DAMIR SKOMRLJ Cropix
UVJERLJIVA POBJEDA

Prvi pokus pokazao se uspješnim. Moćna Hrvatska prejaka za Poljake, dominacija Zupca i Hezonje

Hrvatski košarkaši uvjerljivom su pobjedom otvorili turnir u Opatiji u sklopu priprema za OI
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. lipanj 2024. 21:32

Hrvatska - Poljska 82:68 (17:18, 17:17, 30:20, 18:13)

OPATIJA Dvorana Marina Cvetkovića. Gledatelja 1.000. Suci: Hadžić, Stanković i Miletić.

HRVATSKA: Smith 6p, 5s, Kapusta 9p, 6a, Krušlin 4, Hezonja 15p, 3s, 7a, 3il, Šarić 10p, 4s, Vraneš, Radovčić 5, Branković 2, M. Drežnjak 3, D. Drežnjak 6, Zubac 19p, 10s, Nakić 3.

POLJSKA: Pluta 2p, 3a, Balcerowski 13p, 8s, 3ol, Sokolowski 3, Slaughter 9, Miličić 8p, 5s, 3il, Mazurczak 2p, 3a, Ponitka 9p, 4s, 3a, Dziewa 2, Bogucki 3, Michalak 15p, 4s, Zolenierowicz 2, Nizol.


Poljska je stigla u Opatiju odigravši prvi pokus kontra Grka u Pireju i tamo je izgubila tijesno (73:78). Iako je trebala biti uigranija za tu jednu utakmicu od Hrvata, u Opatiji je samo jedno poluvrijeme trebalo momčadi Josipa Sesara da podigne radnu temperaturu do razine koju Poljaci nisu mogli pratiti. Hrvatska je svladala polufinalista Eurobasketa s 82:68, a pri tome je na samo dvije minute do kraja u prvom od dva pokusa uoči olimpijskih kvalifikacija vodila 80:60.

Igor Miličić, izbornik Poljske za koju je igrao njegov sin, također Igor, nije mogao računati na Jeremyja Sochana, a Josip Sesar je izvan momčadi ovoga puta ostavio Gorana Filipovića, Borisa Tišmu i Antonija Jordana.

Samo otvaranje utakmice bolje su kontrolirali Poljaci jer je Hrvatska od ukupno 13 izguljenih lopti u prvih pet minuta ima čak četiri. No, vrlo brzo je dominaciju pod oba koša uspostavio Ivica Zubac, a Mario Hezonja je pokazao koliki ima napadački arsenal.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- S obzirom na intenzitet rada koji je za nama, dečki su još uvijek teških nogu što se vidjelo najbolje po tome koliko im je trebalo da uđu u utakmicu. Prvo poluvrijeme je bilo bitno ne dozvoliti im da nam pobjegnu, a u drugom poluvremenu je bilo samo pitanje vremena kada ćemo se značajnije odvojiti. A to se dogodilo kada smo se mi rastrčali, kada smo podigli razinu intenziteta. Utakmicu smo relativno lagano priveli kraju, no fokus ionako nije bio na nekim taktičkim stvarima koje pripremamo i još je puno posla pred nama za napraviti. Vjerujem da ćemo u ova dva dana doraditi neke stvari i da ćemo u srijedu protiv Brazila izgledati još bolje - kazao je izbornik Josip Sesar koji je djelovao vrlo zadovoljan onime što je vidio od svojih izabranika.

Poljska je u jednom trenutku prvog dijela vodila 31:23, ali Hrvatska je veliki odmor otišla s minus jedan (34:35).

Kapetan Dario Šarić bio je opterećen s tri osobne pogreške u prvom dijelu, no nastavak je otvorio blistavo. Sa Šarićevih vezanih pet poena Hrvatska je odmah prešla u vodstvo i tu dominaciju nije ispuštala. Cijela visoka linija Poljaka se mučila kako zaustaviti Ivicu Zupca, Mario Hezonja je kažnjavao obranu Poljaka, a svoje zapažene dionice imali su Jaleen Smith i Borna Kapusta, koji se zbog neigranja Filipovića prometnuo u prvog playa. Filip Krušlin je pokazao da itekako može pomoći, iako je najstariji, jer mu noge još uvijek drže u obrani. Na koncu je ispalo samo 82:68, ali dojam je uoči utakmice s Brazilom u srijedu ostao jako dobar.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Ušli smo tvrdo u utakmicu, izgledalo je neuštimano, no kako je utakmica tekla, pohvatali smo konce, dobili osjećaj za igru. Neki od nas nisu igrali po dva-tri mjeseca, pa je ovo za neki početak i u redu. Odličnom participacijom s klupe zasluženo smo dobili - rekao je Dario Šarić, dok je Ivica Zubac dodao:

- Trenirali smo dobro sedam dana, no drugačije je kada kreneš igrati utakmice. Trebalo nam je da uđemo u ritam, ima tu još posla. Trebao nam je ovakav suparnik, koji je agresivan, koji je fizički snažan, koji udara, da se već u početku naviknemo na taj stil igre i da spremni otputujemo na kvalifikacijski turnir u Grčku.

Linker
21. rujan 2024 13:05