Vlado Kos / CROPIX
OGLASIO SE GAZDA MODRIH

Zdravko Mamić: 'Ovakav Hajduk karcinom je za Rijeku, Dinamo i cijeli HR nogomet'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 13. srpanj 2014. 13:18

O tempora, o mores! Vijest o transferu Franka Andrijaševića iz Hajduka u Dinamo još donedavno bi imala tretman senzacije, bila razlogom poticanja suparničke mržnje i motivom za ‘’građanski rat’’ (među navijačima). Danas se ‘’slučaj Andrijašević’’ doživljava kao humanitarna pomoć ‘’ugroženom području’’.

Je li dovođenje Hajdukovog dokapetana za maksimirski klub poslovni potez ili je posrijedi ‘’spašavanje najveće dalmatinske institucije’’? Naime, uz ‘’posrnuli’’ Hajduk devalvira i Dinamo. U međusobnim utakmicama više nema strasti i naboja...

– Za nas je dovođenje Andrijaševića isključivo nogometni posao. Ne postoji drugi razlog. Imali smo ga ‘’na piku’’ duže vrijeme, ali smo znali kako je transfer nemoguća misija. Potencijal Franka Andrijaševića za nas nikada nije bio sporan. Kada smo vidjeli njegov upitan status na Poljudu krenuli smo u akciju.

Žaloste me reakcije. Kod nas se još uvijek smatra nenormalnim dovesti u klub Srbina ili igrača Hajduka ili Rijeke. Sjetite se kako smo mi pustili Kranjčara u Split. Imali smo jače ponude od Hajdukove, ali smo odlučili da je interes hrvatskog nogometa da ostane u HNL-u. Pa, makar igrao i za našeg najvećeg rivala. Drago mi je ako smo i sada pomogli Hajduku – ističe Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić.

Za Franka 600.000 eura i PDV

Pet milijuna kuna za igrača koji je izgubio povjerenje Hajdukovog trenera Igora Tudora. Nije li to riskantno?

– Točan iznos transfera je 600.000 eura i PDV. Svaki posao u nogometu nosi određen rizik.

Hoće li transfer Andrijaševića popraviti odnose među najvećim hrvatskim klubovima (Zdravko Mamić ima zabranu dolaska na splitske stadione – op.a.)?

– Posao su u ime Dinama odradili direktori Svetina i Škegro, te igračev menedžer Božo Slišković. Hajduka je zastupao predsjednik Brbić. Osobno sam u svakom trenutku spreman sjesti za stol s Upravom Hajduka i riješiti sve probleme, u interesu hrvatskog nogometa. Mislim da svi moramo gledati u budućnost. Ne možete zamisliti koliko sam nesretan zbog stanja u Hajduku. Ovakav Hajduk, koji se ne bori za trofeje i nemoćan je u Europi, karcinom je za Dinamo, Rijeku, Split i cijeli hrvatski nogomet. Ne želim se miješati u posao niti docirati Hajduku, ali mislim da bi sadašnje vodstvo moralo nešto učiniti i vratiti klub na staze stare slave. Ili se mora povući...

Dinamovo snažanje Rijeke (nekolicina igrača preselila je na Kantridu, bez odštete) i stvaranje instant-suparništva, na Poljudu ne doživljava simpatije.

– Posrijedi je zamjena teza. U Rijeci šute i rade, a grme na terenu i na tribinama. Epilog je osvajanje Kupa. A krivce za neuspjeh u prvenstvu nisu vidjeli u Dinamu, Hajduku, HNS-u... Osim poštovanja, Riječani će u Dinamu dobiti i iskrenog partnera u promicanju i snaženju hrvatskog nogometa. Rijeka je put za Hajduk, ali i druge hrvatske klubove.

Zašto Dinamo i Rijeka igraju jednu utakmicu Superkupa (11.srpnja) kada propozicije predviđaju dvije utakmice?

– Budući i Dinamo i Rijeka participiraju u pretkvalifikacijama europskih natjecanja naprosto nema termina za odigravanje dviju utakmica. Stoga smo odlučili da igramo jednu, na Kantridi. Od naredne sezone predviđa se ponovno odigravanje jedne utakmice Superkupa.

U prijelaznom roku, koji je aktualan do 31.kolovoza, Dinamo je već ostvario deset transfera. U Maksimir su pristigli Portugalci Carvalho, Goncalo, Machado, Argentinac Sigali, Bošnjak Hodžić, Pjaca, Radonjić i Andrijašević. Dinamo je kupio i dvojicu mladih igrača iz Premijerlige BiH (Gojak, Marić), ali ih je ostavio na posudbi u matičnim klubovima. Maksimirski je klub za pristigla pojačanja potrošio 6,2 miljuna eura! No, neprijeporno je, Dinamo trenutačno nema momčad! Prevelika je fluktuacija igrača i praktički svake godine u Maksimiru se iznova stvara momčad. Nema kontinuiteta!?

Na aktualne transfere i plaće za iduće tri godine Dinamo je tijekom ovog prijelaznog roka investirao oko 25 milijuna eura! Nikada u povijesti klub nije imao tako visoka ulaganja. Imamo kvalitetu, ali i potencijal. S aspekta prošlosti, teza o velikoj fluktuaciji kadra je točna, ali zaokret je bio neophodan. Mi smo već nakon ispadanja od bečke Austrije u doigravanju za Ligu prvaka imali plan i još zimus smo se odrekli Sammira, Beqiraja, Rukavine, Lime... U ovom trenutku nemamo momčad. Puno je novih igrača, dosta je ozlijeđenih (Junior Fernandez, Taravel, Addy, Husejinović), a reprezentativci (Carvalho, Soudani, Brozović)) još se nisu priključili. No, dugoročno imamo odličan fond igrača.

Hoće li Dinamo unatoč brojnim (ulaznim) transferima još konzumirati prijelazni rok?

– Svakako. Još ćemo se osnažiti. No, ne bih špekulirao o imenima. Nadalje, nemamo namjeru nikoga prodavati, ali nekakva ‘’nemoralna ponuda’’ uvijek se može pojaviti.

‘’Najjači Dinamo u povijesti’’, kako svoj projekt predstavlja Zdravko Mamić ima ozbiljan defekt: nema navijača! Prošle sezone maksimirski je klub prosječno promatralo 4.656 ljudi, a klub je platio milijun i pol kuna kazni! U trenucima očaja, Zdravko Mamić je zavapio: da imamo na tribinama Torcidu, Dinamo bi bio europska velesila!

– Brojka koja se spominje za saniranje štete i kazni puno je veća. Zbog navijača moje srce krvari. Da ova momčad ima navijače koji im podižu emociju i adrenalin igrala bi stalno Ligu prvaka. Nigdje i nitko nije toliko izložen pogromu politike, medija i huligana. Mi, koji radimo u Dinamu, zapravo smo – nadljudi!

Tijekom pripremnog razdoblja, poradi navijačkih prijetnji, sve Dinamove utakmice su zatvorenog tipa?

– Taj strah od izbacivanja iz europskih natjecanja je latentan. Nažalost, nemamo alternative. Možemo se jedino nadati da će poštena navijačka većina utjecati na agresivnu manjinu te kako će huškački mediji napokon stati na stranu istine.

Na posljednjoj Skupštini kluba, zbog bojazni od UEFA-ine eliminacije, Zdravko Mamić je najavio odlazak. Napomenuli ste kako ćete tijekom ljeta ostavku aktualizirati?

– Moja je ostavka uvijek aktualna. Svaki dan. Možda bih već i otišao da se nisu pojavila ona četvorica (Bišćan, Šimić, Marić, Šokota). Rekao sam da ću se maknuti kada dođu ozbiljni partneri za razgovor i preuzimanje kluba.

Kakav je to poriv dolaziti svakog vikenda na stadion sa saznanjem da će vam netko vikati – ‘’Cigane’’, ‘’srpsko kopile’’, ‘’ratni profiter’’, ‘’zaklat ćemo te’’...?

– Poriv je odgovornost i ljubav prema Dinamu. Nemam dva života. Imam samo jedan i taj sam posvetio Dinamu. U klubu sam kontinuirano 44 godine i ne mogu ga ostaviti na milost i nemilost. Kada bih naprasno otišao, Dinamo bi završio poput Hajduka. Možda i puno gore...

Zdravko Mamić inzistira na tezi kako je Dinamo u permanetnom reketu navijača, politike, medija... Jesu li smjenom ministra Jovanovića političke tenzije splasnule? Kako ste osobno doživjeli taj trenutak budući da ste s bivšim ministrom u sudskom sporu?

– Dinamo je u proteklom razdoblju bio izložen ogromnim političkim pritiscima i kontrolama. Sve su, međutim ustvrdile kako klub radi ispravno. Prema prvim izjavama novog ministra stekao sam utisak kako on nema namjeru koristiti politički položaj za rušenje institucija poput Dinama. Jasno je naznačio kako ga prvenstveno zanima amaterski sport.

Profesionalni prepušta tržištu i nadležnim institucijamai. Prema bivšem ministru nemam nikakvu emociju. Mogu jedino konstatirati da sam nepravomoćno oslobođen u sporu, koji je pokrenuo protiv mene.

Linker
24. rujan 2024 07:16