TOM DUBRAVEC Cropix
SUSJEDSKI OKRŠAJ

Hrvatska doživjela prvi poraz u Parizu i zakomplicirala put ka četvrtfinalu

Slovenija je u drugoj utakmici grupne faze pobijedila Hrvatsku sa 31:29
Piše: SNObjavljeno: 29. srpanj 2024. 09:26

Hrvatska - Slovenija 29:31

HRVATSKA: Mandić, Kuzmanović, Mihić, Šoštarić 5, Načinović 3, Srna 5, Cindrić 2, Martinović 5, Mandić, Grahovac 1, Šipić 1, Lučin 4, Šarac, Duvnjak 3, Klarica

SLOVENIJA: Ferlin, Kodrin 3, Janc 8, Blagotišek, Mačkovšek 3, Bombač 2, Dolenec 2, Lesjak, Novak 3, Horžen, Gaber 2, Vlah 7, Zarabec, Henigman


Hrvatska muška rukometna reprezentacija u susretu je 2. kola skupine A na Olimpijskim igrama u Parizu izgubila od Slovenije sa 29-31 (13-13).

Mario Šoštarić, Zvonimir Srna i Ivan Martinović zabili su po pet golova za Hrvatsku, dok su Sloveniju predvodili Blaž Janc i Aleks Vlah sa po osam pogodaka.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, povela 5-1 nakon 11 minuta, držala četiri gola prednosti do 9-5, ali nakon ulaska Lesjaka na slovenska vrata Slovenija je uhvatila rezultatski priključak.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Ključnim se pokazalo razdoblje od 44. do 50. minute kada je Slovenija serijom 5-0 stigla do prednosti 25-21. Hrvatska je smanjila na 25-23, a kod tog rezultata Šoštarić nije iskoristio "zicer" za smanjenje na 25-24 sedam minuta prije kraja i tu je propala posljednja prilika za povratak u dvoboj.

image
DAMIEN MEYER Afp

Nakon dva kola i Hrvatska i Slovenija imaju po dva boda.

Hrvatska će u 3. kolu u srijedu od 11 sati igrati protiv Njemačke koja nakon prva dva kola ima maksimalna četiri boda.

KRAJ UTAKMICE

Mučenje protiv Japana dalo je naslutiti da se protiv Slovenije nećemo dobro provesti, i upravo se to dogodilo. Hrvatski rukometaši doživjeli su prvi poraz na olimpijskom turniru. Slovenija je, mora se priznati, zaslužila pobjedu, dok Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo negoli se dobro pripremiti za zadnje tri utakmice grupne faze. Naši su rukometaši sjajno otvorili utakmicu, čitavo prvo poluvrijeme bili smo u vodstvo, no Slovenci se vraćaju u drugom poluvremenu, ponajviše zbog crvenog kartona Načinovića kojim je Sigurdsson izgubio najjaču obrambenu kariku.

60. Slovenci zove minutu odmora 35 sekundi prije kraja utakmice, na +3. Kako kaže svojim igračima, gol-razlika je važna.

58. Šoštarić zabija, ali prekasno. Slovenci imaju četiri pogotka prednosti, vodstvo je to koje zasigurno neće ispustiti.

54. Pa ovo je nevjerojatno. Šoštarić promašuje kontru za povratak na -1, Slovenci na drugoj stavi iskorištavaju svoj napad i odlaze na +3.

52. Minutu odmora zove Dagur Sigurdsson. Gubimo s tri razlike nešto više od osam minuta prije kraja. U idućem napadu jednostavno moramo zabiti.

51. Napokon je Hrvatska zabila! Šoštarić nam vraća kakvu takvu nadu...

50. Raspad sistema! Slovenci imaju napad i tri pogotka prednosti na ulasku u zadnjih deset minuta.

48. Nove nevolje. Srni suspenzija, Slovencima sedmerac, kojeg Dolenec pretvara u zgoditak.

48. Šoštarić promašuje sedmerac za izjednačenje, Hrvatska u crnoj rupi.

45. Kakva šteta! Kuzmanović brani zicer, ali Lučin promašuje prazna vrata...

44. Tako je, Lučine! Probio je naš lijevi vanjski Slovence i zabio pod gredu.

43. Sad imamo igrača više, Vlah je zaradio dvije minute suspenzije. Idemo pokušati stvoriti prednost...

40. Loše vijesti za Hrvatsku. Načinović dobio crveni, na crti smo ostali na Šipiću koji već ima dva isključenja tako da se treba paziti.

39. Dvije minute suspenzije za Šoštarića, opet imamo igrača manje.

37. Drugi pogodak Šoštarića, prvi iz sedmerca, Hrvatska ponovno ima dva pogotka prednosti. Treba pohvaliti Načinovića koji je izborio sedmerac.

33. Kuzmanoviiiiiić! Hrvatski vratar brani sedmerac, a potom i udarac s krila. Imamo igrača manje, ali imamo napad za vodstvo.

32. Sad se igra gol za gol! Duvnjak nas vraća na 14:14, u sljedećem napadu Vlah vraća Sloveniji prednost, ali Martinović četvrtim pogotkom na utakmici opet poravnava rezultat.

31. Janc zabija za prvu prednost Slovenaca na utakmici.

? Nekoliko vaših komentara nakon prvog dijela. Izgleda da niste baš najzadovoljniji suđenjem na račun Hrvatske...

"Dobro igramo, ali u napadu to treba pametnije izgledati. Krila nam opet ne igraju." (Luka Rujevcan)

"Suci malo navijaju za Slovence." (Dobrila Kovačević)

"Strašno koliki utjecaj suci imaju u ovom sportu." (Zlatko Brkić)

31. Započelo je drugo poluvrijeme, Slovenci imaju prvi napad.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA


Četiri pogotka prednosti smo imali, ali na predah odlazimo s "nulom". Slovenci su ubacili u brzinu više u drugom dijelu prve dionice i došli u rezultatski egal. Vlah nam radi velike probleme, a ne pomaže ni što si sami "kuhamo" nepotrebnim suspenzijama.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

30. Golovima Kodrina i Vlaha, Slovenci se vraćaju u rezultatski egal.

27. Sigurdsson zove minutu odmoru kako bi Hrvatska organizirala napad s dva igrača manje. Točnije, jednim, jer vratara smo izvadili.

26. Očito smo sami odlučili vratiti Slovence u utakmicu! Jer, uz Šipića, suspenziju je zaradio i Načinović, zbog pogrešne izmjene.

26. Kuzmanović sjajno brani Vlahu, ali ima i loših vijesti. Šipić je drugi put na utakmici dobio dvije minute suspenzije.

Dagur Sigurdsson i njegov pomoćnik Denis Špoljarić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

25. Bomba Cindrića u slovensku mrežu, Mačkovšek odgovara na drugoj strani. Slovenci su na -2 i imaju napad.

21. Suci dijele kazne na obje strane, dvije minute suspenzije dobili su Šipić i Cehte.

20. Evo Slovenaca na -2, Mačkovšek "frkom" vara Kuzmanovića i vraća Slovence u utakmicu.

Martinović u akciji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

18. Lučin, još jednom! Treći pogodak našeg prvog izbora na poziciji lijevog vanjskog.

16. Idemo, kapetane. Duvnjak nas vraća na četiri pogotka prednosti sjajnim udarcem s devet metara.

13. Vlah nam sad radi probleme. Prvo je zabio pogodak, a onda sve namjestio na crti za Gabera.

12. Odlično igramo u obrani, još jednom smo zaustavili slovenski napad, na drugoj je strani Duvnjak zabio peti pogodak Hrvatske i natjerao slovenskog izbornika Zormana na minutu odmora.

11. Nova najveća prednost Hrvatske, imamo +3! Lučin još jednom probija slovensku obranu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

8. Bomba Bombača. Slovenci stigli do prvog pogotka na utakmici, tek u osmoj minuti...

7. Martinoviiiiić! Imamo dva pogotka prednosti. Bravo Ivane!

Kadar prije početka utakmice.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

5. Dvije minute suspenzije sada je dobio i Blagotišek, ali Hrvatska ne iskorištava igrača više u napadu.

4. Lučinu dvije minute, Sloveniji sedmerac. Ali Kuzmanović brani Bombačev udarac. Bravo!

4. Hrvatska zabija prvi pogodak na utakmici, njegov autor je Tin Lučin!

2. Griješe i Slovenci, Mačkovšek je pucao pokraj gola.

Odmah nakon toga Ferlin brani Lučinu, i dalje nema pogotka.

1. Martinović je promašio prvi napad.

1. ?

Počela je utakmica!

10.57 Himne su intonirane, vrijeme je za drugu utakmicu Hrvatske na rukometnom turniru!

10.10 Evo kako izgleda situacija u našoj skupini, koja će se uskoro ažurirati jer Njemačka sredinom drugog poluvremena ima veliku prednost protiv Japana.



Standings provided by Sofascore

Najavu piše: Dražen Pinević

Ne znam što su rekli jedni drugima nakon utakmice, ali znam da se hitno moraju osloboditi grča i straha koji nas je zamalo došao glave protiv Japana. Svi drugi protivnici koji Hrvatskoj dolaze su bolji od Japana, prvi od takvih je reprezentacija Slovenije, koja je na startu OI poražena od Španjolske. Jako važna utakmica igra se danas od 11 sati u pariškoj Areni Jug jer moguća pobjeda nas stavlja na četiri boda, Slovenija bi ostala na nuli, dok imamo i bolji skor pa bi pobjeda mogla značiti i plasman u četvrtfinale koji je postavljen kao prvi cilj.

Dagur Sigurdsson mora razbuditi momčad jer protiv Japana to nije izgledalo dobro, makar se pobjeda piše. Tako nikoga više nećemo dobiti. Teško da bi Slovenija s Bombačom i Zarabecom propustila +6 u 45. minuti utakmice.

Naš prvi strijelac u sudaru s Japanom bio je Mario Šoštarić. Promašio je penal, jednom u trbuh pogodio Okamota, ali bio je to solidan nastup. Protiv Slovenije će trebati puno više.

- Japanci su odigrali prvo poluvrijeme iz snova. Sve su nam napravili što su mogli, zatvarali krila, pivota, golman je branio sjajno. Nije bilo nimalo ugodno na -5 u poluvremenu. Izbornik je rekao da ne želi vidjeti obješena lica, da govor tijela ne smije biti loš, makar izgubili i 10 razlike na kraju. S 5-1 s Duvnjakom smo se vratili, sreća nas je malo dodirnula i sve je dobro završilo. Možda Japan nije top, ali je momčad koja nam ne paše kao protivnici koji slijede. Nadali smo se da 5-1 nećemo morati koristiti u prvoj utakmici, ali što je tu je - kaže Šoštarić, negdašnji slovenski reprezentativac rođen u Slovenj Gradecu.

Hoće li danas biti “zmaga” ili pobjeda?

- Pobjeda.

Kakva je Slovenija?

- Odlična reprezentacija koja igra odličnu obranu, nesretno su izgubili iako su bili po mom mišljenju bolji od Španjolaca koji su imali Perez de Vargasa. Bit će to utakmica s puno emocija, kao i svaka naša. Obrana, Bombač, Janc, Vlah i Zarabec su ključ njihove igre. Jako dobra, jako brza momčad. Zorman će za nas spremiti sigurno nešto novo, predobro ga poznajem. Ali vjerujem u nas i u naša nova dva boda - zaključio je Mario Šoštarić.

Uroš Zorman izbornik Slovenije nije bio sretan nakon 1. kola...

- Šteta za utakmicu sa Španjolskom jer smo u prvom poluvremenu imali sve pod kontrolom, djelovali zrelo i homogeno. U drugom dijelu smo protivniku poklonili nekoliko lopti i to smo skupo platili. Tu moramo naći rješenja, iz prvog dijela nastaviti raditi ono najbolje što smo napravili.

Miha Zarabec, koji je dugo igrao sa Duvnjakom, sada s Lučinom, uoči sudara protiv Hrvatske kaže:

- Moramo dignuti glave i gledati pozitivno, ovo su Olimpijske igre. Među nama i Hrvatskom nema nepoznanica. Oni će nas tući, mi moramo biti bolji od njih. Bit će muška utakmica, pravi derbi kao i svaka naša. Mi smo svi međusobno poznanici, pa i prijatelji, ali oni su na terenu premazani svim mastima. I moramo im od starta dati do znanja da neće biti tako. Imamo velike rezerve, puno toga nismo još pokazali i ne sumnjam da je sada pravo vrijeme.

Slovenci su nas izbacili s OI u Sydneyju, uzeli nam dobivenu broncu na SP u Francuskoj 2017. Mi smo im uvijek najbolja šansa. Slovenija je naš susjed i veliki rukometni protivnik, zemlja koja ovdje u Parizu na OI ima i mušku i žensku selekciju, što je svrstava u rukometni vrh svijeta. Slovenija je reprezentacija koja može pobijediti svakog protivnika. Pojedinci igraju u vrhunskim europskim klubovima i to ih čini konkurentnim.

Linker
14. rujan 2024 17:11