NIKSA STIPANICEV Cropix
STRUČNI KOMENTATOR

Španjolci su pobijedili u svim dosadašnjim utakmicama na ovim Igrama, ali šanse su opet 50-50

Ratko Rudić za Sportske novosti najavljuje okršaj Hrvatske i Španjolske
Piše: Ratko RudićObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 08:47

Stručni komentator: Ratko Rudić

Bilo je nekoliko stvari koje su utjecale na naš ulazak u utakmicu protiv Amerikanaca. Recimo, očekivanje nekih rezultata u prijašnjim utakmicama koji su mogli donijeti drugačiji redoslijed u skupini, bez obzira na to pobijedili mi ili ne. To se ponajprije odnosi na rezultat između Italije i Grčke. To je nešto što možda malo odvlači koncentraciju na samu utakmicu koja te očekuje. S druge strane, Amerikanci su imali samo jednu opciju, znali su da su bez pobjede četvrti u skupini. Tako je po meni jednostavnije, ulaziš u utakmicu bolje koncentriran i to se otprilike i pokazalo.

Od samog početka je bilo evidentno da u obrani ne djelujemo kako bismo trebali. Dozvoljavali smo šuteve s distance, bez bloka, i vrlo lako smo primili 5-6 golova. I naravno, kako se to nastavlja, obrana postaje nesigurnija. Amerikanci su nam u tom početku igrali jaki presing, nismo se dobro prilagodili tome, tako da nismo imali ni napad, a neke šanse koje smo i stvorili, pogotovo s igračem više, nismo iskoristili. I sve je krenulo naopako. Primili smo preveliki broj golova u tom prvom dijelu igre, kasnije smo se malo adaptirali, igrali bolje, približili se i na dva gola zaostatka, ali više od toga nismo mogli.

Bila je to utakmica u kojoj nismo djelovali dobro i koja je donijela jako puno naših pogrešaka, ali ono što je najočitije jest ta slabija igra u obrani. Na ovakvim natjecanjima moraš imati barem solidnu obranu, a mi smo si dozvoljavali lako primljene golove iz igre što psihološki djeluje jako negativno.

Naravno, bilo bi lijepo da smo odigrali dobro i da smo ostvarili bolji rezultat protiv Amerikanaca, ali na kraju krajeva, to ništa ne mijenja. Došli smo ovamo s visokim ambicijama, a ako želiš ostvariti rezultat, moraš pobijediti sve. Četvrtfinalne utakmice imaju drugu težinu, a mi protiv Španjolske imamo solidan omjer, odigrali smo mnoge dobre utakmice protiv njih. To su ravnopravni dvoboji, pa su tako i u ovom šanse 50-50.

Istina je da smo izgubili posljednje dvije utakmice protiv njih na velikim natjecanjima, ali u finalu EP-a smo zapravo odigrali odlično. To je bila jedna od naših boljih utakmica protiv njih, vodili smo s dva gola razlike, ali onda se dogodio taj kraj koji je bio problematičan. No, što se same igre tiče, bili smo jako dobri i kad bismo ponovili takvu igru u srijedu, imali bismo pozitivan rezultat, to je sigurno. A što se poraza na SP tiče, on se dogodio na samom početku turnira, kasnije smo se podigli. U svakom slučaju, te poraze treba zaboraviti, nema gledanja unatrag, moramo se resetirati i idemo u novu utakmicu.

Španjolci su pobijedili u svim dosadašnjim utakmicama na ovim Igrama, ali i dobro je da je tako jer znači da jednu moraju i izgubiti, ha-ha. Imaju i oni prema nama ogroman respekt, ući će i oni jednako kao i mi u utakmicu i vidjet ćemo što će biti.

Očekivali smo da će među najbolje četiri ekipe u Parizu biti Španjolska, Mađarska, Italija i Hrvatska, ali sad se s ovim rasporedom dogodilo da će dvije od tih reprezentacija ispasti. Bilo je dosad dosta iznenađenja, prema tome, opet je sve moguće...

Linker
14. rujan 2024 09:43