SN
OBILJEŽIO 20 GODINA REDSA

VIDEO: TREBA STATI KAD JE NAJBOLJE Legendarni Steven Gerrard otkrio razlog povlačenja: U posljednjih nekoliko godina počeo sam se osjećati drukčije..

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. studeni 2016. 15:18

Nakon 19 godina uspješne igračke karijere, Steven Gerrard jučer je rekao “zbogom”. Objesio je kopačke o klin dugogodišnji kapetan Liverpoola i engleske reprezentacije, koji je posljednjih godinu i pol proveo u SAD-u nastupajući za Los Angeles Galaxy. Nakon što je u ponedjeljak objavio odluku o odlasku iz Amerike, nagađalo se da bi 36-godišnji veznjak karijeru mogao nastaviti u nekom europskom klubu, no jučer je stigla definitivna potvrda njegova igračkog oproštaja.

- S obzirom na posljednja medijska nagađanja o mojoj budućnosti, mogu potvrditi da se povlačim iz profesionalnog igranja nogometa. Imao sam nevjerojatnu karijeru i zahvalan sam za svaki trenutak mog vremena koje sam proveo u Liverpoolu, Engleskoj i LA Galaxyju - poručio je Gerrard.

Ljudi nisu strojevi, godine čine svoje. Gerrard je dugo trajao na najvišim nogometnim razinama, no osjetio je da je došlo vrijeme za povlačenje.

Tijelo poslalo poruku

- U posljednjih nekoliko godina počeo sam se na terenu osjećati drukčije. Tijelo se počelo oglašavati, bolovi su postajali sve učestaliji. Kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam da više ne mogu dati što sam davao prije, i to je frustrirajuće. U zadnja tri-četiri mjeseca imao sam previše ozljeda, utakmice su postajale sve teže, a na mene su počela utjecati i putovanja. U nekoliko navrata uhvatio sam se kako razmišljam ‘nisam igrao dobro danas’ ili ‘ovaj je bio bolji od mene’. Treba znati kad je vrijeme za povlačenje, stoga sam donio ovu odluku.

Gerrard je skupio više od 700 nastupa za Redse, s kojima je osvojio brojne trofeje. Doduše, nikad se nije uspio popeti na tron Premier lige, a najveću priliku imao je 2014. godine kad je u momčadi bio i Luis Suarez. U jednoj od posljednjih utakmica sezone Liverpool je na Anfieldu dočekao Chelsea, no Gerrard se poskliznuo na sredini terena i krivo predao loptu, što je iskoristio Demba Ba i iz kontre zabio gol za vodstvo Bluesa. Redsi nakon poraza u tom susretu (0:2) više nisu sami odlučivali o svojoj sudbini te su završili na drugome mjestu, čime je veliki veznjak izgubio i posljednju priliku za osvajanje naslova engleskog prvaka. No, bez obzira na to, Gerrard je osvojio niz drugih trofeja te je postao Liverpoolova legenda koja je obilježila posljednja dva desetljeća.

- Želio bih zahvaliti svima u Liverpoolu, ponosan sam što sam bio igrač i kapetan Liverpoola toliko puno godina i što sam ostvario sve te uspjehe. Imao sam sreću što sam igrao s nekim sjajnim igračima i pod vodstvom fantastičnih menadžera za vrijeme mog boravka na Anfieldu. Želio bih zahvaliti svakome od njih, kao i ostalom klupskom osoblju na odličnoj potpori koju sam imao cijelo vrijeme u ovom klubu.

Ostaje u nogometu

Nije bio engleski, ali je zato 2005. postao europski prvak, kad su Redsi nadoknadili 0:3 protiv Milana i nakon jedanaesteraca osvojili Ligu prvaka.

- Kao tinejdžer sam ispunio svoj dječački san kad sam obukao slavni crveni dres Liverpoola, a kad sam debitirao protiv Blackburna u studenome 1998. nisam mogao ni zamisliti što će uslijediti u idućih 18 godina. Osjećam se sretnim što sam doživio toliko lijepih trenutaka tijekom karijere. Ponosan sam što sam odigrao više od 700 utakmica za Liverpool, mnoge od njih kao kapetan, i što sam pomogao klubu u osvajanju mnogih trofeja, a najviše one slavne noći u Istanbulu.

Posebnu je zahvalnost iskazao navijačima Liverpoola, Engleske i LA Galaxyja.

- Svi su bili čudesni, hvala im na nevjerojatnoj potpori koju su mi pružali kroz cijelu karijeru.

Jasno je da će Gerrard ostati u nogometu, no još nije definirao u kakvoj ulozi.

- Uzbuđen sam zbog budućnosti, i osjećam da mogu još puno dati ovoj igri. Trenutačno razmatram brojne mogućnosti, i vrlo brzo ću objaviti što ću dalje raditi.

Nudili su mu poziciju menadžera u drugoligašu MK Donsu, no nije je prihvatio jer smatra da je za to još prerano. Sve ukazuje na to da će se vratiti na Anfield.

- Želim se u budućnosti okušati u menadžmentu, uključiti se u rad u nekoj od uloga u stručnom stožeru. No, za to imam još puno vremena...

Linker
24. rujan 2024 16:28