Josip Sesar

 TONCI VLASIC Cropix
BORBA ZA PARIZ

Sesar objasnio poraz Hrvatske: ‘Ovo nije problem, ako želimo osvojiti turnir, znamo što moramo napraviti‘

Hrvatska je poražena od Novog Zelanda, ali osigurala je plasman u polufinale
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 20:13

Hrvatska nije upisala i drugu pobjedu na olimpijskim kvalifikacijama, Novi Zeland ju je svladao s 90:86, ali usprkos tog poraza, sasvim je jasno da će Hrvatska u subotu igrati polufinale ovog turnira, jer u bilo kojem krugu sve tri reprezentacije ne može završiti na trećem mjestu s koš-razlikom plus 12. Nadalje, ako Novi Zeland svlada Sloveniju, Hrvatska će u polufinalu na prvog iz susjedne skupine, kao što će biti druga u našoj skupini ako Slovenija u četvrtak bude bolja od Novog Zelanda s 29 poena viška. U svakom drugom raspletu, Hrvatska će biti prva u skupini, pa joj ovaj poraz i ne bi previše značio. Osim, što bi bio dobro upozorenje. Jer, ova reprezentacija još uvijek nije velika i moćna, ova reprezentacija još uvijek raste i još uvijek nije kadra pobjeđivati u tijesnom rasporedu i kad ne igra dobro, a i to su odlike najboljih.

Treba još dodati kako će Slovenija proći u polufinale samo s pobjedom od deset poena viška nad Novim Zelandom, što znači da Novom Zelandu igra u četvrtak i poraz od devet poena razlike.

Znatno manje energije

Hrvatska je u utakmicu ušla sa značajno manjom energijom nego je ona bila u prvom meču protiv Slovenije. Kratak razmak između dvije utakmice ostavio je traga na našim igračima, a na ruku nije išao niti protivnik. Pero Cameron je odlučio odigrati utakmicu baš ciljajući naš umor, s velikom rotacijom i maksimalnom potrošnjom, jako agresivno i jako borbeno, momački tvrdo. Nisu, doduše, Novozelanđani znali što bi u visinskom deficitu, pa je Ivica Zubac do konca utakmice ubacio 29 poena i skupio 16 skokova (za valorizaciju 43, najveću svih vremena u olimpijskim kvalifikacijama!), a dominirao je i Dario Šarić. Međutim Novi Zeland je luđački šutirao za tri poena. Pogodili su 6-8 u prvoj četvrtini, a do poluvremena su šutirali 10-15 za tri. Hrvatska je postigla 60 peona, ali je i primila 55 u prvih dvadeset minuta, a u samoj završnici prve polovice stigla je zaostatak 42:50.
I činilo se, da usprkos sve vidljivije teških nogu drži utakmicu pod kontrolom. Sve do pet minuta do sirene i vodstva od 84:77. Tada je Novi Zeland zaigrao na sve ili ništa. Sve pokušaje da se spusti lopta na Zupca ili Šarića, rješavali su udvajanjem, a pri tome su sjajno rotirali, dali svu energiju. I grickali prednost Hrvatske, koja je pokušavala sve rješavati šutevima za tri poena, no niti jedan u završnici nije pronašao cilj, pa je u posljednjih pet minuta samo Dario Šarić poentirao s crte. A Hrvatska je ukupno u posljednjih deset minuta ubacila tek sedam poena.

U obrani je pak Shea Ili počeo raditi na prodorima, a bila je tu i sigurna ruka Coreyja Webstera, uz poslovično borbenost cijele momčadi. U posljednjoj minuti Novi Zeland je okrenuo i slavio s 90:86.

- Nismo ušli dobro u utakmicu, niti smo cijelo vrijeme uspjeli mečirati Novi Zeland, jer su stalno radili po dvije, tri izmjene. Tražili su takav ritam, jer su znali da smo imali večer prije utakmicu. Kad su ušli u bonus u posljednjoj četvrtini, promijenili su obranu, na svako naše spuštanje su udvajali. Mi smo imali pet, šest otvorenih šuteva, ali sve smo promašili - objasnio je kasnije Josip Sesar, hrvatski izbornik, dodajući:

- Nije nikakav problem ovaj poraz. Ako želimo osvojiti turnir, moramo pobijediti sljedeće dvije utakmice. A ovaj poraz moramo analizirati. Mislim da ne smijemo biti niti nervozni kao što smo bili u srijedu, jer nas je i to sputalo i to je škola za sve. Utjecalo je emocionalno pražnjenje nakon pobjede nad Slovenijom, nitko nije mogao zaspati prije tri, četiri ujutro, pokušali smo se razbuditi, ali nije išlo.

Problemi u obrani, loše odluke u završnici

Pronašao je izbornik i detalje na kojima smo pali.

- Imali smo problema u obrani od picka, a u napadu smo donosili neke loše odluke u završnici. Postigli smo samo sedam poena u posljednjoj četvrtini. No, sve je ovo košarka, sada se idemo odmoriti i spremiti polufinale, protiv koga god da igramo - zaključio je Josip Sesar.

Ako je postojala reprezentacija i stil igre koji nije odgovarao Hrvatskoj samo 18 sati nakon slavlja nad Slovenijom onda je to bio Novi Zeland. Poštena, hrabra momčad. Koja je uzela ono što je željela. I malo spustila euforija među Hrvatima, ako je euforije uopće bilo.

Ako se izvuku pouke iz ovog poraza, moglo bi to na kraju dana čak biti i poticajno za ono što slijedi.

Linker
03. listopad 2024 05:59