna zlata i 1 štafetna bronca

Summer McIntosh (Kanada)

3 zlata i 1 srebro, sve pojedinačno

Katie Ledecky (SAD)

2 zlata i 2 srebra, sve pojedinačno

Ariarne Titmus (Australija)

2 zlata (jedno štafetno) i 2 srebra

Sarah Sjöstrom (Švedska)

2 zlata - na 50 i 100 slobodno

Kaylee McKeown (Australija)

5 medalja - zlata na 100 i 200 leđno

Linker
05. rujan 2024 16:25