DOMENICO CIPPITELLI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Domenico Cippitelli/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
OI TAEKWONDO

Hrvatski borci nisu rekli sve u Parizu: Imamo još jednog aduta za medalju, ali opasnost prijeti već na startu

U Grand Palaisu u subotu završavaju olimpijska natjecanja u ovom vrlo trofejnom sportu u Hrvata
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 09:12

U subotu završavaju i taekwondo natjecanja na Igrama u Parizu. Sport u kojem smo u glavni francuski grad došli s troje predstavnika, damom i dvojicom mladića. Dama je nastupala prva i ponijela doma medalju, broncu u kategoriji do 49 kg. Time je osiguran svojevrsni kontinuitet osvajanja kolajni koji je prekinut samo u Riju 2016.

Prije Igara na Copacabani, hrvatski taekwondo je osvajao olimpijske medalje u Pekingu (Sandra Šarić i Martina Zubčić - obje bronce); te Londonu 2012. (Lucija Zaninović - bronca). Nakon Rija je slijedila kulminacija u Tokiju 2021. (Toni Kanaet - bronca i Matea Jelić - zlato).

Šest medalja dosad, sjajan rezultat po kojem je taekwondo najtrofejniji naš borilački sport, ali visoko i u ukupnosti lepeze svih sportova. Međutim, tko zna, možda Hrvatska u ovom sportu nije još rekla sve u Parizu.

Danas će u prekrasni Grand Palais, nemjerljivo najljepšu sportsku pozornicu ovih Igara, kročiti naš teškaš, Ivan Šapina u kategoriji iznad 80 kg. Svjetski doprvak iz Bakua prošle godine; europski prvak iz Manchestera 2022., te osvajač dviju bronce. Jedna na SP u Manchesteru 2019., a druga na EP u Sofiji 2021.

U Parizu će nastupiti u subotu s prvom borbom, osminom finala malo nakon podneva (12.13 sati) protiv Alasana Anna iz Gambije. Kad smo spoznali ždrijeb, pa onda ime prvog suparnika, malo smo protrljali ruke od zadovoljstva. Čemu kriti, ali... Možda i nismo u pravu.

- Znate što ću reći... Ukupno je 16 ljudi u kategoriji, ali ta teška je doista najizjednačenija – upozorava nas trener Dean Mesarov.

- U mnogim kategorijama imate baš izrazite favorite, ali ovdje je situacija obratna. Favorita nema, stvarno svatko svakog može dobiti. Kad pogledamo borce koji su na našoj strani ždrijeba, na prvi pogled bi si mogli pogladiti bradu. Da sam slagao ždrijeb, složio bi ga tako, ali neće to baš tako ići. U 1. kolu odnosno prvi suparnik je borac iz Gambije. Sad, mnogi će reći kako taekwondo i Gambija baš i ne idu jedno s drugima, ali baš taj Alasan Ann je pobijedio Ivana prije godinu i pol dana na Grand Prixu u Rimu. Prema tomu, nije bezopasan. Na papiru stvarno je Šapina bolji, ali nije to baš situacija u stolu "ma, taj je iz Gambije pa ćemo s njime lako". Zato smo oprezni i pripremali smo se za njega, da ne radimo pogreške koje smo radili u Rimu - zaključio je trener Dejan Mesarov.

Bronca s Prvenstva Afrike u Kigaliju 2022. načelno je ipak najjači međunarodni rezultat Alasana Anna. Poštovanje suparniku svakomu, ali Ivana bi trebali ipak gledati i u četvrtfinalu. Ivan se osjeća dobro, a dan i noć prije borbe neće provesti u Olimpijskom selu već u hotelu. Takva je ideja stručnog stožera ne bi li se maknuli od vreve Sela, osigurali malo više mira, a time i koncentracije. Je li upalilo, spoznat ćemo u subotu rano poslijepodne već.

Linker
05. rujan 2024 20:36