95 POSTO IZ SVOJE ŠKOLE

NOVA VIZIJA Bogati ugovori stvar su prošlosti, u Dinamu će igrati njegova djeca

U Dinamu će kresati budžet kluba s 30 milijuna eura na pola od tog iznosa
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 05. ožujak 2015. 09:02

Vizija Dinama kojeg čini 95 posto igrača iz nogometne škole dobila je jasne konture protiv Istre. Komotan rezultat na semaforu i protivnik s desetoricom na travnjaku, ponudili su priliku Zoranu Mamiću da u vatru gurne ‘modru’ mladost. Tako su dvoboj završila čak šestorica igrača ispod 21 godine. Bilo bi tu sigurno mjesta za Endrua Çekiçija da se nije ozljedio, a toj skupini definitivno pripadaju i Jozo Šimunović te Dani Olmo koji je dobio poštedu.

- Oni su naše blago i svi su ovdje po svojim zaslugama - kazao je Zoki nakon utakmice.

Milijun eura Fernandesu

U Maksimiru se nadaju da bi novi kurs mogao privući navijače na tribine, ali treba biti iskren pa reći kako je osnovni razlog nove sportske politike Dinama rezanje proračuna koji bi s 30 milijuna eura kroz godinu-dvije trebao pasti na pola tog iznosa. Jer, značajna stavka te bilance su ugovori igrača koji definitivno nisu sukladni vremenu i okolini u kojoj Dinamo egzistira.

Nedavno je u televizijskom istupu Zdravko Mamić otkrio kako je Junior Fernandes vlasnik ugovora koji mu jamči milijun eura po sezoni. Dosta veliki luksuz za klub kojem glavni proizvod, nogometna utakmica s prihodom od ulaznica i TV pravima, ne čini više od deset posto budžeta. Takvu plaću svojim igračima teško si mogu priuštiti i puno bogatiji klubovi od Dinama koji igraju pred punim stadionima, imaju sponzore i uzimaju velik kolač od televizijskih prava. Naravno da ta djeca koja bi danas-sutra trebala biti nositelji Dinama neće igrati za ‘kikiriki’, ali životnu egzistenciju će rješavati tek odlaskom preko granice.

Bitna činjenica u toj cijeloj priči jest kako su svi navedeni, osim Ćorića i Olma, punoljetni, i kao takvi imaju profesionalne ugovore koji štite klub od reprize slučaja Murić. U prijevodu, Dinamo je taj koji diktira uvjete njihova transfera. To se najbolje vidjelo na slučaju Marka Pjace koji je tijekom zime imao ponudu Bologne od osam milijuna eura. Ono na što bi Hajduk sigurno, a vjerojatno i Rijeka zinuli, Dinamo je hladnokrvno odbio. Nije im bilo ‘pod mus’ prodavati igrača za kojeg se vjeruje da će brzo dogurati do reprezentacije i čija će cijena samo rasti.

Čeka se Ivan Šunjić

No, izvjesno je kako će se Ante Ćorić i Dani Olmo pridružiti suigračima s prvim danom punoljetnosti.

- Ja sam se odmakao od toga i prepustio sinu da odlučuje. Ante je dovoljno ozbiljan i odgovoran da procijeni situaciju, ali mislim da tu neće biti problema. Uvjeti su dogovoreni, ponuda je dobra i ostajemo u Dinamu - kazao je kratko Miljenko Ćorić, otac najvrednijeg ‘modrog’ eksponata.

Slično je i s Olmom. Da su mladi Španjolac i ljudi iz njegova bliskog okruženja imali figu u džepu, pristali bi na povratak u Barcelonu kada je nedavno Julio Alberto bio u Zagrebu i nagovarao ga da se vrati u La Masiju. Međutim, Olmo je svjestan da Dinamo nudi priliku koju bi u Barceloni čekao godinama.

Izvjesno je kako će u budućnosti biti slučajeva da će se ‘modri’ krpati preko granice, ali to će činiti isključivo kada u svom dvorištu neće pronaći adekvatnu zamjenu. Uostalom, tako je u Maksimir došao Gonçalo koji je doveden kao zamjena za Arijana Ademija. Braću Mamić je kupio njegov sjajan igrački CV (sezonu ranije odigrao je 26 utakmica u prvenstvu Portugala i devet europskih) i pristupačna cijena (600 tisuća eura). Okej, Portugalac nije ispunio očekivanja. Publike sigurno, a vjerojatno i struke, ali on je ionako ovdje da zakrpa rupu dok kod Sretena Ćuka u B momčadi Dinama ne stasa Ivan Šunjić, mladić koji je u maksimirskim planovima predodređen za nasljednika Arijana Ademija u Dinamu.

Vizije novog vlasnika

I zato će situacija kao protiv Istre biti sve više kako sezona odmiče kraju, a pogotovo kada Dinamo i teoretski potvrdi ‘decimu’. Ono što stoji na putu novog pravca jest eventualni novi vlasnik koji će možda imati drugačije planove te ‘izuvanje iz cipela’. No, na primjeru Marka Pjace može se naslutiti kako Zdravko Mamić i tome može odoljeti. Doduše teško, ali...

Linker
23. rujan 2024 01:03