Ivica Tucak

 TOM DUBRAVEC Cropix
UTUČENI IZBORNIK

Tucak: Ovo je nešto najgore što čovjek može doživjeti u sportu. Htio sam zlato više od ikoga

"Kako smo igrali, više nismo zaslužili", bila je jedna od prvih reakcija hrvatskog izbornika
Piše: SNObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 15:27

Hrvatski vaterpolisti osvojili su srebrnu medalju na Olimipijskim igrama u Parizu. U finalnoj utakmici bolja je bila reprezentacija Srbije rezultatom 13:11. Svoj komentar susreta dao je izbornik Ivica Tucak za kamere HRT-a.

- Prije svega, čestitam Srbiji, bili su bolji, nema nikakve dileme. Od prvog trenutka su bili koncentriraniji, mi smo ušli konfuzno u utakmicu, sa strahovito puno pogrešaka obrane. A onda naravno da se na to nadovežu napadačke pogreške, nismo imali sigurnost koja je potrebna za osvojiti trofej. Trofeji se ne osvajaju napadom, nego obranom. Kad primiš 13 golova, nemaš se čemu nadati. Ostaje veliki žal i tuga. Treba naći snage u ovom trenutku i opet biti ponosni na novu medalju. Znate kako je, veselim se zlatu i bronci, srebru se u ovom trenutku ne možeš veseliti.

Presuđuju detalji, njihov igrač više je presudio?

- Rekao sam da smo bili grozni u obrani. Nismo ispoštovali dogovore koje smo trebali odraditi, drugi igrač više i drugi gol je lopta prebacila obranu, pa uđe, baš smo bili porozni, nikakvi, bez energije i bloka. Iz toga smo ušli u konfuziju u napadu, promašili neke izgledne situacije kad smo se čupali. A onda kad nisi 100% i pravi, okrene ti sreća leđa s dva-tri gola koja smo primili kad smo se čupali tri minute prije kraja.

- Zadnji pokušaj da dođemo na -1, primili smo gol na isteku napada. Ali kako smo igrali, moramo biti iskreni i reći da više nismo zaslužili. To je bio lov u mutnome. Nismo bili pravi zlato, a Srbi su igrali fantastično od briljantnog golmana i obrane, treba im čestitati.

Da sve proživljavate ispočetka, biste li što promijenili?

- Stvarno smo ih skautirali i napravili sve što smo trebali, prvenstveno zaustaviti Mandića i Jakšića. Oni su pronašli snagu u drugim igračima, nismo imali blok i obranu. Da smo se obranili s tri-četiri lopte, vjerojatno bi utakmica otišla u drugom smjeru, to vam da energiju, ali kad primite toliko golova, to te baca u stanje nesigurnosti, borili smo se, pokušavali, željeli, onda smo ušli u isforsirane šuteve. Izgubili smo glavu.

Angažman vam nitko ne može zamjeriti, jeste li ponosni?

- Što bi nam netko trebao zamjeriti, to može samo netko tko nema dobre namjere. Nekad je u sportu nažalost ovakav scenarij. Želio sam ovo zlato više od ikoga. Trebamo sad malo doći k sebi, užasno je teško, porazi u finalu su nešto najgore što čovjek može doživjeti u sportu. Ali imaš srebrnu medalju, to je veliko ostvarenje. Emocije su mi pomiješane više negativno nego pozitivno, ali proći će, bit će bolje.

Ali napravili ste velike stvari ove godine?

- A dobro, to nije sad ni tema. Svi znamo što je hrvatska vaterpolska reprezentacije. Sad je ovako kako je, ajmo dalje...

Linker
11. kolovoz 2024 15:27