DAMJAN TADIC Cropix
PRIJATELJSKA UTAKMICA

Barakude petercima svladale Mađare u Zagrebu u pripremnom ogledu za Olimpijske igre u Parizu

U ovoj utakmici jasno da nije bitan rezultat, kazao je izbornik Ivica Tucak
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. lipanj 2024. 22:41

HRVATSKA - MAĐARSKA 16:15 (4:1, 3:3, 2:3, 3:5 - 4:3)

ZAGREB - Otvoreno plivalište uz Savu. Gledatelja 550. Suci: Franulović (Hrvatska) i Kovacs (Mađarska).

HRVATSKA: Bijač (0 obrana), Burić 1, Fatović 4, Lončar, Joković, Bukić 2, Lazić 1, Žuvela 1, Kržić, Vrlić, Butić, Harkov 3, Popadić (4+1 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

MAĐARSKA: Szakonyi (4 obrane), Angyal 1, Manhercz 3 (1-1), Molnar, Vamos 1 (0-1), Nagy, Zalanki 2, Fekete 1, Kovacs, De. Varga 2 (1-1), Vi. Vigvari, Harai 2, Banyai (0 obrana). IZBORNIK: Zsolt Varga.

PETERCI: Hrvatska - Mađarska 2-3.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 17, Mađarska 14. ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (30). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Lončar (20), Kržić (23), Molnar (27), Lazić (29), Angyal (30), Nagy (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5-14 (35%), Mađarska 8-14 (57%).

RASPUCAVANJE PETERACA: De. Varga - Popadić brani; 13:12 Fatović; 13:13 Vamos; Joković - vratnica; 13:14 Manhercz; 14:14 Harkov; 14:15 Zalanki; 15:15 Bukić; Vi. Vigvari - Bijač brani; Žuvela 16:15


Jest utakmica bila prijateljska, ali to ne znači da se nije igralo i obostrano trsilo doslovno do zadnjih sekundi. Uostalom, baš su tako, golom Kristiana Manhercza u zadnjoj sekundi utakmice Mađari poravnali (12:12) i time “odvukli” utakmicu do peteraca. U kojima su se pak bolje snašli naši igrači, odnosno Marko Bijač i Toni Popadić su ubilježili po jednu obranu i to je bilo dostatno za pobjedu.

Sukladno statusu ili rangu utakmice koja je pripremna za ono što nas čeka za manje od mjesec dana u Parizu, obojica izbornika su u bazen postali moćne, ali ipak ne bismo baš rekli i najbolje sastave. Primjerice, Hrvatske glede, na tribinama su ostali vratar Mate Anić, centar Ivan Krapić, branič Matias Biljaka, vanjski Ante Vukičević, Andrija Bašić i već duže vremena najbolji strijelac Barakuda Jerko Marinić Kragić.

No, slično je postupio i mađarski izbornik Zsolt Varga, bivši mladostaš kojem je ovaj bazen, pa i otvoreni, savršeno dobro poznat. Mađarska je protiv Hrvatske nastupala bez odličnog Szilarda Jansika, ali i prvog vratara Some Vogela, pa ne baš klasičnog centra Tonija Nemeta, zatim Zoltana Pohla.

Što se same utakmice tiče, ona je rezultatski, što je opet posljedica jasno i igre, doista sjajno počela za svjetskog prvaka. Vjerojatno ne moramo napominjati tko ima globalno zlato u ovom sportu. Ne samo što su Tuckove trupe vodile 4:1 nakon prve četvrtine, već smo puno više bili zadovoljni obranom. Bijač je bio onakav kakav je oduvijek. Grandiozan! Četiri obrane samo u prvoj dionici, dvije obrane s igračem manje, ali cijela je hrvatska obrana odradila posao sjajno.

Dakako da i napad zaslužuje pohvalu, poglavito onda kada se on ubrza kao u akciji za 3:1 s brzom promjena strana; Harkov - Bukić - Harkov. Prvi je pogodak bio djelo Žuvele (1:0) koji je ostao “u zaleđu”, zaboravljen od Mađara u pozicijskom napadu, dakle s jednakim brojem igrača. Pohvalna je i akcija za 4:1, gol sa sirenom (Fatović). Takvi golovi, na samom kraju četvrtine, “razaraju” voljni moment suparnika.

Baš uostalom kao i gol u prvom napadu četvrtine, kao pogodak Luke Bukića za 5:1. Bilo je i 6:1 (Harkov). Do sredine utakmice ili poluvremena, Mađarska je ipak uspjela ublažiti zaostatak do 7:4. S tim da valja pripomenuti da su 3 od ta četiri gola Mađari postigli iz napada s igračem više, a jedan iz peterca (Manhercz). Pitate za obrane Bijača? Sitnica, “samo” 9. U prve dvije četvrtine. Drugu polovicu utakmice vrata je prepustio Toniju Popadiću.

U trećoj četvrtini je Hrvatska ostala bez Lončara i Kržića (tri osobne), a Mađari su počeli maksimalno koristiti učestale napade s igračem više koje im u početku utakmice nisu bile u tolikoj mjeri naklonjene. U zadnjoj četvrtini, četiri i pol minute prije kraja pri egalu (9:9) Popadić je maestralno obranio peterac Vamosu, da bi iz kontre Fatović pogodio za 10:9. Fatović je u zadnjim minutama bio i jedini hrvatski strijelac kojeg su onda “pratili” Mađari sustizanjem, zaključno s golom Manhercza za 12:12 i peterce. Generalno gledano i više no uspjela prva provjera u pripremama za Pariz.

- U ovoj utakmici jasno da nije bitan rezultat. To sam rekao i igračima prije početka, ali jasno da je ipak bilo bitno pokazati karakter. Nije da ova pobjeda sada nešto nosi, ali igrali smo doma i uvijek je lijepo pobijediti. Generalno je to jako dobro izgledalo u fazi u kojoj jesmo, još umorni, ‘tvrdi‘, premoreni. Vidi se da ta lopta još ‘ne ide‘, posebno s igračem više, onako kako treba, makar je bilo i sjajnih akcija. U prve dvije četvrtine, dok je bilo malo više koncentracije, obrana je bila izvanredna. Kasnije smo malo pali, čak i opterećeni brojem osobnih pogrešaka. Po meni fenomenalna provjera i vrlo sam zadovoljan - rekao je izbornik Ivica Tucak.

Linker
30. lipanj 2024 22:42