Drago Sopta/CROPIX
BORBA ZA OPSTANAK

Vuković, Caktaš, Radošević, Vršajević i Maloča moraju donijeti sedam milijuna eura!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. prosinac 2012. 18:42

Za sljedeću godinu na Poljudu su složili proračun, bit će potrebno 72 milijuna kuna prihoda za pokrivanje svih rashoda. To znači da će u 2013. godini morati svi dobro zasukati rukave, jer Hajduk treba uprihoditi mnogo više nego se planiralo prije nekoliko mjeseci. Proračun je zbog kreditnog zaduženja postavljen na razinu od gotovo 10 milijuna eura, ali realni proračun Hajduka je 40 milijuna kuna. Kredit je od 30 milijuna kuna i treba zaraditi kako bi se taj poseban trošak za sljedeću godinu uspio riješiti. Kako će Hajduk doći do proračuna od 72 milijuna kuna, na kojim temeljima leži optimizam 'nadzornika’ na Poljudu?

Prodaja igrača imaginarna je stavka, jer nitko ne jamči da će se realizirati. U 2012. Hajduk je dobio 2,3 milijuna od prodaje Vukušića, i to je sav prihod od transfera, a planirana je dobit 40 milijuna kuna. S Anasovim Al Ittihadom tuže se na FIFA-i za 1,8 milijuna eura, od Vukušića imaju naplatiti još 700.000 eura sljedeće godine, dok preostalih 700.000 eura iz Pescare pripada igraču odnosno njegovim zastupnicima. U 2013. morat će Hajduk od transfera dobiti između 45 i 50 milijuna kuna kako bi popunio budžet. Vuković i Caktaš za 2 milijuna eura, Radošević za 2,5 milijuna eura. To je jednostavni, površinski plan za aktualne igrače. Računa se i na novac iz Arabije, iako je ta odšteta (2 milijuna eura) vrlo problematična stavka. Sa 6,5 milijuna eura, od ukupno četiri igrača, na Poljudu bi bili vrlo blizu ostvarenju ideje. Ali to je najmanje što se može uraditi. Prodaja igrača mora doći do najmanje 45 milijuna kuna (6 milijuna eura), jer gdje se može uprihoditi preostalih 27 milijuna?

Od ulaznica je Hajduk proteklih godina zarađivao u rasponu od 8,18 milijuna kuna (2009) do 18,90 milijuna kuna u 2011., kada je gostovala Barcelona na Poljudu. Optimistički je računati na 10 milijuna kuna.

Sponzori su u velikom padu. Prije tri godine Hajduku su pružali 23,95 milijuna kuna, što je već prošle godine palo na 9,53. Ne može se od sponzora planirati više od 10 milijuna kuna. I to će biti dobro ako se realizira.

TV prava su marginalna stavka u prihodu kluba proteklih godina. Od 1,61 milijun kuna prije tri sezone do 952.000 kuna iz prošle, 2011. godine. Nije ovo stavka od koje bi se očekivaio preporod.

Sve je jasno, prodaja igrača najveća je stavka u rubrici prihodi. Vuković, Caktaš, Radošević, Vršajević, Maloča.... Svi mogu staviti barem jedan kovčeg ispred vrata, jer Hajduk bez jakih transfera prvenstveno mladih, perspektivnih igrača, neće moći do velikih zarada. Drukčije preživjeti neće. Jer od ulaznica i sponzora klub bi živio na razini amaterske sredine, gdje bi najveća plaća bila 1000-2000 eura mjesečno, a na Poljudu ipak većina igrača ima ugovore od 20.000 kuna mjesečno. Prije dvije godine Hajduku je mjesečno trebalo 5 milijuna kuna za plaće igrača i zaposlenika. Danas je taj trošak prepolovljen, ali još će morati ići dolje. Hajduk će u budućnosti trošiti sve manje i manje. Radna zajednica će se brojčano smanjiti sa 52 na 37 djelatnika, bit će manje i profesionalnih igrača. Nekoć ih je bilo i 60 pod ugovorom, danas je za pola smanjen broj profesionalaca. Hajduk se polako stavlja u realne okvire poslovanja, ali bit će zanimljivo pratiti kako će napuniti proračun za sljedeću godinu. Ambiciozna 72 milijuna kuna treba naplatiti i dovesti na račun, a to je sve samo ne lagan posao u današnje vrijeme.

Linker
25. rujan 2024 02:32