BRAZIL - NJEMAČKA 1-7

VIDEO: Najteži poraz u povijesti Brazila, njemački stroj im zabio sedam golova!

Nogometaši Njemačke plasirali su se u finale nakon što su u polufinalu u Belo Horizonteu pobijedili domaćina Brazila s čak 7-1 (5-0), što je i najteži poraz Brazilaca u povijesti
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 08. srpanj 2014. 12:50

Moderni nogomet ne pamti ovakvo demoliranje u prvih pola sata kakvo su Nijemci u Belo Horizonteu priuštili Brazilcima u polufinalu Svjetskog prvenstva. Na semaforu je svijetlilo nestvarnih 0-5, a s tribina prepunih odjekivali jecaji domaćih navijača. Ako su prvi SP u svojoj zemlji Brazilci zapamtili po ‘maracanazu’, ovaj drugi će pamtiti po ‘mineirazu’. Nijemci su se tako lakše od očekivanog plasirali u svoj osmi finale mundijala, 13. srpnja u 21 sat na Maracani u Rio de Janeiru lovit će svoj četvrti naslov. Na kraju je završilo

NevjerojatIzostanci kapetana Thiaga Silve i Neymara pokazali su se nenadoknadivima za ‘selecao’, poglavito zapovjednika obrane Thiaga Silve, čije liderstvo na terenu Dante nije mogao nadomijestiti. Scolari je iznenadio Bernardom umjesto Neymara, a ne Willianom, no iznenadio je samoga sebe, jer je rezervni igrač Šahtjora bio blago rečeno impresioniran. Dokaz da ne griješe samo neiskusni treneri poput Nike Kovača. Strahovit je Scolarijev propust na psihološkom planu bila ‘galvanizacija’ pomoću Neymarova dresa, kojeg je David Luiz nosio na predstavljanju igrača, sviranju himni i zajedničkom slikanju. Da je tako pazio na Nijemce pri prekidima... Brazilci su složno samo otpjevali himnu, na terenu su bili razbijena vijska već nakon nekoliko minuta početnog pritiska, nakon što su im Nijemci spustili loptu na zemlju. O tempora, o mores...

Joachim Löw je u odnosu na najavljenu postavu započeo s Kloseom u špici, u formaciji 4-1-4-1, s Thomasom Müllerom i Özilom kao lažnim krilima,Schweinsteigerom kao osiguračem ispred obrane, a Khedirom i Kroosom kao agresivnim prednjim veznima koji su visoko pritiskali domaćine u otvaranju napada i dijelili okomite lopte.

Related content

Brazilce je kobno presjekao jeftini prvi primljeni pogodak u 11. minuti, nakon kornera, kakav se rijetko događa na toj razini natjecanja. Kroosova lopta preletjela je sve igrače i pala na nogu potpuno samom Thomasu Mülleru, koji ju je imao vremena primiti i pospremiti u mrežu. Brazilski igrači međusobno su se optuživali tko je kriv, čiji je Müller bio igrač. To je bilo gore nego kad je T. Silva zabio Kolumbijcima, jer tada ga je ispustio iz vida C. Sánchez....

Nijemci su se potom stali u plitki blok, zadnja linija se digla na 40 metara, visoko su igrači ‘elfa’ pritisli, nisu Brazilci uspijevali pas-igrom kroz sredinu nego morali duge lopte napamet bacati prema nemoćnom i sporom Fredu. Nevjerojatno je kako je iskusni Scolari inzistirao na Fredu, Löw je to jedva dočekao, zahvaljujući tome mogla se zadnja linija ‘elfa’ dizati do centra.

Related content

Čim bi lakoćom osvojili loptu Nijemci su brzim, okomitim dodavanjima izigravali domaćine. Najviše su preko lahma i T. Müllera napadali preko brazilskog lijevog boka, Marcela kojem Hulk nije pomagao. Drugi pogodak pao je u 23. minuti kad je Klose zabio iz drugog pokušaja nakon što mu je loptu ostavio T. Müller, a potom u samo 179 sekundi već je bilo 0-4, jer u 24. minuti zabio je Kroos nakon Lahmova centaršuta, pa opet Kroos nakon što je Fernandinho pogriješio u dodavanju pred svojim vratima.

Related content

Ni to nije bilo sve, Nijemci su s pola snage kontrolirali zbivanja i u 29. minuti Özil i Khedira su se umalo ušetali u vrata za nevjerojatnih 0-5. Do kraja poluvremena bilo je situacija kad su se Brazilci branili u formaciji 6-4-0.

U drugo poluvrijeme Brazilci su istrčali spasiti čast, zabiti gol da izbjegnu ‘metlu’, ušli su Paulinho i Ramires, imao je Neuer čak četiri intervencije između 51. i 53. minute, ali opet su zabijali Nijemci. Rezerva Schürrle u 69. i 79. minuti, a Löw je uspio sačuvati Hummelsa za finale te dati prve minute na SP-u Draxleru. Domaći navijači rugali su se Scolarijevim nogometašima kličući ‘ole, ole’ na dodavanja u završnici.

BRAZIL - NJEMAČKA 1-7 (Oscar 90 / Müller 11, Klose 23, Kross 24, 26, Khedira 29, Schürrle 69, 79)

90. minuta - Tko bi rekao da će domaća publika fućkati Brazilu kad zanije gol. Ali upravo to se događa u Belo Horizonteu. Oscar je ostao sam na širokom prostoru s Boatengom i na kraju jednostavno riješio tu situaciju.

79. minuta - Kako stvari sada stoje, Brazil će doživjeti najveći poraz u svoj povijesti. I ne samo to, ovo je najveća pobjeda u polufinalu Svjetski prvenstava ikada. Schurrle je zabio najljepši gol utakmice. Muller je asistent, a napadač Chelseaja sa 13-14 metara malo iskosa zakucao loptu pod gredu. Njemačkoj sve ulazi!

69. minuta - Nijemci su se malo odmarali, a onda su nastavili s golovima. Lahm je s desne strane pronašao Schurrlea koji je pokraj nepostojeće obrane Brazila sa 6-7 metara matirao Cesara. Da komedija bude veća, Muller se čak malo i naljutio na strijelca jer mu je ovaj skinuo loptu s noge... A Muller lovi titulu najboljeg strijelca Mundiala.

66. minuta - Neugodno je i gledati i slušati kako brazilski navijači vrijeđaju Freda.

61. minuta - Sjajan udarac Mullera s vrha 16-erca, ali nešto mora obraniti i Cesar.

53. minuta - Nevjerojatno što sada Neuer radi Brazilcima. Dva puta je iz blizine tukao Paulinho, ali njemačka hobotnica sve zaustavlja.

52. minuta - Oscar je bio potpuno sam ispred Neuera, ali njemački vratar i to brani.

51. minuta - Brazil pokušava spasiti ono malo ponosa što im je ostalo, ali Neuer im ni to ne dopušta. Fred je dobro proigrao Ramieresa na desnoj strani koji je pokušao vratiti u sredinu, ali je Neuer to osujetio i spasio gol.

Počelo je u nastavku!

Kraj vjerojatno najluđeg poluvremena u povijesti nogometa! Brazil je uništen, sada je vjerojatno kasno i da spase ponos. Ako Nijemci ne stanu malo na kočnicu vidjet ćemo najuvjerljiviju pobjedu u povijesti polufinala Svjetskog prvenstva. Tri utakmice su završile s rezultatom 6-1... Hoće li Nijemci ganjati rekorde ili odmoriti igrače za finale?

40. minuta - Nijemci su se malo primirili, kao da se već čuvaju za finale. Tko bi se nadao ovakvom raspletu?

29. minuta - Ovo već nije normalno... Što se događa s Brazilom? Prmili su pet komada u manje od pola sata! Sami Khedira i Mesut Ozil su se prošetali kroz raspalu obranu Brazila i na kraju je Realovac zabio s desetak metara... 5-0!!!

26. minuta - Neki ljudi su mislili da gledaju usporenu snimku četvrtog gola, ali ne.... Njemačka serija se nastavlja! Toni Kroos i Sami Khedira su sami krenuli na Cesara, odigrali lagani dupli pas i na kraju je Bayenovac pogodio nebranjeu mrežu.

24. minuta - Brazilskim mukama nema kraja, već je 3-0! Schweinsteiger je ubacio s desne strane, Muller propustio loptu, a Kroos iz srca šesnaesterca lako matirao Cesara... Suze već teku u potocima u Belo Horizonteu.

23. minuta - Klose je potopio Brazil i postao najbolji strijelac u povijesti Svjetskih prvenstava s 16 golova! Sve mu je pripremio Müller, a Klose je prvi put pucao u Cesara, a drugi put je pogodio nebranjenu mrežu!

18. minuta - Lahm je čisto izbio loptu Marcelu, a brazilski bek je, po običaju, poludi na suca tražeći jedanaesterac. Na kraju mu je Boateng ižao održati bukvicu i u sekundi je nastala gužva...

11. minuta - Njemačka vodi u ranoj fazi utakmice! Kroos se iskupio Muller su blokadu udarca od maloprije i sjajnom asistenijom iz kornera uposlio Bayernova napadača. Müller je na drugoj vratnici ostao neobjašnjivo sam i sa 5-6 metara lagano pogodio mrežu. David Luiz je bio najbliži Mulleru, ali sumnjamo da je baš on bio zadužen za njega. Kako god bilo, užasna greška obrane...

8. minuta - Nijemci su vrlo brzo obuzdali Brazilce i stigli do prve prilike na utakmici. Ozil je sjajno proigrao Müllera koji je pucao s 11-12 metara i pogodio - Kroosa. Njemački veznjak možda je spasio čisti pogodak!

3. minuta - Brazil je ušao u utakmicu baš kao i protiv Kolumbije u četvrtfinale. Jaki presing i agresija. Marcelo je pokušao udarcem s 20-ak metara, lopta je odskakutala pokraj vratnice.

Utakmica je počela!

Uzmu li se u obzir samo međusobne utakmice polufinalnih suparnika, Brazil i Njemačka igrali su samo jednom na SP-ima, i to u finalu 2002., kada su Ronaldo i suigrači sa 2-0 osvojili naslov.

Joachim Löw također je spremio iznenađenje. Njemački mediji dvojili su hoće li dvoboj započeti Götze ili Podolski, a na kraju će od prve minute krenuti Klose i protiv Brazila pokušati postati najbolji strijelac Svjetskih prvenstava u povijesti. I prešišati Ronalda...

Related content

Iako se očekivalo da će zamjena za Neymara biti Willian, Felipe Scolari se na kraju ipak dolučio za bržeg Neymara... S druge strane, u obrani se dogodila očekivana zamjena - Dante umjesto Thiaga Silve...

BRAZIL: Julio Cesar, Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo, Fernandinho (od 46. Paulinho), Luiz Gustavo, Bernard, Hulk (od 46. Ramires), Oscar, Fred (od 69. Willian).

NJEMAČKA: Neuer, Lahm, Boateng, Hummels (od 46. Mertesacker), Hoewedes, Khedira (od 76. Draxler), Schweinsteiger, Ozil, Muller, Kroos, Klose (od 58. Schurrle).

Related content

Linker
16. rujan 2024 22:06