Thea Lafond

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
POSEBNA PRIČA U PARIZU

Piratice s Kariba su svjetski hit: ‘Apsolutno nadrealno, jedina sam ovdje iz svoje zemlje i imam zlato‘

Povijesna atletska zlata osvojili su Santa Lucija i Dominika
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 23:50

Kaže Lieke Klaver nakon nevjerojatno finiša poput braće Sinković koji je Nizozemskoj donio zlato u mješovitoj na 4x400 metara....

- Tako sam sretna, je li to moguće, osvojili smo zlato za našu malu Nizozemsku u štafeti protiv najmoćnijih.

A što bi tek trebali reći zlatna sprinterica Julien Alfred iz Svete Lucije ili troskokašica Thea Lafond iz Dominike. Za Svetu Luciju ste već čuli, imali su odličnu visašicu Lavern Spencer, a za Dominiku nismo sigurni. Možda za onu pjevačicu, možda za Dominikansku Republiku, ali za Dominiku.

Nizozemska je za te male otočne državice Kina, a te male karpske otočne države rade nevjerojatne stvari. Bahami su bili najbolja olimpijska štafeta u sastavu Savatheda Fynes, Chandra Sturrup, Debbie Ferguson-McKenzie i Eldece Clarke-Lewis, tu su još Pauline Davis dvostruko zlato iz Sydneya, Steven Gardiner i Schaunae Miller zlatni iz Tokija, tu je legendarni Kim Collins sa St. Kittsa i Nevisa nekadašnji svjetski prvak, pa s Grenade Kirani James, pa dvostruki svjetski prvak s kopljem Anderson Peters, pa Trinidad i Tobago s Atom Boldonom, Hasely Crawfordom, Keshonom Wallcottom s kopljem... Ovo su samo neki, a niz je puno duži.

image

Thea Lafond

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

E sad Sveta Lucija i Dominika u tom su društvu najmanje. Apsolutno najmanja je Dominika, smještena između Guadeloupe i Martiniquea. Ima 76 tisuća ljudi, a porijeklom su djeca robova iz Afrike. Samo 754 kvadratna kilometra i evo imaju olimpijsku pobjednicu u troskoku, malu vražju Theu LaFond koja je uvijek željela biti balerina, što je savršeno pokazala trčeći počasni krug u Parizu. Premijer ove male državice Roosvelt Skeritt najavio je doček na kojem će biti – svi. Thea ima brata Chreigna LaFonda koji je nogometaš u SAD i koji je zbog toga morao pripremiti feštu za suigrače.

Thea je u Parizu osvojila svoju prvu pravu veliku medalju, svjetsku ili olimpijsku, u 30. godini.

- Za mene je ovo stvarno kao san, nosila sam zastavu svoje zemlje, osvojila zlato. Šta sad trebam raditi.

Aron Gadson njen suprug s kojim se vjenčala 2022. godine je njen trener. A ona je s pet godina krenula s roditeljima u SAD za boljim životom, sa 13 morala prestati jer nije bilo sredstava za život. Pridružila se odbojci, pa ipak pobjegla na atletiku, a od 2015. nakon razgovora s brončanim troskokašem Jackom Pierceom odlučila se da bi to trebala biti njena disciplina. Njeni sportski idoli su Jonathan Edwards i Christian Taylor. Inače, asistentica je na nastavi u srednjoj školi, a prvo zlato je sa Igara Commonwealtha 2023. godine.

- Ovo je apsolutno nadrealno. Ja sam jedini sportaš ovdje iz svoje zemlje i imam zlatnu medalju, ha ha... Došla sam preskočiti 15 metara i samo to sam napravila. Nadam se da će nekom djetetu koje ovo gleda na svom telefonu, TV-u ili u live streamu ovo zapaliti mali plamen u srcu koji ga može potaknuti na nešto nevjerojatno – uzbuđeno je govorila Thea.

A Julien Alfred Spencer sa Santa Lucie ubila je u pojam Amerikance. U trenutku kada na stazi nije bilo u finalu ni Shelly Ann Fraser, ni Eleine Thomson, kada su svi od Sha‘cari Richardson željeli vratiti priču na Gail Devers koja je osvojila posljednje američko zlato u sprintu u Atlanti, uletjela je poput rakete Laverne Spencer i odnijela zlato.

Santa Lucija je atletski poznatija od Dominike, raskoš se vidi na čak 180.000 tisuća stanovnika. Santa Lucija je južnije od Dominike, između Martiniquea i Barbadosa. I Julien Alfred koja je sa 23 godine buduća velika zvijezda svjetskog sprinta također je sreću tražila u SAD (Texas), a prije toga u srednju školu je išla na Jamajki.

- Dakle, biti najbrža žena ne igra toliku ulogu kao biti najjača žena. Nećete umrijeti od umora, jer sportaš mora biti dovoljno jak da ponovi istu izvedbu tri puta zaredom. A imam još 200 metara ovdje, zato sam se spremala. Znate koji je najnevjerojatniji osjećaj u ovom trenutku? Biti iskren i reći što ti je na duši. Neki dan sam bila u taksiju, pitao me taksist odakle sam i kada sam mu rekla Santa Lucia, samo me čudno gledao. A ja sam za tu Santa Luciu osvojila zlato. I jako sam ponosna na sebe.

image

Julien Alfred

JEWEL SAMAD Afp

A onda se rasplakala i sjetila oca koji je umro kada je ona imala samo 12 godina.

- Sanjala sam da će se ovo jednom dogoditi, a tata je sanjao kćer olimpijku. On je bio moja stijena, jer nikad nije odustao od mene i ovo je za njega.

Ima jedan san sličan nama.

- Stvarno se nadam da ćemo dobiti novi stadion i da ćemo djecu maknuti iz geta i dati im priliku da uspiju – rekla je najbrža žena na svijetu.

Linker
21. rujan 2024 14:23