Zagreb, 240710.Stadion Maksimir.1. kolo HNL, nogometna utakmica izmedju NK Dinamo i NK Hrvatski Dragovoljac.Na slici: slavlje Dinama.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX / KRAJAC DAMIR
POVOLJAN ŽDRIJEB

ŽDRIJEB EL: Hajduk protiv rumunjske Unireje, Dinamo putuje u mađarski Győr!

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 06. kolovoz 2010. 11:59

Hrvatski će nogometni klubovi u dvobojima četvrtog pretkola Europa lige imati suparnike iz Rumunjske i Mađarske. Hajduk ide na Unireu, a Dinamo na Györi.

Hajduk je u prvom dvoboju domaćin, a Dinamo gost. Termini odigravanja su 19. i 26. kolovoz.

Nakon što su eliminirali bukureštanski Dinamo, Splićani će se za natjecanje po skupinama sada boriti protiv drugoga rumunjskog kluba, Uniree iz Urzicenija.

Rumunji su, poput zagrebačkog Dinama, ispali iz trećeg pretkola Lige prvaka izgubivši od Zenita iz St. Peterburga 1-0 ukupno u dva dvoboja. Rusi su do tijesne pobjede došli domaćom minimalnom pobjedom. Gol odluke u srijedu je zabio Portugalac Danny u 33. minuti utakmice.

Prvi je put u svojoj 56-godišnjoj povijesti sastav iz Urzicenija u prvu rumunjsku ligu ušao s početkom sezone 2006/2007. U prvoj su sezoni, predvođeni bivšim reprezentativcem i trenerom Chelseaja Danom Petrescuom, igrači Uniree zauzeli deseto, u drugoj peto mjesto dokopavši se također finala nacionalnog kupa, da bi u trećoj, u sezoni 2008/2009, osvojili naslov prvaka. Godinu potom, prošle sezone, završili su na drugom mjestu izborivši kvalifikacije za Ligu prvaka. Bolji je bio samo Cluj.

Petrescu je prošle sezone sa svojom momčadi igrao iznenađujuće dobro u Ligi prvaka. Kod kuće, igrajući na Steauinu stadionu u Bukureštu (na njemu domaće europske utakmice igraju i ove sezone), Rumunji nisu izgubili niti jednu utakmicu remiziravši s Glasgow Rangersima (1-1) i Stuttgartom (1-1), te pobijedivši Sevillu (1-0). U gostima su deklasirali Rangerse u Glasgowu (4-1), ali i izgubili kod Seville (2-0) i kod Stuttgrta (3-1) u utakmici koja je odlučivala o drugom mjestu i nastavku natjecanja na proljeće.

U 1/16 finala Europa lige, koju su izborili trećim mjestom u skupini, igrači Uniree izgubili su od Liverpoola na Anfieldu 1-0 u prvom dvoboju, te kod kuće 3-1 u uzvratu oprostivši se time od natjecanja.

Dinamov je protivnik u istoj fazi natjecanja mađarski Györ, lani trećeplasirana momčad mađarskog prvenstva, koja je jučer (četvrtak) senzacionalno iz trećeg pretkola izbacila francuski Montpellier, lani petoplasirani sastav Le Championnata.

Dobili su Mađari Francuze na njihovu terenu 1-0 uzvrativši im istom mjerom za identičan domaći poraz tjedan dana ranije. Prolaz dalje izborili su nakon raspucavanja penala (4-3 pobjeda), premda su od 45. minute utakmice igrali igračem manje nakon što je isključen srbijanski branič Lazar Stanišić.

Čovjek odluke za Mađare u četvrtak je bio 29-godišnji hrvatski nogometaš Valentin Babić, nekadašnji libero NK Osijeka, koji je u 40. minuti zabio iz igre, a također je bio precizan u prvoj seriji raspucavanja penala. Babić je po Transfermarktu i najvredniji eksponat u svlačionici trenera Atile Pintera, procijenjen na 600.000 eura vrijednosti.

U momčadi su četiri Srbina, dva Brazilca, te još jedan Osječanin: 24-godišnji veznjak Marko Dinjar, nekadašnji hrvatski reprezentativac u mladim selekcijama. On nije igrao protiv Montpelliera.

Značajan će broj hrvatskih nogometaša, među kojima i podosta reprezentativaca, nastupiti u četvrtom pretkolu Europa lige.

Najrenomiranijeg su suparnika svakako dobili Hrvoje Čale i Drago Gabrić, koji će se u dresu Trabzonspora na velikoj sceni predstaviti protiv Liverpoola. U prvom će srazu, 19. kolovoza, turski sastav gostovati na Anfieldu.

Jednako su dobro ili loše, kako se uzme, prošli Gordon Schildenfeld i Silvije Čavlina iz Sturma iz Graza, koji će u prvoj utakmici na svom stadionu ugostiti veliki Juventus.

Konačno, Nikica Jelavić, zadrži li se u bečkom Rapidu, imat će novu lijepu priliku za dokazivanje protiv Aston Ville. Prva se utakmica igra na Prateru.

Europa liga, 4. pretkolo, ždrijeb:



Györ – Dinamo Zagreb

Hajduk Split – Unirea Urziceni

PSG - Maccabi Tel Aviv

Bayer L. (Vida) - Tavrija

CSKA M. - Anorthosis

Feyenoord - Gent

Genk - Porto

Debrecen - Loveč

Aris (Cesarec) - Austria Beč

Galatasaray - Karpatij

Palermo (Budan) - Maribor

Club Brugge (Perišić) - Dinamo Minsk

Omonia - Metalist

Vaslui - Lille

Napoli - Elfsborg

Sporting - Brondby

Grashoppers - Steaua

Liverpool - Trabzonspor (Čale, Gabrić)

Celtic - Utrecht

Borussia D. - Karabah

AIK Stockholm (Ljubojević) - Levski

Sturm (Schildenfeld, Čavlina) - Juventus

Getafe - APOEL

Dundee United (Kovačević) - AEK

AZ (Didulica) - Aktobe

Dnjipro - Lech

Rapid Beč (Jelavić) - Aston Villa

CSKA Sofia - TNS

Beşiktaş - HJK

Slovan Bratislava - Stuttgart

Sibir - PSV

BATE Borisov - Maritimo

Lausanne - Lokomotiv Moskva (Dujmović)

Odense - Motherwell

PAOK (Krešić) - Fenerbahçe

Villarreal - Dnjepr

Temišvar - Manchester City





Linker
01. srpanj 2024 05:19