Goga Bitadze (arhivska fotografija)

 YUICHI YAMAZAKI/AFP/PROFIMEDIA
SVE ZA PROLAZAK

VIDEO: ‘Najsramotniji potez u povijesti moderne košarke‘. NBA košarkaš iz dva pokušaja nije uspio zabiti auto-koš

Promašaj je najbolje oslikala reakcija izbornika, Srbina Đikića koji nije vjerovao što se dogodilo
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. srpanj 2024. 09:08

Košarkaške olimpijske kvalifikacije posljednjih su dana donijele dosta lijepih priča, ali jučer smo gledali i neke ružne. Jednu od njih su ispisali Novozelanđani koji su u se u posljednjoj četvrtini utakmice protiv Slovenije doslovno ‘sklanjali‘ kako bi Luka Dončić i društvo došli do potrebnih 29 poena razlike.

No, nisu oni bili jedini koji su ispisali sramotne scene. Antijunak je bio i Goga Bitadze, košarkaš Gruzije koji je pokušao postići auto-koš kako bi pomogao svojoj reprezentaciji. Naime, Gruziji je bila potrebna pobjeda nad Filipinima od 19 poena razlike kako bi prošli dalje, ali par sekundi prije kraja su imali samo +3.

Chris Newsome je u tom trenutku bio na liniji slobodnih bacanja, pogodio prvo i smanjio zaostatak Filipinaca na dva poena, a onda je promašio drugo. Tu na scenu stupa Bitadze, NBA igrač koji je prije nekoliko dan potpisao novi ugovor za Orlando, a svojedobno je igrao i za srpsku Megu. On u skoku pokušava zabiti sam sebi koš kako bi utakmica otišla u produžetak, a Gruzija pokušala uloviti željenih 19 poena razlike.

No, Bitadze - promašuje nemoguće, reklo bi se ‘sivonjićevski‘, a onda je još jednom poslao loptu prema svojem košu koja opet nije prošla kroz obruč. Ostalo je 96:94, Gruzija je otišla kući, a Bitadzeov promašaj je najbolje oslikala reakcija gruzijskog izbornika, Srbina Aleksandra Đikića koji nije vjerovao što se dogodilo. Bitadzeov, pak, pokušaj, najbolje oslikava naslov na španjolskom Asu koji je ovo nazvao ‘najsramotnijim događajem u povijesti moderne košarke‘ te dodali kako ne vjeruju da se sve dogodilo na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. No, ionako znamo da je u modernom sportu malo toga ostalo od Coubertinovih riječi.

Spornu situaciju pogledajte OVDJE.

Portoriko bolji od Italije


U susretu koji je odlučivao o pobjedniku skupine B kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre koji je se održava u San Juanu, domaćin Portoriko je pobijedio Italiju sa 80-69.

Portoriko je tako osvojio prvo mjesto u skupini, u polufinale ide i Italija, dok je Bahrein posljednji. U skupini B Litva je prva, Meksiko drugi, dok se Obala Bjelokosti oprašta.

Poznati su i parovi polufinala, snage će odmjeriti Litva i Italija, te Portoriko i Meksiko. Kao i na preostala tri kvalifikacijska turnira, samo pobjednik ide u Pariz.

Nakon izjednačene prve četvrtine koju je Portoriko dobio sa 15-14, Italija je u drugom dijelu zaigrala bolje. Povela je osam razlike (38-30), a na poluvremenu je imala +5 (40-35). Portoriko je u trećem periodu nadoknadio zaostatak, pa se u posljednjih 10 minuta ušlo rezultatom 57-57.

Domaćin je sjajno odigrao zadnju četvrtinu, poveo je 11 razlike (75-64) obranivši prednost do kraja.

Portoriko je do pobjede predvodio Jose Alvarado sa 29 koševa, dok je George Conditt dodao 15 koševa. Kod Italije najefikasniji su bili Danilo Gallinari sa 14, te Nico Mannion sa 11 koševa.

Polufinalni susreti su na rasporedu 6. srpnja, a finale dan kasnije. (Hina)

Linker
05. srpanj 2024 09:09