Zvonimir Srna

 RONALD GORSIC Cropix
‘POGNEŠ GLAVU I ODEŠ‘

Igrač o kojem Hrvatska sve više ovisi: ‘Poslije Italije sam se osjećao kao da me djevojka ostavila‘

"Možda je dobro da nam se loša slika dogodila u Oslu, nego na Olimpijskim igrama", kaže Srna
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. lipanj 2024. 17:55

Uvijek je glavno pitanje za svaku momčad u rukometu, kakva je vanjska linija. Kada je riječ o Hrvatskoj danas, možemo reći zanimljiva, ali ne u potpunosti definirana. Recimo, Duvnjak je njen lider, ali Duvnjak je u godinama kada teret ne može nositi više sam.

Uz njega na sredini je Cindrić koji je dobar, ali u reprezentaciji taj potencijal još nije uspio ostvariti. Desno imamo mladu trojku. Martinović je lider, ali oko njegove obrane još uvijek postoje diskusije. Klarica je prvi do njega, jako je napredovao zadnje dvije godine, što se vidjelo na Euru kada je zamijenio Martinovića, a do njih je i Maraš koji se pak pokazao u dresu reprezentacije.

Lijevo je Lučin koji je zabljesnuo u Mađarskoj prije nekoliko godina, pa nestao, u Mamiću i Šarcu većinom tražimo obrambena rješenja, a Zvonimir Srna je igrač o kojem u toj koncepciji Dagura Sigurdssona jako puno ovisi, jer igra obranu, jednu od ključnih pozicija u njoj, igra napad, imao je jako dobru sezonu u dresu Zagreba, ali nažalost i ne sezonu u kojoj je ostao neokrznut zbog ozljeda.

E sad, kako od svega toga potencijalno dobrog napraviti nešto odlično, možda je i najveće pitanje za Dagura Sigurdssona u ovom trenutku. Vidio je dvije strane, jednu u Hannoveru, drugu u Oslu, a koje je zaključke izvukao, vidjet će se vrlo skoro.

U Prelogu se radi na podizanju fizike i taktike usporedno. Buđenje u pola 7 najbolje govori o kako ozbiljnom poslu se radi. A radi se gotovo cijelo prijepodne do ručka i svatko nakon toga ima vremena za odmoriti i biti spreman za trening sljedeći dan. Igrači pripreme nikad nisu voljeli, no bez tog dijela ne ide. Evo, Francuzi su krenuli prije nas i na visinskim pripremama su u skijaškom Tignesu, makar bi čovjek rekao ‘što će njima uopće takve pripreme‘.

Kada su u pitanju Olimpijske igre, ništa nije teško, ništa nije problem

Otišli ste s lošom slikom na pripreme?

- Da, gledali smo nogomet protiv Italije skupa. Strašno, bio sam raspoloženja nakon utakmice kao da me djevojka ostavila. Pogneš glavu i odeš, to je to. Nemaš što reći.

Odmor nije bio dug?

- Nije, ali bio je OK. Radili smo Jelinić i ja u Metkoviću s kondicijskim trenerom Majićem, da dođemo spremni. Mislim da smo napravili dobar posao. A pripreme k‘o pripreme, svake godine ih moraš proći, samo su ove godine malo ranije. Kada su OI u pitanju sve stavljaš pokraj. Kada su OI ništa nije teško, ništa nije problem. Meni se nadam će biti prve Igre, a to je nešto zbog čega se baviš ovim poslom.

image
RONNY HARTMANN Afp

Kada je o Srni riječ, prvo pitanje je uvijek zdravlje, zadnje lože i slično?

- Da, znam, ali mogu reći da je ove godine velikim dijelom bilo OK. Propustio sam mislim 3-4 utakmice, ali sam na kraju imao problema s leđima, išijasom koji se spustio u lože, pa je bilo problema. Ali odmor od 10 dana je pomogao i doveo sam stvari u red.

Meni je draže da igramo s Egiptom i Francuskom nego sa Skandinavcima koji samo trče

Kako ste izborniku objasnili Hannover, pa Oslo?

- Nismo morali puno objašnjavati, sve je bilo jasno. Na kvalifikacije smo došli svi u formi i spremni, dok je taj turnir u Oslu bio sasvim drugačija slika. Možda je dobro da se tada dogodilo, nego da nam se dogodi sada. U tom trenutku nismo mogli trčati s Norveškom i Danskom, a danas bez trčanja ne možeš ništa, ne možeš igrati rukomet. Zato je naglasak na tome, na činjenici da možemo svaka dva dana na toj razini igrati utakmice, a tako će biti na Olimpijskim Igrama.

Imamo dvije prijateljske utakmice prije olimpijskog turnira?

- Meni je draže da igramo s Egiptom i Francuskom nego sa Skandinavcima koji samo trče. Teže nam je s njima uvijek igrati, dok reprezentacije Egipta i Francuske znaju igrati, znaju trčati, ali i stati kada treba. To su dvije ozbiljne utakmice koje će pokazati na čemu smo.

Olimpijski ždrijeb je zanimljiv?

- To su sve vrhunske momčadi, čak i Japan koji nam je 2021. u Egiptu odnio bod. O Španjolskoj, Švedskoj, Sloveniji i Njemačkoj ne treba trošiti riječi. Nema tu nepoznanica, samo oni koji budu spremni uspjet će. Mi gledamo na prolaz skupine, dobro bi bilo ne ići odmah na Dansku ili Francusku, ali kako bude. Nema garancija ni da njima neće biti teško u onoj drugoj skupini makar ih svi vide kao broj 1 i broj 2. Nikad se ne zna. Gledamo sebe, kako da mi napravimo najbolje ono što možemo. Pokazali smo u Hannoveru da to može izgledati jako dobro - zaključio je Zvonimir Srna.

Linker
30. lipanj 2024 17:57