MOHD RASFAN Afp
JEDNOGLASNA ODLUKA SUDACA

Najkontroverznija sportašica Olimpijskih igara uzela zlato, protivnica niti ovog puta nije imala šanse

Bronce su osvojile Janjaem Suwannapheng (23), aktualna svjetska doprvakinja, te Tajvanka Chen Nien-chin
Piše: HinaObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 23:31

Kontroverzna Alžirka Imane Khelif (25) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 66 kilograma na OI u Parizu.

Khelif, čiji je nastup početkom Igara podigao mnogo prašine zbog njene povišene razine testosterona, u finalu je jednoglasnom odlukom sudaca svladala aktualnu svjetsku prvakinju Kineskinju Lu Yang (32). Bronce su osvojile Tajlanđanka Janjaem Suwannapheng (23), aktualna svjetska doprvakinja, te Tajvanka Chen Nien-chin (27).

U kategoriji do 50kg svjetska prvakinja Kineskinja Wu Yu (29) postala je i olimpijska pobjednica, ona je u finalu podijeljenom odlukom sudaca sa 4-1 svladala Turkinju Buse Naz Cakiroglu (28). Za Cakiroglu je ovo drugo olimpijsko srebro, prije tri godine je u finalu izgubila od Bugarke Stojke Krasteve. Bronce su osvojile Filipinka Aira Villegas (29) i Kazahstanka Nazim Kizaibaj (30).

image
MOHD RASFAN Afp

U oba finala u muškoj konkurenciji održana u petak zlato su osvojili predstavnici Uzbekistana koji su jednoglasnim oflukama sudaca svladali svoje suparnike.

Asadhudža Mujdinhudžajev (23) je u u kategoriji do 71kg naslovu svjetskog prvaka pridodao i onaj olimpijski. Tijekom čitavog turnira Mujdinhudžajev je bio dominantan, a tu je svoju dominaciju potvrdio i u finalu protiv Meksikanca Marca Verdea (22) koji može biti presretan sa srebrom. Bronce su osvojili Amerikanac Omari Jones (21), svjetski doprvak u ovoj kategoriji iz 2021., te Britanac Lewis Richardson (27).

Lazizbek Mulodžonov (25) je bronci sa lanjskog SP-a održanog u Taškentu pridodao olimpijski naslov, u finalu je u bez problema svladao bivšeg poluteškaša, predstavnika Azerbajdžana rođenog na Kubi Lorena Alfonsa (29). Bronce su osvojili Španjolac Emmanuel Reyes (31) i Tadžik Davlat Boltajev (25).

Linker
09. kolovoz 2024 23:34