Nenad Dugi/CROPIX
PRVA HNL

Zagreb bolji od Rijeke

U prvim utakmicama 10. kola MaxTV Prve lige Zagreb je u Kranjčevićevoj pobijedio Rijeku sa 2-1, dok su u Zaprešiću Inter i Istra 1961 podijelili bodove
Piše: Toni RoićObjavljeno: 30. rujan 2011. 22:05

INTER - ISTRA 1961 1-1

U Zaprešiću je krenulo vatreno. Samo dvije minute nakon početka važnog dvoboja za obje momčadi Inter je poveo.

1:0 - Budimir (2)

Lopta se slila na lijevu stranu, otkud je Balić sjajnim centaršutom pronašao čelo Budimira, koji sa 6-7 metara od grede sprema loptu u mrežu.

Inter je u tom razdoblju bio već po običaju vrlo dobar, staložen, discipliniran i vrlo predan zadanoj Lončarevićevoj igri. Nedostajalo je tu, doduše, ofenzivne kreacije, baš je falio ili zadnji pas ili konkretan i točan udarac. Istra je s druge strane krenula bojažljivo, no kako je vrijeme odmicalo, a Inter padao, tako su Pamićeve trupe dobile na hitrini, životnosti i, na koncu, konkretnosti.

1:1 - Belle (39)

Nakon kornera s lijeve strane Inter je izbio loptu, međutim, ona se ponovno vraća u šesnaesterac, gdje nakon rikošeta u samome srcu kaznenog prostora pada na ljevicu Henrija Bellea, koji sa 5 m iskosa volejčinom buši nemoćnog Santinija.

Do kraja prvoga dijela čak je Istra bila žustrija, a Inter naviknut na čistu mrežu u domaćim utakmicama (do jučer tri utakmice bez primljenog gola) očito je klonuo duhom, pa je odmor sasvim sigurno odlično došao Lončareviću da svojim Žutima objasni što i kako dalje. Istra je nakon prvog dijela mogla biti zadovoljna...

Nastavak za Žute nije donio očekivane promjene. Od 30. minute kada je njihov pritisak pao, Istra je u najmanju ruku bila ravnopravna, a u pojedinim je trenucija djelovala i kao bolji suparnik. Pamićeva škvadra bila je čvrsta, blok im je funkcionirao besprijekorno, a u napadu se znao zalomiti pokoji svijetli trenutak.

Prema našem dojmu Istra je izgledala kao najozbiljniji ovosezonski zaprešićki gost. U potpunosti je u nastavku uštopala domaćina, tek su dva pokušaja Oršića i dva dalekometna projektila Todorčeva navijestila moguću promjenu stanje na semaforu.

Niti s druge strane nije bilo drukčije. Alimi, uz Bellea najopasniji igrač gostiju, također je dva puta vrlo opasno stavljao na kušnju žutu obranu. Rezultat se, međutim, nije mijenjao, no prema negodovanju s obje klupe, mogao se barem u dvije situacije, a obje "potpisuje" sudac Fran Jović.

Prvo je u 75. minuti Istra tražila kazneni udarac, nakon jednog duela u šesnaestercu domaćina, da bi osam minuta prije kraja Inter tražio kazneni udarac zbog igranja rukom nekog u Istrinoj obrani. S tribine se nije točno vidjelo, stoga će točne procjene ovih dviju spornih situacija morati dati mjerodavni.

Inter - Istra 1:1, na kraju dana posve realno i zasluženo.

ZAGREB - RIJEKA 2-1

Buran tjedan ostao je iza sinoćnjih suparnika u Kranjčevićevoj. U Zagrebu je dosadašnji pomoćni trener Gordan Ciprić naslijedio iznenada otišlog Luku Pavlovića, a u Rijeci se dogodio karambol na relaciji stručni stožer i igrači - Uprava, pa je trener Alen Horvat bio pod velikim pritiskom ostvarivanja dobrog rezultata. Dobro je za Riječane i krenulo jer su nakon 20-ak minuta mrtvila iz svoje prve prave akcije uspjeli povesti.

0:1 - Salčinović (22)

Nakon što je probijena desna strana Zagrebove obrane lopta je u šesnaestercu došla do Čuline koji je vraća na natrčalog Fenana Salčinovića, a ovaj snažnim udarcem sa 20-ak m pogađa donji lijevi kut.

Nakon primljenog pogotka zagrebaši kao da su počeli ozbiljno shvaćati utakmicu, ubacili su u višu brzinu, sakrili loptu Riječanima i lijepim kombinacijama neumorno ugrožavali Roberta Lisjaka. Spašavao je riječki vratar nakon udaraca Mitrovića i Abdurahimija, a u 32. minuti Vedran Nikšić uspio ga je i zaobići, ali je otišao previše udesno i nije mogao poentirati. Iskupio se mladi napadač dvije minute kasnije svojim prvijencem u dresu Zagreba, nakon što je u Kranjčevićevu stigao iz mađarskog Györa.

1:1 - Nikšić (34)

U tri poteza izigrana je riječka obrana. Štrok je na desnoj strani uposlio Pelaića, ovaj je prošao čuvara i dao idealnu povratnu loptu za Nikšića, koji na 4 m podmeće lijevicu i loptu gura u mrežu.

Potpuni preokret dogodio se već tri minute kasnije, a krivac za njega bio je Alen Dedić nakon čije izgubljene lopte na centru je Zagreb došao do jedanaesterca.

2:1 - Šovšić (37 - 11m)

Mitrović je ukrao loptu Dediću, a kada se činilo da će na lijevoj strani uposliti Šovšića, on je fantastično proigrao Abdurahimija kojeg je u naletu prema vratima unutar 16 m srušio Čaval. Šovšić je s bijele točke neobranjivo pogodio u donji desni kut.

Šokirana Rijeka nije uspjela uzvratiti do kraja poluvremena, a zagrebaši su sretni i puni samopouzdanja krenuli u svlačionicu.

Vrlo pokretljivom formacijom Zagreb je bez većih problema zadržao goste i čuvao minimalnu prednost te u polukontrama i kontrama nekoliko puta opasno zaprijetio Lisjaku. Zagreb je tako preokretom u prvom poluvremenu riješio pitanje pobjednika a novi trener Ciprić je u svom derbiju svih 90 i nešto minuta prostajao, no isplatilo se.

Linker
26. rujan 2024 23:41