TOM DUBRAVEC Cropix
FILIP PRAVDICA ZA SN

‘Nevjerojatna je količina poruka podrške koje sam primio, nisam smio razočarati sve te ljude‘

‘Najbolje natjecanje na kojem sam ikada skakao‘, rekao je Riječanin
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 23:26

U svijetu nema pravde, ali na Olimpijskim igrama ima Pravdice u finalu. Hrvatski skakač u dalj Filip Pravdica jedan je od šestorice Europljana koji su izborili mjesto u elitnih 12 koji će se u utorak od 20.15 boriti za olimpijska odličja. Niti jedan od tri Amerikanca nije uspio, niti brončani s lanjskog Svjetskog prvenstva, Jamajčanin Tajay Gayle...

Kvalifikacijsku normu od 8,15 metara preskočila su samo dvojica, 29-godišnji Riječanin na radu u Zagrebu je u drugoj seriji preletio osam metara i s 8,04 izborio finale. Palac gore nakon izlaska iz doskočišta značio je da je posao obavljen, iako je to bila tek polovica natjecanja. Nakon što se u prvom pokušaju odrazio 19,6 cm prije daske, drugi je skok skoro savršeno pogodio - 0,9 cm.

- Ispunio sam san i sve nakon ovoga je pobjeda za mene. Kvalifikacije su bile teške zbog vjetra koji je mijenjao smjer što pokazuje da je za finale trebalo samo jedan centimetar više nego na Europskom prvenstvu. Mene je malo sreća pomazila, ali je pomoglo i moje iskustvo jer znam modelirati zalet. Morao sam ga skratiti i usporiti, morao sam ga “piknuti”. Kada bi sve bilo idealno nadam se da bih mogao i 40 cm dalje na ovih 8,04.

Naučio od učenice Eve

Značilo bi to da Filip Pravdica ulazi u borbu za olimpijsku medalju. Osobni rekord je 8,35 metara, skočio ih je ove godine.

- Morao sam se nakon tih 8,04 nasmijati. Pred neka dva tjedna djevojka koju treniram postala je europska viceprvakinja na 400 prepone (mlađa juniorka Eva Barbarić) i sada je to sve jako simpatično... Rekao sam joj da sad ja moram pokazati što sam je naučio i ući u finale. Ušao sam i rekao da sam ja nešto naučio od nje - pričao je još Pravdica, koji je i atletski trener u klubu Mladost, ujedno i kondicijski trener u nogometnom prvoligašu Lokomotivi...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kaže da je primio rekordnu podršku.

- Nevjerojatna je količina poruka koju sam dobivao posljednjih desetak dana, valjda od svih koji su me ikada upoznali. Niti njih nisam smio razočarati. Ovdje su moja majka i cura, njima sam rezervirao ulaznice za finale, ne znam hoće li još netko doći.
Oni koji će tek sada reagirati morat će se namučiti i potrošiti veliku količinu eura. Olimpijsko atletsko natjecanje u Parizu je megapopularno, i u jutarnjem, kvalifikacijskom natjecanju Stade de France popunjen je skoro do kraja. Inače, na atletska natjecanja ovdje stane oko 77 tisuća gledatelja, ali za OI je taj kapacitet smanjen. Novinarska procjena je da je bilo oko 50 tisuća gledatelja.

- Najbolje natjecanje na kojem sam ikada skakao. Jednom zaplješćeš i čuješ kako odzvanja sa svih strana stadiona. Nisam čuo svoje misli, tako je i možda bolje jer se lakše fokusiram na ono što je jedino bitno, zalet i skok. U finalu bi trebala biti još bolja atmosfera. Uživat ću i pokušati skočiti još više, možda 8,50, ha-ha...

‘Food blog’ do natjecanja

Upitali smo ga i kako mu je u Olimpijskom selu i na Igrama, Pravdica je debitirao u ovom okruženju.

- Neki pričaju bolje je bilo tamo, drugi kažu negdje drugdje, dok je meni ovdje odlično. Najbolje Selo u kojem sam bio. Cijeli event je fantastično organiziran, osjećam se posebno, kao da me drže na nekom postolju. Stalno sam u centru pažnje i sve je podređeno da se ostvari dobar rezultat.

I hrana je posebna priča. Dane do prvog natjecanja koristio je za svojevrsni “food blog” na storyjima o hrani u Selu.

- Bila je to dobra zezancija, nakon finala objavljujem “behind the scenes”, ha-ha. Nisam opterećen hranom, ali važno je da se jede zdravo. Posebno bi mladi ljudi trebali paziti na to. Jesti zdravo, a u prvo vrijeme količina nije bitna - rekao je Pravdica i otišao na zasluženu regeneraciju.

Za dan i pol imat će svoju veliku večer, najveću u atletskoj karijeri.

12 FINALISTA U DALJU (m)

1. Miltiadis Tentoglu (Grč) 8,32 (Q)

2. Radek Juška (Češ) 8,15 (Q)

3. Jianan Wang (Kin) 8,12 (q)

4. Simon Ehammer (Švi) 8,09 (q)

5. FILIP PRAVDICA (Hrv) 8,04 (q)

6. Mattia Furlani (Ita) 8,01 (q)

7. Wayne Pinnock (Jam) 7,96 (q)

8. Jacob Fincham-Dukes (VB) 7,96 (q)

9. Mingkun Zhang (Kin) 7,92 (q)

10. Arnovis Dalmero (Kol) 7,92 (q)

11. Carey McLeod (Jam) 7,90 (q)

12. Simon Batz (Njem) 7,90 (q)

Linker
26. rujan 2024 10:52