Pres konferencija WADA-e (arhivska fotografija)

 PETER BYRNE/PA IMAGES/PROFIMEDIA
ŠOKANTNO PRIOPĆENJE

U jeku Igara razotkriven veliki skandal, Amerikanci pod žestokom paljbom: ‘Godinama su to skrivali‘

Kada je WADA konačno saznala za ovu praksu, naredila je USADA-i da je napusti, ali to se, čini se, nije dogodilo...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 08:20

Jesu li Olimpijske igre čiste što se dopinga tiče? Vrlo vjerojatno to nije tako, jer uvijek netko pokušava igrati nepošteno. Međutim, čini se da ima onih koji to čine već godinama u svjetskom sportu, a da uopće nisu sankcionirani.

Barem to tako tvrdi Svjetska antidopinška agencija (WADA), koja je u jeku Igara u Parizu objavila priopćenje u kojem potvrđuje da je Američka antidopinška agencija godinama dopuštala natjecanje registriranim pozitivnim sportašima, a da ih nije sankcionirala.

Ujedno je demantirala tvrdnje USADA-e, antidopinške agencije Sjedinjenih Američkih Država, koja tvrdi da je to bilo učinjeno uz odobrenje WADA-e kako bi se pokušalo navesti te sportaše ‘‘da otkriju više pozitivnih strana‘‘.

Prema priopćenju kojeg je objavila španjolska Marca, WADA je "svjesna najmanje tri slučaja u kojima je sportašima koji su ozbiljno prekršili pravila bilo dopušteno da se nastave natjecati godinama dok su djelovali kao tajni agenti za USADA-u, a da WADA nije bila obaviještena i bez ikakve odredbe koja dopušta takvu praksu".

image

Pres konferencija WADA-e (arhivska fotografija)

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

U jednom slučaju, "elitni sportaš, koji se natjecao u olimpijskim kvalifikacijama i međunarodnim događajima u Sjedinjenim Državama, priznao je da je uzimao steroide i EPO, ali mu je dopušteno da se nastavi natjecati."

Njegov slučaj nikada nije objavljen, rezultati nisu diskvalificirani i on je mogao zadržati svoju novčanu nagradu.

"Kada je USADA konačno priznala činjenice, napomenula je da bi objava slučaja ugrozila sigurnost sportaša i zatražila od WADA-e da pristane na neobjavljivanje imena. WADA "nije imala izbora nego prihvatiti" nakon što je potvrdila da je sigurnosna prijetnja vjerodostojna.

U drugom slučaju sportaša na visokoj razini, USADA nikada nije obavijestila WADA-u o svojoj odluci da ukine privremenu suspenziju, unatoč tome što je to morala učiniti prema Kodeksu.

WADA "ovo nikada ne bi dopustila‘‘, napominje se u priopćenju te se zaključuje kako je "ironično i licemjerno da USADA plače kada sumnja da druge antidopinške organizacije ne poštuju pravila do slova, a godinama nije objavila slučajeve dopinga i dopustila prevarantima da se nastave natjecati".

Svjetska antidopinška agencija napominje kako "ova akcija USADA-e prijeti integritetu sportskog natjecanja, koje Svjetski antidopinški kodeks nastoji zaštititi".

Također se navodi kako "u Kodeksu postoji odredba prema kojoj sportaš pruža značajnu pomoć može naknadno zatražiti suspenziju njegovog ili njezinog razdoblja zabrane. Međutim, postoji jasan postupak za to, koji ne uključuje dopuštanje prevarantima da se nastave natjecati sve dok mogu ili ne moraju prikupljati inkriminirajuće dokaze protiv drugih...".

Kada je WADA konačno saznala za ovu praksu 2021. godine, mnogo godina nakon što je počela, naredila je USADA-i da je napusti, ali to se, čini se, nije dogodilo...

Linker
24. rujan 2024 17:10