BERTRAND GUAY Afp
DAN ODLUKE

Sinkovići love novo zlato. Ponovo su tamo gdje su bili godinama i gdje se najbolje osjećaju

Valent i Martin Sinković danas (11.30) veslaju u svom četvrtom olimpijskom A finalu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 07:14

Prvi put nakon Londona, Rija i Tokija, Valent i Martin Sinković na Olimpijske igre nisu otišli kao glavni favoriti za zlato. Ono što su bili i u četvercu na pariće koji nije znao za poraz u olimpijskoj sezoni sve do finalne utrke u Londonu, ono što su bili u dvojcu na pariće u kojem su u Brazil došli s nizom od 26 uzastopnih pobjeda i ono što su bili u Japanu u koji su otputovali također bez poraza u toj sezoni.

Mnogi sportaši ne vole biti u ulozi onih od kojih se očekuje samo i isključivo pobjeda ili zlato, Sinkovići se najbolje osjećaju baš u koži glavnih favorita. Ili kako je Valent Sinković rekao uoči odlaska u Pariz...

- Moram priznati kako je bolje biti favorit. Nama ta uloga nikad nije predstavljala problem, baš suprotno. Kad si glavni favorit znaš da ako odradiš svoje najbolje, nitko te ne može pobijediti. A sad ne možeš biti u to siguran, s obzirom na rezultate i sve što se događalo ove godine.

image
OLIVIER MORIN Afp

Nisu mogli biti, ne uoči Pariza. Sad, uoči finala, mogu. Svojim nastupima u kvalifikacijama i polufinalu ponovo su se vratili u ulogu u kojoj se najbolje osjećaju. Ulogu favorita. Onih koje moraš pobijediti da bi došao na vrh.

U redu, Britanci Oliver Wynne-Griffith i Tom George su osvojili sva tri natjecanja na kojima su se pojavili ove godine do Pariza, Sinkovići nisu osvojili niti jedno, ali to je bilo uoči Igara. Na njima su naša zlatna braća ostvarila dvije sigurne pobjede, a Britanci su "zakašljali" u polufinalu u kojem su ispred njih bili Rumunji. Uoči tih polufinalnih utrka je i britanska i svjetska legenda, jedini veslač s pet olimpijskih zlata, Sir Steve Redgrave tvrdio kako su njegovi sunarodnjaci "zicer za zlato", a Sinkovići prestari za taj izazov. Nakon polufinala? Ne bismo se kladili.

- Sad iskreno vjerujem da ćemo se boriti za to zlato - rekao je nakon polufinala Martin Sinković kojem je raspoloženje kao i bratu iz dana u dan bilo sve bolje.

Znali su da su tijekom završnih priprema na Perući napravili ogroman iskorak u odnosu na ono što su pokazivali u prvom dijelu sezone, ali trebala im je i konkretna potvrda za to. Ona koju su dobili u dvije utrke u Parizu koje su prethodile današnjem A finalu i konačnom obračunu za odličja.

- U petak nas čeka zadnja utrka, naše četvrto olimpijsko finale i jedva čekamo. Bit će to izjednačena utrka, tu su i Rumunji i Britanci, a i Švicarci su nam bili blizu u polufinalu tako da ćemo morati odveslati najbolje da se uopće možemo nadati medalji - rekao je Valent Sinković, koji će upravo danas navršiti 36 godina.

image
BERTRAND GUAY Afp

Jedna od medalja ili zlato? Oni ništa u sportu ne vole više od pobjeđivanja, godinama su se hranili pobjedama i svaka sljedeća njih je činila još gladnijim, a ne obrnuto. Upravo zbog toga i traju više od desetljeća na najvišoj razini i s iznimkom Svjetskog prvenstva 2022. svake godine od 2010. s najvažnijih natjecanja, a to su u veslanju isključio Igre i svjetska prvenstva, vraćali su se kući s medaljom oko vrata. Najčešće zlatnom.

Britanci su osvojili sva tri natjecanja na kojima su nastupili ove godine, Švicarci su aktualni svjetski prvaci, Rumunji su pokazali koliko su brzi srebrom na EP i pobjedom u polufinalu, Irci su brončani s prošlog SP...

Ma, nema veze, Sinkovići su sad ponovo tamo gdje su bili godinama i tamo gdje se najbolje osjećaju i to je najvažnije što se treba znati uoči olimpijskog finala dvojaca ‘bez‘. Njihovog drugog uzastopnog u ovoj disciplini.

A FINALE DVOJACA ‘BEZ‘

ŠPANJOLSKA

Jaime Canalejo i Javier Garcia

ŠVICARSKA

Roman Röösli i Andrin Gulich

HRVATSKA

Martin i Valent Sinković

RUMUNJSKA

Florin Arteni i Florin S. Lehaci

VELIKA BRITANIJA

Oliver Wynne-Griffith i Tom George

IRSKA

Ross Corrigan i Nathan Timoney

SINKOVIĆI NA IGRAMA

PUT DO SREBRA 2012.

Sezona do Igara:

- četverac na pariće je osvojio sva tri Svjetska kupa

- 7 pobjeda u 7 utrka

Na Igrama:

- pobjede u kvalifikacijama i polufinalu, 2. u A finalu

PUT DO ZLATA 2016.

Sezona do Igara:

- osvojili dva Svjetska kupa i europsko zlato u dvojcu na pariće

- 7 pobjeda u 7 utrka

Na Igrama:

- pobjede u kvalifikacijama, polufinalu i A finalu

PUT DO ZLATA 2021.

Sezona do Igara:

- osvojili dva Svjetska kupa i europsko zlato u dvojcu ‘bez‘

- 7 pobjeda u 7 utrka

Na Igrama:

- pobjede u kvalifikacijama, polufinalu i A finalu

PUT DO OI FINALA 2024.

Sezona do Igara:

- 4. na prvom Svjetskom kupu, 4. na EP i 2. na trećem Svjetskom kupu u dvojcu ‘bez‘

- 1 pobjeda, 5 drugih mjesta i 2 četvrta mjesta u 8 utrka

Na Igrama:

- pobjede u kvalifikacijama i polufinalu

MEDALJAŠI U DVOJCU ‘BEZ‘ OD TOKIJA DO PARIZA

OI Tokio 2021.

1. Hrvatska (V. i M. Sinković)

2. Rumunjska (Cozmiuc i Tudosa)

3. Danska (Sutton i Vystavel)

SP Račice 2022.

1. Rumunjska (Cozmiuc i Bejan)

2. Španjolska (Canalejo i Garcia)

3. V. Britanija (Wynne-Griffith i George)

SP Beograd 2024.

1. Švicarska (Röösli i Gulich)

2. V. Britanija (Wynne-Griffith i George)

3. Irska (Corrigan i Timoney)

Braća najstariji u finalu

Kao što je Damir Martin bio najstariji polufinalist u konkurenciji samaca, tako su i braća Sinković najstariji u finalu dvojaca ‘bez‘. Valent će danas navršiti 36 godina, a Martin u studenome 35.

Najbliži po godinama su im Španjolci Canalejo i Garcia koji obojica imaju 32 godine. Wynne-Griffith je navršio 30, a njegov partner u britanskom dvojcu George će 30. rođendan proslaviti u rujnu.

Švicarska posada je "kombinirana". Röösli ima 30 godina, a Gulich 25, dok Irci i Rumunji imaju jednog veslača od 25 godina (Corrigan, Lehaci) i jednog od 23 (Timoney, Arteni).

Olimpijski medaljaši do sada samo Hrvati i Britanci

Braća Sinković već imaju 3 olimpijske medalje (dva zlata i srebro), a jedini uz njih koji se mogu pohvaliti olimpijskim odličjem su Britanci. Wynne-Griffith i George su osvojili broncu u britanskom osmercu u Tokiju.

Jedini debitanti na Igrama su Irci Corrigan i Timoney, a zanimljivo je da su Rumunji Lehaci i Arteni, iako jednako mladi kao i Irci već nastupili na OI, u Tokiju u rumunjskom osmercu.

Lehaci i Arteni prije finala u dvojcu odveli u finale i rumunjski osmerac

Četvrtak je za pet posada iz današnjeg A finala dvojaca ‘bez‘ bio dan između utrka, ali ne i za Rumunje Florina Sorina Lehacija i Florina Artenija.

Njih dvojica su veslali u repasažnoj utrci osmeraca u kojoj su Rumunji bili treći i tako izborili nastup u A finalu koje je u subotu.

Linker
13. rujan 2024 02:03