FABRICE COFFRINI Afp
OLIMPIJSKE IGRE

Povijesna večer za Hrvatsku, Donna Vekić osigurala olimpijsku medalju

OI u Parizu pratimo iz minute u minutu, s naglaskom na hrvatske sportaše
Piše: SNObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 23:30

Rezultati hrvatskih sportaša

→ Donna Vekić ušla je u finale pobjedom nad Slovakinjom Schmiedlovom rezultatom 6:4, 6:0

→ Vaterpolisti su s 11:8 pobijedili Rumunjsku i stigli na prag četvrtfinala

→ Damir Martin nije uspio izboriti ulazak u A finale samca

→ Judaš Zlatko Kumrić je ispao u prvom kolu u kategoriji do 100 kg

→ Jere Hribar je na 50 metara slobodno zauzeo 22. mjesto

Filip Jurišić je u prvom plovu klase ILCA 7 bio 13., a u drugom 4., te ukupno drži četvrto mjesto

→ Šime i Mihovil Fantela sutra će jedriti za odličja u 49eru. Plov koji se trebao održati danas dvaput je prekidan i na kraju odgođen

→ Elena Vorobjeva drži peto mjesto nakon prvog plova u klasi ILCA 6

→ Palma Čargo završila je nastup u windsurfingu na 14. mjestu ?‍♂️

23.30 Novi bogati dan hrvatskih sportaša je iza nas. Kao i svakog dana na Sportskim novostima ste mogli pratiti sve vezano za hrvatske sportaše, ali i sve ostale zanimljivosti na Olimpijskim igrama. Sutra nas ponovno čeka bogati dan gdje će Gabrijel Veočić i braća Sinković tražiti nove medalje, dok hrvatske rukometaše čeka važan susret sa Šveđanima. To i još puno toga pratite sutra na našem portalu. Laka vam noć i do čitanja uz fotografiju emotivne Donne Vekić koja je ispisala povijest hrvatskog sporta i tenisa.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Donna Vekić je u finalu Olimpijskih igara!

Hrvatska ima najmanje srebro, Vekić je pomela Slovakinju rezultatom 6:4, 6:0 i došla u finale!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

22.45 U finalu mješovitih parova na olimpijskom teniskom turniru u Parizu igrat će Česi Katerina Siniakova i Tomaš Machač te Kinezi Xinyu Wang i Zhizhen Zhang.

Siniakova i Machač su u polufinalu nadigrali Kanađane Gabrielle Dabrowski i Felixa Auger-Aliassimea sa 6-3, 6-3, dok su Wang i Zhang sa 2-6, 6-4, 10-4 bili bolji od Nizozemaca Demi Schuurs i Wesleya Koolhofa.

Finale miksa igrat će se u subotu, dok je dvoboj za treće mjesto na programu u petak. (Hina)

Donna Vekić osvojila je prvi set protiv Schmiedlove i na pola je puta do finala Olimpijskih igara! Osječanka je blizu ispisivanja povijesti hrvatskog tenisa.

Meč iz minute u minutu pratimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

22.18 Predstavnice Sjedinjenih Američkih Država osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u mačevanju, u ekipnom dijelu floreta, svladavši u finalu Italiju 45-39.

Uoči natjecanja Talijanke (Errigo, Favaretto, Palumbo i Volpi) su bile glavne favoritkinje za pobjedu, pogotovo jer već dugi niz godina dominiraju u ovom dijelu mačevanja. U ekipnom dijelu floreta Talijanke su osvojile četiri zlata na posljednjih šest Igara.

Međutim, Amerikanke (Dubrovich, Kiefer, Scruggs i Weintraub) su od početka finala bile u prednosti i na kraju slavile 45-39. Prije toga SAD-e su u četvrtfinalu pobijedile Kinu 45-37, dok su u polufinalu dominirale protiv Kanade pobjedom 45-31.

Italija je u četvrtfinalu svladala Egipat 45-14, a u polufinalu Japan s 45-39.

U napetoj borbi za brončanu medalju na kraju su slavile Japanke koje su s 33-32 bile bolje od Kanađanki.

Prije tri godine u Japanu u finalu su Ruskinje bile bolje od Francuske, dok su Talijanke tada bile brončane. (Hina)

22.07 Jedan od najvećih tenisača svih vremena Andy Murray odigrao je zadnji meč svoje velike karijere. Više o tome pročitajte OVDJE.

21.43 Donna Vekić započela je polufinalni meč sa Slovakinjom Schmiedlovom, koji joj može osigurati najmanje srebrnu medalju u Parizu. Sretno, Donna!

Meč pratimo OVDJE.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

21.17 Novak Đoković plasirao se u polufinale turnira tenisača. Srbin je u drugom setu okrenuo vodstvo Tsitsipasa s duplim breakom (4:0) te slavio 6:3, 7:6(3). Opširnije OVDJE.

To znači da će Donna Vekić za 15 do 20 minuta izaći na teren Philippe Chatrier i krenuti u borbu za finale!

20.42 Briljantna Simone Biles vratila je najprestižniju gimnastičku krunu u svoje ruke, 27-godišnja Amerikanka osvojila je zlato u višeboju na Olimpijskim igrama u Parizu. Prije tri godine u Tokiju odustala je od obrane naslova iz Rija zbog mentalnog sloma i zlato je uzela njezina sunarodnjakinja Sunisa Lee. U međuvremenu se Biles oporavila i u Parizu se vratila na tron. Na svojoj najslabijoj spravi, dvovisinskim ručama, napravila je jednu veliku pogrešku, pa je nakon dvije rotacije bila tek treća s 0,267 bodova zaostatka za vodećom Brazilkom Rebecom Andrade. Vratila se Biles u vodstvo nakon grede, ali samo s 0,166 bodova prednosti nad Andrade. Odluka je tako pala na parteru, a tu je Amerikanka jednostavno nedodirljiva. Odradila je fantastičnu vježbu i s ukupnom ocjenom 59,131 osvojila zlato i zaradila ovacije tribina na kojima su bili članovi američke košarkaške reprezentacije i nogometna ikona Zinedine Zidane. Andrade je osvojila srebro s ocjenom 57,932, a Lee broncu s 56,465.

Za Biles je ovo deveta olimpijska medalja u karijeri, šesta zlatna i druga u Parizu, nakon one ekipne. Postala je ovime tek treća gimnastičarka u povijesti s dva višebojska olimpijska zlata, prije nje su to napravile samo legendarne Larisa Latinjina i Vera Časlavska. (vb)

20.36 Sjajne vijesti stižu nam s vaterpola, gdje je Hrvatska opravdala ulogu favorita te sa 11:8 pobijedila Rumunjsku u trećoj utakmici grupne faze.

Naše vaterpoliste u skupini još čekaju Grčka (subota) i SAD (ponedjeljak), a kako sada stvari stoje, na pragu su prolaska u četvrtfinale.



Standings provided by Sofascore

20.28 Nakon osvojenog prvog seta, Đoković se muči. Tsitsipas u drugom setu vodi 4:1 te izgleda kao bolji tenisač. Đoković je tražio i medicinski timeout zbog desnog koljena koje je operirao uoči Olimpijskih igara.

Novak Đoković dobio je prvi set protiv Stefanosa Tsitsipasa (6:3), a u međuvremenu je mjesto u polufinalu rezervirao Félix Auger-Aliassime, koji je s 6:4, 6:7(8), 6:3 izbacio Norvežanina Ruuda.

Félix u polufinalu ide na Carlosa Alcaraza, koji je ranije izbacio Paula, dok pobjednika meča Đokovića i Tsitsipasa čeka Lorenzo Musetti (eliminirao Zvereva).

image
DIMITAR DILKOFF Afp

19.39 Polufinalni meč Donne Vekić protiv Slovakinje Schmiedlove današnji je vrhunac za hrvatski sport u Parizu.

Osječanka će na stadion Philippe Chatrier izaći nakon što završi ogled Novaka Đokovića i Stefanosa Tsitsipasa. U ovim trenucima Srbin vodi 4:1 u prvom setu.

Donnin meč pratit ćemo OVDJE.

19.25 Za pet minuta hrvatski vaterpolisti započinju susret trećeg kola grupne faze protiv Rumunja, najslabijeg suparnika u skupini. Utakmicu pratimo OVDJE.

image
ANDREAS SOLARO Afp

18.47 Svjetski rekorder u desetoboju, dvostruki olimpijski doprvak u toj disciplini Francuz Kevin Mayer odustao je od nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu dan uoči početka natjecanja zbog ozljede bedrenog mišića koju je zadobio početkom srpnja na mitingu "Dijamantne lige" u Parizu gdje je trčao na 110 metara s preponama.

"Nažalost, nakon obavljenih pregleda nalazi nam ne daju nikakve izglede za nastup. To je sportski zakon", objavio je 32-godišnji Mayer.

18.35 Odbojkašice Italije i Brazila upisale su druge pobjede u Parizu čime su osigurale prolaz u četvrtfinale. Nakon 3-0 u premijernom ogledu protiv Kenije odbojkašice Brazila su u skupini B, na isti način, svladale Japan u drugom kolu. Bilo je 25-20, 25-17, 25-18 po setovima. Brazil i Poljska time su došle do maksimalnih šest bodova nakon dva nastupa te su obje ekipe osigurale svoje mjesto među osam najboljih. (Hina)

18.31 Palma Čargo završila je svoj nastup u windsurfingu na 12. mjestu.

Vremenski uvjeti u potpunosti su poremetili natjecanje u toj klasi, a Splićanka je nakon diskvalifikacije u 12. plovu te nezavršenog 13. plova bila najbolja u 14. plovu, što na koncu nije bilo dovoljno za top 10 plasman.

image
CHRISTOPHE SIMON Afp

18.01 Vaterpolisti Italije pobijedili su nakon raspucavanja peteraca Crnu Goru s 11-9 (2-2, 2-2, 3-3, 1-1; 3-1), u ogledu trećeg kola skupine A na Olimpijskim igrama, grupi gdje se nalazi i Hrvatska.

Crna Gora je drugi put u nizu odigrala utakmicu gdje su o pobjedniku odlučivali peterci, a poražena je baš kao i u drugom kolu protiv Grčke.

Talijani i Crnogorci su odigrali posve izjednačenu utakmicu u kojoj se ni jedna momčad tijekom susreta nije uspjela odvojiti na dva pogotka razlike. Najbolju šansu za to imala je Italija tri minute prije kraja, kod vodstva 8-7, ali tada Talijani nisu realizirali peterac. Petnaest sekundi prije kraja Bruni je, pak, pogodio gredu. Ipak, sve te propuštene prilike Talijani su nadoknadili u raspucavanju.

Kod Italije su po dva pogotka postigli Francesco di Fulvio i Gonzalo Echenique, dok je Crnogorce predvodio Vlado Popadić s tri pogotka. (Hina)

18.00 Još jedna hrvatska predstavnica uspješno je otvorila svoj nastup na Olimpijskim igrama. Elena Vorobjeva, Ruskinja koja već nekoliko godina jedri pod hrvatskom zastavom, osvojila je peto mjesto u prvom plovu klase ILCA 6. Prva je bila Francuskinja Cervera ispred Kineskinje Gu i Talijanke Benini Floriani.

Drugi plov odgođen je za sutra, a nakon deset plovova, deset najboljih jedriličarki izborit će plov za odličja.

image
DUJE KLARIC/ CROPIX

Standings provided by Sofascore

17.15 Aktualni olimpijski pobjednik ispao je s teniskog turnira. Bolji od njega bio je finalist Plava Laguna Croatia Opena u Umagu. Više o tome i o meču Carlosa Alcaraza pročitajte OVDJE.

16.55 Plov za medalje je ponovno prekinut. Loša je to vijest za hrvatsku posadu koja je u trenutku prekida držala drugo mjesto u plovu za medalju te brončanu medalju ukupno.

Tijekom dana se očekuje odluka sudaca o tome kad bi se plov za medalje trebao održati.

image
Sipa Usa/ddp Usa/profimedia

16.50 Braća Fantela su kao treći prošli prvu oznaku, ali nakon toga se dogodila greška. Šime Fantela je nakratko završio u moru...

16.45 Nakon poduljeg prekida, braća Fantela ponovno kreću u plov za medalje.

16.43 Nastup alžirske boksačice Imane Khelif na olimpijskom turniru u boksu i dalje je jedna od glavnih tema svjetskih medija.

Riječ je o sportašici koja navodno ima XY kromosome, odnosno biološkom muškarcu, zbog čega joj je boksačka organizacija IBA zabranila nastupe.

Međutim, Međunarodni olimpijski odbor upalio je Alžirki zeleno svjetlo za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, a ona je u svojoj kategoriji do 66 kilograma danas svladala Talijanku Angelu Carini, koja je nakon 46 sekundi pala na koljena, bacila zaštitnu kacigu, počela plakati i na sav glas vikati:

- Ovo nije fer, ovo nije fer!

Opširnije donosimo OVDJE.

image
MOHD RASFAN Afp

Ženska njemačka košarkaška reprezentacija pobjedom 75:64 protiv Japana osigurala je plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira, čija se prva faza odigrava u Lilleu.

Njemice su došle do druge pobjede u skupini C te će u zadnjem kolu protiv američke reprezentacije igrati za prvo mjesto u svojoj grupi.

U skupini B prvu su pobjedu ostvarile australske košarkašice koje su sa 70:65 bile bolje od Kanađanki. Australke su privremeno došle na prvo mjesto, ali samo do završetka dvoboja Francuske i Nigerije, dvije reprezentacije koje su u prvom kolu ostvarile pobjede. Kanađanke su na dnu ljestvice s učinkom 0-2 i izgledno je da će ostati bez plasmana u četvrtfinale. (Hina)

16.03 Nakon što je u prvom plovu završio na 13. mjestu, Filip Jurišić je puno bolje odradio drugi plov u Marseilleu. Završio ga je na četvrtom mjestu čime se dignuo na četvrto mjesto u ukupnom redoslijedu. Iako je još rano, Jurišić je najavio da bi se mogao boriti za medalje.

Opširnije donosimo OVDJE.

image
NIKOLA VILIC Cropix

15.55 Hrvatske rukometaše u petak (14 sati) na olimpijskom turniru čeka dvoboj protiv Šveđana u 4. kolu grupne faze natjecanja, a pobjeda u tom dvoboju bi hrvatskim rukometašima osigurala plasman u četvrtfinale.

Ove dvije reprezentacije u različitom raspoloženju dočekuju taj dvoboj. U hrvatskom taboru je pobjeda nad Njemačkom i uvjerljiva predstava izabranika Dagura Sigurdssona podigla raspoloženje koje je samo dva dana prije bilo prilično turobno nakon poraza od Slovenije.

Što o tom susretu misle Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić možete pročitati OVDJE.

15.46 Američka košarkaška reprezentacija lakoćom je pobijedila Južni Sudan u drugom kolu olimpijskog turnira. No, osim pobjede je puno važnije nešto što do sada nismo vidjeli od njih - potpuno drugi pristup igri. Jesu li LeBron i društvo naučili lekciju? Opširnije OVDJE.

14.58 Plov je zbog loših uvjeta prekinut, vjetar je previše oslabio. Morat će se sve krenuti iz početka u finalnom plovu.

14.57 Odlično plove braća Fantela u zadnjem plovu. Među prve tri su posade, i dalje imaju šansu za medalju.

14.43 Krenuo je plov za medalje u klasi 49er. Šime i Mihovil Fantela još imaju šansu za medalju.

14.28 Iga Swiatek je zaustavljena u polufinalu Olimpijskih igara. Poljska tenisačica, inače trenutno prva na WTA listi, izgubila je od Kineskinje Quinwen Zheng rezultatom 2:6, 5:7. Podsjetimo kako u drugom polufinalu igra naša Donna Vekić i to protiv Anne Schmiedlove. Taj meč se igra u 20.30.

14.12 Srbija je nastavila s porazima na vaterpolskom turniru. Nakon šokantnog gubitka bodova od Australije, naši istočni susjedi su danas izgubili od Španjolske rezultatom 15:11. U našoj skupini Grčka je s 13:11 pobijedila SAD te tako preuzela prvo mjesto. Italija igra protiv Crne Gore u 16,35, a Hrvatska protiv Rumunjske u 19.30.

13.20 Damir Martin nije uspio izboriti finale u samcu. Olimpijski viceprvak iz Rija i Londona, brončani iz Tokija... Dakle, jasno je bilo na što se ciljalo u Parizu. No, nije lako doći do zlata, pogotovo u ovakvoj konkurenciji. Završio je Damšo na posljednjem, šestom mjestu svoje skupine u polufinalu. A to znači da mu još preostaje utrka u B finalu. Uhvatili smo ga nakon utrke. Sjajan je sugovornik Martin, realan 'do boli'. Iskreno i 'u glavu', nema u njega floskula.

RAZOGOVOR PROČITAJTE OVDJE

12.45 Nizozemci Melvin Twellaar i Stefan Broenink u muškom dvojcu na pariće bili su izraziti favoriti za olimpijsko zlato u Parizu. Uostalom uvelike zbog njih i onoga što su pokazali na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Beogradu, Valent i Martin Sinkovići su odlučili još jednom promijeniti disciplinu, "zamijeniti" olimpijsku kvotu s braćom Lončarić i vratiti se u dvojac 'bez'.

Twellaar i Broenink su vrlo sigurno osvojili svjetsko zlato u Beogradu ispred Sinkovića, a ove godine su nastupili samo na dva Svjetska kupa i oba osvojili. Propustili su Europsko prvenstvo na kojem su zlato i to vrlo uvjerljivo, sa 6 i pol sekundi prednosti pred srebrnim Španjolcima, osvojili Rumunji Marian Florian Enache i Andrei Sebastian Cornea.

I upravo su ti Rumunji u Parizu uzeli ono što su svi vidjeli oko vrata Nizozemaca - olimpijsko zlato. Enache i Cornea su slavili s 6:12.58, Nizozemci su bili blizu, ali su kao i u Tokiju ostali be zlata i osvojili srebro.

Irci Daire Lynch i Philip Doyle (6:15.17) svjetskoj bronci iz Beograda prošle godine priključili su sad i olimpijsku broncu.

12.35 Vaterpolisti Grčke svladali su američku reprezentaciju sa 13-11 (4-4, 3-2, 4-3, 2-2) u utakmici 3. kola skupine A olimpijskog turnira u Parizu, u kojoj se natječu i hrvatski reprezentativci koji će od 19.30 sati igrati protiv Rumunjske.

Grci, koji su prije tri godine u Tokiju osvojili srebrno odličje, veći su dio utakmice proveli u vodstvu, ali im Amerikanci nisu dopuštali da se odvoje. Štoviše, američka reprezentacija je u četvrtoj minuti treće četvrtine iz peerca došla do vodstva 9-8. No, uslijedilo je razdbolje u kojem su Grci prelomili utakmicu na svoju stranu.

Grčka je sa osam bodova iz tri nastupa izbila na prvo mjesto. Italija je druga sa šest bodova, a po tri imaju Hrvatska i SAD, ali američka reprezentacija ima utakmicu više. Hrvatsku od 19.30 sati očekuje dvoboj protiv Rumunjske, dok će u 16.35 sati započeti utakmica Italije i Crne Gore.

11.52 Nakon završenih svih kvalifikacijskih utrka na 50 metara slobodno, postalo je jasno da Jere Hribar nije izborio polufinale Olimpijskih igara. Njegovo vrijeme 22.08 bilo je dovoljno za ukupno 22. mjesto. Za ulazak u polufinale nedostajalo mu je 14 stotinki.

11.50 Kineskinja Yang Jiayu, svjetska rekorderka, osvojila je u četvrtak u Parizu svoj prvi olimpijski naslov u brzom hodanju na 20 km. Yang Jiayu (1:25.54), koja se odvojila nakon oznake od 5 km, pobijedila je Španjolku Mariu Perez (1:26.19) i Australku Jemimu Montag (1:26.25). Jang Jiayu (28), svjetska prvakinja iz 2017., postavila je svjetski rekord u disciplini u ožujku 2021. (1:23.49).

U muškoj konkurenciji danas ujutro slavio je Ekvadorac Brian Pintado s vremenom 1:18.55, drugi je bio Caio Bonfim iz Brazila (1:19.09), a treći svjetski prvak iz 2023. Španjoalc Alvaro Martin (1:19.11). Hodanjem na 20 km za muškarce i žene započelo je jedanaestodnevno atletsko nadmetanje na Olimpijskim igrama u Parizu, koje se nastavlja u petak na Stade de Franceu.

Start ženske utrke, zakazan za 9.20 sati, pomaknut je za tridesetak minuta nakon što je zbog nevremena odgođena i muška utrka (sa 7.30 na 8.00 sati). Aktualna olimpijska pobjednica Talijanka Antonella Palmisano odustala je.

11.35 Jere Hribar završio je kao drugoplasirani na 50 metara slobodno u svojoj kvalifikacijskoj skupini s vremenom od 22.08 sekundi, a ostaje za vidjeti hoće li u konačnici izboriti polufinale u koje ulazi 16 najbržih plivača u ovim kvalifikacijama.

11.00 Hrvatski veslači braća Anton i Patrik Lončarić su u četvrtak zauzeli šesto mjesto u finalu B dvojca na pariće na Olimpijskim igrama u Parizu

Braća Lončarić su utrku završili sa šestim vremenom 6:26.04, dok je najbrža bila srpska posada s vremenom 6:13.85.

Lončarići nisu imali sreće u polufinalu koje je bilo na rasporedu u utorak. Naime, Anton Lončarić je dobio temperaturu i nastupio je u polufinalu uz pomoć liječnika, ali braća su tu utrku završili kao šesto u svojoj skupini.

Danas je Damir Martin ostao bez finala samca, on je u svojoj polufinalnoj skupini bio šesti. Sutra će u finalu dvojca bez kormilara nastupiti braća Martin i Valent Sinković.

10.45 Nije Kumrić uspio proći prvo kolo turnira. Zaradio je tri opomene zbog neaktivnosti jer ga je Pirelli odlično blokirao u pokušaju hvatanja garda.

10.39 Na tatami izlazi Zlatko Kumrić koji se bori protiv Gennara Pirellija. Hoće li se Talijan ispuhati?

10.15 Ivan Ljubičić ponudio je ostavku na mjesto direktora francuske teniske reprezentacije zbog loših rezultata koje su tenisači i tenisačice ostvarili na Olimpijskim igrama u Parizu, na domaćem terenu.

OPŠIRNIJE ČITAJTE OVDJE

10.08 Nijemac Oliver Zeidler je uvjerljivo pobijedio u utrci u kojoj je Martin zauzeo šesto mjeso. U A finale iz ove skupine ulaze Yauheni Zalaty i Stefanos Ntouskas.

10.06 Možemo reći kako Martin neće ući u A finale. Od početka utrke je pokazao da je dosta slabiji od konkurenata, i broj zaveslaja i snagom. Na šestom je mjestu nakon 1.500 metara s čak pet sekundi zaostatka za petim mjestom.

10.04 Dosta zaostaje Martin nakon 1.000 metara. I dalje je na šesto mjestu s više od sedam sekundi zaostatka za prvim mjestom.

10.02 Nije dobro krenuo Martin. Imao je dosta manji broj zaveslaja u minuti od ostalih konkurenata na startu utrke, a nakon prvih 500 metara zauzima posljednje, šesto mjesto.

10.00 Krenula je utrka!

9.59 Spreman je Damir Martin za svoju polufinalnu utrku samaca.

9.50 Ekvadorac Brian Daniel Pintado postao je u četvrtak olimpijski pobjednik u brzom hodanju na 20 km na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pintado je ciljnu crtu prešao nakon sat vremena, 18 minuta i 55 sekundi. Brazilac Caio Bonfim došao je do srebra s vremenom 1:19.09, dok je svjetski prvak iz 2023. Španjolac Alvaro Martin bio treći u vremenu 1:19.11 u utrci kojom su započela atletska natjecanja na Olimpijskim igrama.

Ova pobjeda bila je prva pobjeda 29-godišnjeg Pintada na nekom svjetskom natjecanju nakon što je na Svjetskom prvenstvu 2022. godine osvojio srebro na udaljenosti od 35 km.

Ranojutarnja grmljavinska oluja pomaknula je početak za 30 minuta, ali do trenutka kada su šetači izašli na liniju, oblaci su se raščistili.

9.10 Anton i Patrik Lončarić danas u 10.42 veslaju u B finalu muških dvojaca na pariće, odnosno za plasman od 7. do 12. mjesta na svojim prvim, ali vjerujem ne i posljednji Igrama. Suparnici su im Francuzi, olimpijski pobjednici iz Tokija u ovoj disciplini, Kinezi, Nijemci, Norvežani i Srbi. U A finalu su Nizozemci, Amerikanci, Irci, Španjolci, Rumunji i Novozelanđani.

8.40 Hrvatske vaterpoliste večeras u 19.30 čeka susret protiv Rumunjske s kojom dosad uglavnom, s naglaskom na uglavnom, nismo imali problema. Posebno ne na OI na kojima smo se susreli tek u 2. kolu u Atlanti 1996.

To je tada bila “šala mala” (11:6) za Bukića, ali starijeg dakako odnosno Pericu, onda Krekovića, Šimenca, V. Kobešćaka, vratara Školnekovića... Generaciju koja nam je donijela prvu olimpijsku vaterpolsku medalju u samostalnoj državi.

U dosadašnjih 30 susreta, ubilježili smo samo četiri poraza, od toga dva na velikim natjecanjima. Jedan, bio je prvi pamtimo do danas. Prvi naš veliki turnir, EP 1993. u Sheffieldu, četvrtfinale i šok nad šokovima. Rumunjska nas je tada dobila 9:8, ušla u polufinale i na koncu zauzela četvrto mjesto. Njihov najveći uspjeh u povijesti. Igrao je tada za Rumunjsku i današnji izbornik Bogdan Rath.

Drugi poraz datira iz siječnja 2012. s EP u Eindhovenu kada smo igrali u poretku “donjeg doma” i izgubili petercima 15:16. Završili smo tada deveti u Europi.

Sad sam tamo gdje sam želio biti, izjava je Damir Martina koja najbolje sublimira ono što je olimpijski viceprvak iz Rija i brončani u Tokiju napravio do sada u Parizu. Više pročitajte OVDJE

6.05 Dobro jutro, dragi čitatelji!

Nismo se još ni oporavili, a bome ni naspavali od ponoćnog trilera koji je režirala Donna Vekić. Srčana Osječanka nam je sinoć priuštila jedan od najljepših sportskih trenutaka godine i pobjednički nas uvela u novi, sedmi po redu dan Olimpijskih igara.

Bit će itekako bogat, a zaključit će ga - tko drugi nego opet Donna Vekić.

Ali idemo redom. Jučerašnji prijenos uživo otvorili smo željom da nas Barbara Matić razveseli prvim zlatom, što se poslijepodne i ostvarilo. Zato nam nema druge nego poželjeti novi veliki dan hrvatskim sportašima, počevši od Damira Martina koji se prvi bori za finale, preko judaša Kumrića i plivača Hribara, do jedriličara, vaterpolista i naravno Donne.

Za medalje će se sigurno boriti braća Šime i Mihovil Fantela koje popodne čeka plov za medalju u 49eru, no nadamo se da neće biti jedini.

Uz sve to poslijepodne nas čekaju i nastupi hrvatskih nogometnih klubova u europskim natjecanjima, što ćemo također, naravno, pratiti iz minute u minutu.

Evo i današnjeg rasporeda Hrvata:

9.50 •• Veslanje

Damir Martin (samac, polufinale)

10.00 •• Judo

Zlatko Kumrić (-100 kg)

11.32 •• Plivanje

Jere Hribar (50 slobodno, kvalifikacije)

12.15 •• Jedrenje

Filip Jurišić (ILCA 7, 1. i 2. plov)

12.23 •• Jedrenje

Palma Čargo (windsurfing)

14.43 •• Jedrenje

Šime i Mihovil Fantela (49er, plov za medalje)

15.35 •• Jedrenje

Elena Vorobjeva (ILCA 6, 1. i 2. plov)

16.00 •• Judo

Zlatko Kumrić (-100 kg, repesaž i završnica*)

19.30 •• Vaterpolo

Hrvatska - Rumunjska (skupina, 3. kolo)

19.37 •• Plivanje

Jere Hribar (50 slobodno, polufinale*)

oko 21.00 •• Tenis

Donna Vekić - Anna Karolína Schmiedlová (polufinale)

*ako se plasiraju

Linker
17. rujan 2024 07:36