AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia
JOSIP SESAR ZA SN

‘Već smo krenuli skautirati Sloveniju i Dončića... Šarićeva je želja neupitna, a razgovarat ću i s Babom‘

Izbornik reprezentacije složio plan priprema za olimpijske kvalifikacije, određeni su i sparing partneri
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. travanj 2024. 14:32

Košarkaške sezone ulaze u završnu fazu, a ispred nas je ljeto u kojemu će se odigrati najbolji od svih turnira, onaj na Olimpijskim igrama u Parizu. SAD je složio ludu momčad, domaćini Francuzi najavljuju čuda s Victorom Wembanyamom, Kanađani su se lani pokazali na svjetskoj smotri i sada će biti još jači, Srbi imaju svoje planove, Australci također, a Nijemci su svjetski prvaci. I čekaju se još četiri kvalifikanta, s četiri turnira koji će se igrati od 2. do 7. srpnja, a na onome pirejskom zaigrat će i Hrvatska.

Naša će se reprezentacija okupiti u prvoj polovici lipnja, za nepuna dva mjeseca, a u ponedjeljak smo saznali da na tim pripremama neće biti Roka Badžima, kojemu je stradala Ahilova tetiva i čeka ga dug oporavak. Ozljede su sastavni dio sporta, zna to i Josip Sesar, hrvatski izbornik...

image

Josip Sesar

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Badžim je borac

- Od prvog dana govorim kako je teško pričati o nečemu što će se dogoditi za dva ili šest mjeseci. Ispred nas je završnica sezona, igrači su istrošeni i važno je da budu fokusirani baš u ovom razdoblju. Badžim je zaradio neugodnu ozljedu, odvojit će ga ta ozljeda od parketa duže vrijeme. Opet, znam da je Badžim borac koji puno radi na svom tijelu, čak mogu reći da je on jedan od onih reprezentativca koji najviše pažnje posvećuje prevenciji od ozljede, pa se opet dogodila. On sada treba pronaći pozitivu i ne sumnjam da će se vratiti jako brzo. Mi, pak, moramo vidjeti neke druge opcije, jer Badžim je bio važan kotačić i jako je dobro kliknuo s našim NBA i euroligaškim igračima.

Kakav je uopće plan priprema uoči olimpijskih kvalifikacija?

- Okupit ćemo se početkom lipnja, a neki je okvirni plan da to bude 10. lipnja. No, ponudit ćemo nekim igračima kojima ranije završavaju sezone da krenu s treniranjem i ranije. Taj prvi dio ćemo raditi u Zagrebu, a onda smo od 16. lipnja u Opatiji. Tada nam se priključuju i NBA igrači, koji će od tog termina, prema dozvolama iz NBA lige, moći raditi u punom opsegu. U Opatiji ćemo odigrati i dva pokusa, sučelit ćemo se Brazilu i Poljskoj, s tim da postoji mogućnost da odigramo dvije utakmice protiv Brazila, ali to ćemo naknadno odlučiti. Nećemo ići nigdje iz Opatije do odlaska u Grčku.

Sesar je u komunikaciji s igračima, za sada tu ide sve kao po loju.

- Osim ovoga s Badžimom, sve drugo je OK. Sada je i završnica sezona, pa ne želim igrače dodatno opterećivati, a svi imaju dobre uloge u svojim klubovima. Upravo smo se u ponedjeljak u Zagrebu sastali Ivan Tomas, Bariša Krasić i ja, ovaj dio stožera koji je u Zagrebu, jer nam nedostaje Ivan Perinčić, a već smo krenuli raditi skauting naših protivnika, s fokusom, jasno, na Sloveniju i Dončića te Novi Zeland, jer nas ti protivnici čekaju u uvodnoj skupini u Pireju.

image

Dario Šarić

MEHMET MURAT ONEL Anadolu Agency Via Afp

S obzirom na to da su uoči pretkvalifikacija u Istanbulu Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja i Jaleen Smith odradili tek zajedničkih tjedan dana, sada će biti više priprema za uigravanje?

- Tada smo imali pet zajedničkih dana, sada će tu biti više prostora za posložiti neke stvari. Imali smo tijekom sezone period u kojemu Šarić nije igrao, Zubac je u dobroj formi, a Bogdanović je promijenio klub i ima sada manju minutažu. Razgovarat ćemo, ne samo s Babom, nego sa svima.

Jasno je da Sesar računa da će Bojan Bogdanović priključiti u još jednom reprezentativnom ljetu. Kakva je situacija s preostala dva NBA igrača, Karlo Matković je razvojnoj ligi, Luki Šamaniću je završila sezona?

- Matković je proteklo ljeto zbog ozljede koju je dobio u NBA kampu morao otpasti, a trebao je biti s nama i u veljači. No, mjesec dana uoči tih utakmica je otišao u SAD. On je imao veliku želju zaigrati, ali dogodilo se što se dogodilo, no u svim je planovima. Sa Šamanićem sam razgovarao i proteklo ljeto, no tada je čekao potvrdu NBA ugovora. Sa svima ću, kažem, razgovarati.

Kad smo već kod NBA ugovora, za sada znamo da novi mora potpisati Dario Šarić, a možda ne samo on. Koliko je taj potpis ugovora opasan za Šarićev program priprema, ne i za sam turnir u Pireju jer on se igra iza 1. srpnja kada se novi ugovori već mogu potvrditi?

- Daleko je još od toga. Kažem, Šiši je imao dio sezone u kojemu nije igrao, a u ovom dijelu sezone i ne želim njega, kao ni ostale zamarati. Međutim, poznavajući Šarića, ne samo ja, nego svi mi jako dobro znamo kolika je njegova želja i volja i da kod njega igranje za reprezentaciju nikada nije bilo upitno. Tako da niti sada neće biti problema. Ako postoji neko pravilo koje ćemo morati pri tome ispoštovati, mi ćemo to napraviti tražeći najbolju moguću situaciju.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Nepredviđene situacije

S čime bi Josip Sesar bio zadovoljan na koncu kampanje ovoga ljeta?

- Tko god odlazi na kvalifikacijske turnire, odlazi sa željom i nadom da taj turnir osvoji i plasira se na Igre. Mi smo lani kretali s pretkvalifikacijama za Eurobasket, bili smo na dosta niskoj razini i nekako smo malo izdigli iznad toga. Stoga mi je važno da u Pireju odigramo dobar, pravi turnir, da se prezentiramo na najbolji mogući način i da budemo momčad kao što smo bili lani na početku ljeta, kao što smo bili u Istanbulu i kao što smo to bili na dvije uvodne utakmice kvalifikacija za Eurobasket u veljači. Postoji hijerarhija unutar momčadi, postoji i odgovornost prema reprezentativnom dresu i Hrvatskoj i taj dio mora ostati besprijekoran.

Kad su lani odlazili u Istanbul, takve su to glave, Dario Šarić, Mario Hezonja i Ivica Zubac, iako svjesni da nisu favoriti, bili su uvjereni da mogu proći taj turnir. Teško je zamisliti da u Pirej neće ići s istom nakanom.

- Ti momci su takvi karakteri, a da nisu takvi ne bi niti imali karijere kakve imaju. Ivica je prvi centar Clippersa, Hezonja je jedan od najboljih igrača u Europi, ako ne i najbolji na svojoj poziciji, a Šarić igra za Golden State. Oni su u stanju puno toga olakšati. I biti, ponavljam, momčad, jer onoliko si jak koliko ti je jaka najslabija karika.

Je li se u međuvremenu Sesaru pojavilo neko novo ime na radaru?

- Moja je ideja da na pripremama imam tri petorke, da bude 15, 16 igrača, pa će se kroz trenažni period iskristalizirati momčad. Sigurno je da uvijek tu ima osam, devet igrača koje smatram sigurnim. Treba uvijek računati i na mogućnost nekih nepredviđenih situacija, ne daj Bože novih ozljede poput ove Badžimove. Trebamo se nadati da će svi biti zdravi i da ćemo u Pirej stići u najboljem mogućem stanju.

Kada možemo očekivati popis reprezentacije?

- Još je rano za to. Kažem, sada smo krenuli raditi skauting, fokus je na Sloveniju i Dončića, kao i na Novi Zeland. Kako se suprotstaviti Dončiću, kako mu smanjiti postotak uspješnosti. I zavisno od tih nekih parametara u igri naših protivnika mogli bi na popisu završiti neki igrači za koje procijenimo da bi mogli najbolje odgovoriti zahtjevima.

Linker
18. travanj 2024 14:32