Valent Sinković, Martin Sinković, Damir Martin, Patrik Lončarić, Anton Lončarić

 DAMIR KRAJAC Cropix
VESLAČI OTVARAJU IGRE

Damir Martin: Dobio sam ‘napaljenu‘ skupinu, baš kakvu sam želio tako da odmah vidim gdje sam

Damir Martin u samcu (9.12) i braća Anton i Patrik Lončarić (11.40) u dvojcu na pariće u subotu imaju prve nastupe u kvalifikacijskim utrkama
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. srpanj 2024. 08:12

Ovih dana je praktično neizostavna rečenica u svakom razgovoru s našim olimpijcima "jedva čekamo da počnu natjecanja". Veslačima počinju već prvog pravog natjecateljskog dana u Parizu, u subotu kad kvalifikacijske utrke imaju dvije od naše tri posade. Prvi će na start u svoj četvrtom olimpijskom nastupu Damir Martin koji je u drugoj od šest kvalifikacijskih skupina muških samaca i njegova utrka je u 9 sati i 12 minuta. Malo prije podneva (11.40) svoj će olimpijski debi imati Anton i Patrik Lončarić, 23-godišnji osječki blizanci. Martin i Valent Sinković će u subotu biti samo navijači jer su kvalifikacije muških dvojaca ‘bez‘ u nedjelju.

Za Pariz se kvalificiralo ukupno 502 natjecatelja, po 251 u muškoj i ženskoj konkurenciji u 14 disciplina (7 ženskih i 7 muških). Nastupit će 503 jer je prihvaćen zahtjev MOO-a da se Sudanu dodijeli dodatna tzv. "universality quota" u muškom samcu.

Upravo je Sudanac Abdalla Ahmed (1996.) voljom ždrijeba u skupini 2 muških samaca u kojoj natjecanje započinje naš Damir Martin. S obzirom na to kako je došao na Igre jasno je da on nema nikakve šanse za ozbiljan rezultat, uostalom na prošlom SP-u je bio 2. u finalu H, odnosno ukupno 43.

Autsajder u ovoj konkurenciji je i Indonežanin Memo Memo (1995.) koji je na Igre došao kroz kvalifikacijsku regatu za Aziju i Oceaniju na kojoj je bio drugi. Memo već ima jedan olimpijski nastup, u Riju 2016. gdje je bio 4. u C finalu, odnosno ukupno 16.

Preostala tri veslača u Martinovoj skupini su puno ozbiljniji, pogotovo Rumunj Mihai Chiruta (1998.) i Litavac Giedrius Bieliauskas (1997.), a treći je Slovenac Isak Ivan Žvegelj (2000.).

- S Rumunjem sam se susreo već nekoliko puta, do sada s njim nisam imao problema, vjerujem da neću ni sad. Litavac vjerojatno zna veslati po lošim uvjetima jer su takvi bili na EP, ali to ne znači i da zna brzo veslati. To ćemo tek vidjeti. Još jedan koji može biti neugodan je Slovenac Žvegelj, koji nekad zna odveslati dobro 1000 metara, nekad 1800, ali još nijednom nije baš odveslao kompletna 2 kilometra kako spada – prokomentirao je skupinu Damir Martin.

Rumunj Mihai Chiruta (1998.) je Igre izborio kao pobjednik Finalnih olimpijskih kvalifikacija u Luzernu gdje je bio najbrži u svakoj od četiri utrke, što dovoljno govori da je konkurentan. Ove sezone je nastupio još samo na EP gdje je bio prvi u B finalu, odnosno ukupno 7. Prethodne dvije sezone je veslao u rumunjskom četvercu na pariće (7. na SP 2023.), a 2021. nije uspio kroz finalne kvalifikacije izboriti nastup u samcu u Tokiju.

Litavac Giedrius Bieliauskas (1997.) je na Igrama jer se ove sezone pokazao boljim od sunarodnjaka Dovydasa Nemeraviciusa, koji je izborio olimpijsku kvotu 9. mjestom na SP 2023., posljednjem koje je vodilo na Igre. Bieliauskas je priredio iznenađenje osvojivši u travnju europsku broncu iza Olivera Zeidlera i Stefanosa Ntouskosa, a ispred Sverrija Nielsena, a nastupio je još na drugom Svjetskom kupu u Luzernu gdje je bio prvi u B finalu.

image

Damir Martin

MAREN DERLIEN/MYROWINGPHOTO.COM

Ljubiteljima veslanja prezime Žvegelj je dobro poznato, ali 24-godišnji Isak Ivan je daleko od rezultata tate Denisa, koji je s Iztokom Čopom u dvojcu ‘bez‘ osvojio olimpijsku broncu za Sloveniju 1992. u Barceloni. Godinu ranije bili su srebrni na SP, a 1994. su osvojili i svjetsku broncu. Sin je na Igre u Parizu prošao zahvaljujući 4. mjestu na Europskim kvalifikacijama, koje se pokazalo dovoljnim za olimpijsku ulaznicu budući da je Srbija vratila kvotu u samcu koju je osvojio Nikolaj Pimenov nakon što je on s Martinom Mačkovićem na Finalnim olimpijskim kvalifikacijama izborio nastup i u dvojcu na pariće.

Usput, Slovenija ima 5 veslačkih medalja na Igrama, u četiri je sudjelovao Iztok Čop koji je posljednju, broncu u dublu s Lukom Špikom, osvojio u Londonu 2012. kada su Slovenci i posljednji put prije Pariza imali olimpijce u veslanju.

- Bit će zanimljiv utrka, za početak baš onakva kakvu sam si priželjkivao, dosta "napaljena" skupina da odmah vidim kako stojim, gdje stojim i na što mogu računati – kaže Damir Martin i dodaje ono što smo spomenuli u uvodu...

- Sad me već i ovo vrijeme čekanja malo "ubija", da tako kažem, jedva čekam da se krenemo natjecati.

Prva tri mjesta u skupini donose izravni plasman u četvrtfinale, a ostali će u repasažne utrke, koje su u na rasporedu u nedjelju ujutro.

Blizanci Anton i Patrik Lončarić (2000.) olimpijsku premijeru imat će u subotu u 11.40 u drugoj od tri kvalifikacijske skupine dvojaca na pariće. Poznata je priča da su njih dvojica završili u ovoj disciplini nakon što su se Sinkovići odlučili vratiti u dvojac ‘bez‘ pa je došlo do "zamjene kvota" pri čemu su Lončarići svoj nastup morali potvrditi i protiv izazivača u Hrvatskoj s čime nisu imali problema.

No, premda novi u društvu najboljih svjetskih dublova Lončarići nisu u Pariz došli s "turističkim stavom", dapače...

- Plan je odmah se izboriti za polufinale i izbjeći repasaž iz kojeg ispada jedna posada, a još tri će proći u polufinale - kaže Anton Lončarić.

Posada koja će biti četvrta u repesažu tim će nastupom i završiti svoju priču u Parizu, a mladi Osječani to žele izbjeći po svaku cijenu.

Ali vratimo se na "prvi korak". Neće im biti jednostavno jer suparnici su im Rumunji, Norvežani i Talijani.

Rumunji Andrei Sebastian Cornea (1999.) i Marian Florian Enache (1995.) ove su godine osvojili europsko zlato i to vrlo uvjerljivo, no treba imati na umu da na EP nije bilo najjačeg svjetskog dubla u ovom trenutku, Nizozemaca Melvina Twellaara i Stefa Broeninka. Kako se Rumunji vrlo selektivno pojavljuju na natjecanjima, to im je bio i jedini nastup.

Talijani su promijenili pola posade koja je prošle sezone bila 4. na SP i srebrna na EP kad su u finalu ozbiljno pritisnuli Sinkoviće u borbi za zlato. Ove sezone su Matteo Sartori i Luca Rambaldi bili drugi na dva Svjetska kupa, a oba puta su ispred njih bili samo Nizozemci te četvrti na EP. No, Talijani su u Pariz poslali novu kombinaciju - ostao je Matteo Sartori (2002.), ali su mu dodali jednako mladog Nicolu Caruccija (2001.).

U norveškom dublu je Kjetil Borch, (1990.) srebrni u samcu na Igrama u Tokiju i svjetski prvak 2018. koji se nije uspio plasirati u ovoj disciplini u Pariz ni kroz prošlo SP, ni kroz Finalne olimpijske kvalifikacije u Luzernu. No, kako su kroz te finalne kvalifikacije Norvežani osvojili i kvotu u četvercu na pariće, a u toj posadi veslaju Kristoffer Brun i Jan Oscar Stabe Helvig, koji su osigurali Norveškoj kvotu u dublu na prošlom SP, otvorilo se mjesto za Borcha u ovoj disciplini. Njegovoj "staroj" u kojoj ima i olimpijsku broncu s Olafom Tufteom iz Rija 2016. kad su Sinkovići osvojili zlato, a bio je i svjetski prvak u dublu prije 13 godina. Partner u čamcu mu je sad Martin Helseth (1994.), a zanimljivo je da i Helsethova sestra Thea nastupa na ovim Igrama u ženskom dublu.

- Apsolutni favoriti su Rumunji kao prvaci Europe i kandidati za jedno od odličja u Parizu. Talijanski dubl je bio vrlo konkurentna posada, ali kako su promijenili jednog člana posade tek se treba vidjeti koliko su dobri u ovoj kombinaciji. Norveška posada je svježe sastavljena pa se u tom sastavu nisu pojavljivali ove godine - dodao je Anton Lončarić.

Ako se ne uspiju ugurati na prva tri mjesta, Lončarići će drugu priliku za prolaz u polufinale i nastavak olimpijskog natjecanja imati u nedjelju u repesažu (10.20).

SAMCI

- 33 posade

- sustav natjecanja: kvalifikacije (27. 7.), repesaž (28. 7.), četvrtfinale (30. 7.), polufinale (1. 8.), finale (3.8.)

- kvalifikacije: 6 skupina, prva tri u svakoj skupini izravno u četvrtfinale, ostali u repesaž

...

DVOJCI NA PARIĆE

- 13 posada

- sustav natjecaja: kvalifikacije (27. 7.), repesaž (28. 7.), polufinale (30. 7.), finale (1. 8.)

- kvalifikacije: 3 skupine, prva tri u svakoj skupini izravno u polufinale, 4. i 5. iz prve skupine i 4. iz preostale dvije u repesaž

9.

Igre na kojima sudjeluju hrvatski veslači, odnosno bili su na svima od osamostaljenja Hrvatske

4

olimpijska nastupa, najviše, imaju Siniša Skelin (1996., 2000., 2004. i 2008.) te Damir Martin, Valent Sinković i Martin Sinković (sva trojica 2012., 2016., 2021. i 2024.)

32

hrvatska veslača ukupno mogu se pohvaliti olimpijskim nastupom, a nikad nismo imali veslačice na Igrama

7

olimpijskih medalja su do sada osvojili veslači - 2 zlata, 3 srebra i 2 bronce

3

olimpijske medalje imaju braća Sinković (zlata u dvojcu na pariće i dvojcu ‘bez‘ i srebro u četvercu na pariće) i Damir Martin (srebro i bronca u samcu, srebro u četvercu na pariće)

5

na toliko OI smo osvajali olimpijske medalje (1 Sydney 2000., 1 Atena 2004., 1 London 2012., 2 Rio 2016. i 2 Tokio 2021.)

5

u toliko disciplina su naši veslači osvajali olimpijske medalje (2 dvojac ‘bez‘, 2 samac, 1 dvojac na pariće, 1 četverac na pariće, 1 osmerac)

Plan je odmah se izboriti za polufinale i izbjeći repasaž iz kojeg ispada jedna posada, a još tri će proći u polufinale, kaže Anton Lončarić

Linker
07. rujan 2024 07:18