Zagreb, 110922.
72. Memorijal Borisa Hanzekovica, atletski miting iz Continental Tour Gold serije koji se odrzava na sportskom parku Mladost.
Na fotografiji: Marija Tolj

 RONALD GORSIC Cropix
OBJAVILI ZAVRŠNI RENKING

Hrvatska dobila još četiri olimpijca! Poznato je tko će nas predstavljati u kraljici sportova

Atletičari idu u Pariz s devet aduta, uključujući trojicu debitanata
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 14:50

Svjetska atletska federacija (WA) objavila je konačni renking nakon završetka kvalifikacijskog razdoblja za Olimpijske igre, pa sada možemo reći da će Hrvatsku u Parizu predstavljati devetero atletičara. Od ranije je sigurna petorka koja je ispunila normu, to su Sandra Elkasević (disk), Filip Mihaljević (kugla), Filip Pravdica (dalj), te Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac (obje maraton). Putem renkinga su, pak, plasman izborili Marija Tolj (disk), Sara Kolak (koplje), Martin Marković (disk) i Matija Gregurić (kladivo).

Pomicat će se crta još u sljedećim danima, jer ima ozlijeđenih atletičara, a isto tako dio saveza šalje na velika natjecanja isključivo one s ispunjenim normama, odnosno ne priznaje plasman po renkingu. No, nije realno očekivati da će to promijeniti nešto za Hrvatsku jer nitko drugi nije baš blizu crte. Konačna bi trebala biti brojka od devetero atletičara, dakle dvoje više nego prije tri godine u Tokiju.

Od ovog kvarteta koji je ušao preko renkinga, Marija Tolj je jedina bila čvrsto "unutra", odavno sigurna da ne može nikako ispasti. Preostala trojka je prošli vikend na Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu lovila posljednje bodove i strepila do zadnjeg trenutka. Sara Kolak, doduše, nije na stadionu uz Koranu uzela nijedan bod za renking. Najslabiji rezultat sezone (55,41) i prvi poraz ikad na domaćem natjecanju otkad je seniorka mogli su je skupo koštati. Pogotovo kad se uzme u obzir da ni na Europskom prvenstvu u Rimu, zbog slabog rezultata u finalu, nije nimalo popravila renking. No, zahvaljujući nekim ranijim malo boljim rezultatima ipak se provukla i prošla kao 31. od 32 kopljašice koje će u Pariz. Šteta je za olimpijsku pobjednicu iz Rio de Janeira što se uopće dovela u takvu situaciju da se mora "čupati", ali već više od dvije godine nije prebacila 60 metara (osobni rekord joj je 68,43) i norma (64,00) joj je jednostavno postala neuhvatljiva.

Najveći posao napravio je kladivaš Matija Gregurić (27) koji je četiri od pet rezultata koliko ih se računa za renking ostvario tijekom lipnja i tako u velikom stilu utrčao u avion za Pariz. Matija je nekadašnji svjetski mlađejuniorski prvak koji se dugo tražio, na neko je vrijeme i napustio atletiku i zaposlio se, da bi se ipak vratio prvoj ljubavi i bio bolji nego ikad. Nedavno EP u Rimu bilo mu je prvo veliko seniorsko natjecanje u karijeri i nije bio nimalo impresioniran. Najprije je u kvalifikacijama popravio osobni rekord, pa ponovio to i u finalu (75,47), zauzevši osmo mjesto. Na mitingu u Szombathelyu je još malo nadogradio renking (74,71), a pobjedom na državnom prvenstvu i hicem od 74,62 zacementirao status olimpijca, kao 30. od 32 putnika u Pariz.

Martin Marković (28) prošao je u bacanju diska kao posljednji po renkingu, a ključnim su se pokazali pobjeda na prvenstvu koja donosi velik broj bodova, te vrlo dobar hitac od 61,92 m. Martin je bivši svjetski juniorski prvak koji se, slično kao i Gregurić, probudio nakon nekoliko kriznih godina. Nastupio je na dva svjetska i dva europska prvenstva, a Pariz će mu biti prve Olimpijske igre. Uz njega i Matiju, olimpijski debitant je i Filip Pravdica koji je do Eiffelova tornja došao ispunivši normu.

Igre su posljednjih tjedana lovili i daljaš Marko Čeko, 800-metraši Nina Vuković i Marino Bloudek, sedmobojka Jana Koščak, ali ostali su prekratki. Čeko je imao dobru zimu, ali na ljeto nije uspio uhvatiti pravu formu. Vuković i Bloudek su posljednjih tjedana popravljali osobne rekorde, Marino je bio i u polufinalu EP-a, ali konkurencija na 800 m je prejaka i nisu se uspjeli ubaciti u vlak za OI. Mladu Janu Koščak su ozljede bacile unatrag, rezultati joj nisu bili na razini lanjskih i Pariz je ostao san, ali i dalje ima najbolji U-20 rezultat u svijetu što je dobar znak uoči juniorskog SP-a koje je čeka idući mjesec.

HRVATSKI ATLETIČARI ZA OI

Ispunjena norma

Sandra Elkasević - bacanje diska

Filip Mihaljević - bacanje kugle

Filip Pravdica - skok u dalj

Matea Parlov Koštro - maraton

Bojana Bjeljac - maraton

Renking

Marija Tolj - bacanje diska

Sara Kolak - bacanje koplja

Martin Marković - bacanje diska

Matija Gregurić - bacanje kladiva

Linker
03. srpanj 2024 14:50