Aleksandar Petrović

 Independent Photo Agency/alamy/alamy/profimedia
ACO PETROVIĆ ZA SN

‘U Barceloni ‘92. je samo Dražen vjerovao da se može s Amerima, sada to znamo svi. Respekt postoji, ali straha nema‘

Hrvat je odveo Brazil u četvrtfinale olimpijskog turnira i s nestrpljenjem iščekuje utakmicu za polufinale
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 22:35

Osam najboljih košarkaških reprezentacija svijeta prebacilo se iz Lillea u Pariz i tamo će - čim završe gimnastička natjecanja - preuzeti Bercy Arenu te odlučivati o medaljama na Olimpijskim igrama.

Među tih osam veličanstvenih nalazi se i Brazil, kojeg je do četvrtfinala, preko olimpijskih kvalifikacija i skupine u Lilleu, doveo hrvatski trener Aco Petrović. On je, zajedno sa svojim Brazilcima, u Parizu već od subote.

- Kako nitko nije očekivao da ćemo biti na Igrama, kamoli u četvrtfinalu, mi nemamo niti mjesta u Olimpijskom selu, nego smo smješteni u hotel. I, što se mene tiče, to i nije loša opcija. Ipak, dvorana u kojoj treniramo nalazi se u Olimpijskom selu, pa igračima kad vide sav onaj šušur u Selu i nije baš najbolje sjelo što smo u hotelu u gradu. Meni su ovo četvrte Igre i meni jest bolje biti u vrhunskom hotelu, za njih je šteta, ali što je tu je.

Portoriko 32-33 minute u egalu

Brazil je morao u hotel, ali to nije slučaj sa Srbijom, koja je mogla i u Selo, ali je izabrala hotel, dok je izvan Sela ionako uvijek SAD.

- Hrana je u Selu monotona i posve mi je jasno zašto se neki miču iz Sela.

Idemo malo na košarku. Nekakav prvi dojam kad se pogleda tko je ostao u turniru, a tko je ispao, sugerira da tu nema iznenađenja. Čak je i ispadanje Španjolske u skupini s Kanadom, Australijom i Grčkom u sferi realnog...

- U toj bi se skupini čudo dogodilo samo da je ispala Kanada. Kad je ždrijeb odredio da u toj skupini budu dva kvalifikanta, nitko nije očekivao da bi to mogla biti ovakva skupina. Što se tiče skupine iz koje je Brazil stigao do četvrtfinala, meni se čini da smo imali i nesreću u rasporedu. Jer, da smo protiv domaćina Francuza zaigrali drugu ili treću utakmicu, mislim da bismo imali realnu šansu za pobjedu. Ovako, dogodilo nam se u toj prvoj utakmici previše negativnih faktora, zaigrali smo na otvaranju turnira pred 27.000 ljudi, Caboclo je imao probleme s penalima. Kasnije su Japanci pokazali da mogu dovesti Francuze do ruba jer su izgubili dobivenu utakmicu. Inače, jedno obilježja ovog turnira jest i činjenica da nitko više ne govori o “egzotičnim” reprezentacijama jer to više nisu niti Japan, niti Južni Sudan. Ljudi šutiraju 45 trica po utakmici, pa ako ih pogode 15, 20, dovedu te u ozbiljne probleme. Meni je bilo jasno da u sudaru protiv Japana moramo biti mentalno jaki izdržati nalet Japana u kojem će oni povezati dvije, tri trice. To je trebalo izdržati i onda čekati svojih pet, šest minuta kad se Japanci neće moći nositi s pritiskom i past će.

image

Aleksandar Petrović

Laurent Sanson - Panoramic/afp/profimedia

I, evo nas, u četvrtfinalu ste. I protivnik je najveći mogući, SAD. Iz perspektive Brazila to bi trebala biti najlakša moguća utakmica. Sve što se napravi, ako se samo dovede Amere u problem, bit će već svojevrsna pobjeda.

- Upravo moj tim radi skauting. Evo, Portoriko je u subotu bio 32, 33 minute u egalu s Amerikancima. Postoji šest, sedam stvari koje moraš provesti u sudaru s Amerikancima. Krenimo od kontrole ritma, preko pametnog korištenja faula do bonusa s kojima spriječavaš kontre, pa sve do kvalitetnih mečiranja njihovih igrača. Južni Sudan je bio u pripremama s Amerima na jednu loptu, Nijemci na dvije. Jednostavno, moram vjerovati da postoji način kako možemo ostati što duže u utakmici. Sigurno ćemo koristiti alternativne obrane, kao što ćemo biti vrlo obazrivi kad im u igru uđe druga petorka koja igra puno bolju obranu kako tu ne bismo primili neku seriju od 0-10.

Petrović je povukao i paralelu u rasponu od 32 godine. U Barceloni 1992. je bio pomoćnik Peri Skansiju, sada je izbornik Brazila...

- Ne razmišljam na način na koji sam razmišljao tada. Respekt prema Amerima postoji, ali nema tu straha. I nije to samo kod Brazila slučaj, više nitko nema straha kad igra protiv njih. Neću raditi neke pogreške koje sam vidio kod dosadašnjih protivnika SAD-a, spuštat ću petorke i ako se poklope neke stvari moglo bi biti zanimljivo. Ameri su apsolutni favoriti, ali sada je to drugačije nego prije 32 godine. Tada smo svi izuzev Dražena i uoči utakmice znali da nemamo šansu. Dražen u to jedini nije želio vjerovati. Sada želimo kvalitetno pripremiti utakmicu jer to nije serija od sedam utakmica, to je samo 40 minuta.
I još nešto.

- Ne znam iz kojeg razloga, ali tu je Tiago Splitter i on mi kaže da su Brazilci uvijek igrali dobro protiv SAD-a. Držali su ih na konopcima 2010. na SP u Turskoj, dok su na Igrama u Londonu 2012. bili 38 minuta u egalu. Vidjet ćemo, treba čitati utakmicu. Ako se pojavi šansa, treba biti spreman je ugrabiti.

Unutar sam svog mira

Kakav rasplet očekuje u ostalim četvrtfinalima?

- Kad smo razgovarali uoči turnira, spomenuo sam da su SAD, Njemačka, Kanada i Srbija četiri glavna favorita i kod toga stojim i dalje, to su najveći kandidati za polufinale. Međutim, sada bih tu imao samo jedan dodatak. Osjetio sam snagu Njemačke, za koju tvrdim da je sada i bolja, nego je bila lani kad je postala svjetski prvak. Gdje ih to može odvesti tek treba vidjeti. Posjeduje iznimnu fizičku moć, imaju visinu, tu je talent jednog Franza Wagnera ili Dennisa Schrödera. Zatim, mi svi znamo tko je Obst, dok Amerima i dalje nije jasno kako ih je Obst unakazio lani na SP. Način na koji su Nijemci demolirali Francuze bio je zadivljujući. Pričao sam tu s Nijemcima i to je priča koja traje sedam, osam godina. Igrači se jako dobro poznaju, pogledom dogovaraju što će odigrati, a “FIBA Schröder” igra na nevjerojatan način. Onda ti se još dogodi da Bonga pogodi dvije trice, pa tu doista ne možeš ništa. U mojim prognozama mi je Njemačka jako narasla...

U međuvremenu Petrović šeće Parizom i čeka veliki utorak.

- Unutar sam svog mira. Moram priznati, jako me zanima to četvrtfinale.
Bez obzira na to što su s druge strane Ameri. Prvi puta u povijesti s četiri MVP-ija NBA lige (LeBron James, Steph Curry, Kevin Durant i Joel Embiid).

ČETVRTFINALE KOŠARKAŠA

Njemačka - Grčka (1)

Francuska - Kanada (2)

Srbija - Australija (3)

Brazil - SAD (4)

Polufinale: Pobjednici (1) - (2) i (3) - (4)

Linker
16. rujan 2024 14:22