Clive Mason / Getty Images
TEŠKO GOSTOVANJE

VATRENI ĆE IGRATI S PRAVIM FRAJERIMA Ante Čačić odlučio odmoriti pola reprezentacije, ali jedan podatak donosi veliku bojazan!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. studeni 2016. 20:20

Ako prije niste znali za nogometnu reprezentaciju Sjeverne Irske, vjerojatno ste je imali prilike upoznati na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj. Tamo je momčad bez velikih zvijezda pod vodstvom Michaela O’Neilla minimalno izgubila od Poljske i Njemačke, a pobijedila je Ukrajinu sa 2:0 i zahvaljujući tome prošla u osminu finala gdje ju je eliminirao Wales.

Na velikom natjecanju nije ih bilo od Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine, na Euru su ove godine bili prvi put. Do završnice s najboljim europskim reprezentacijama sunarodnjaci velikoga Georgea Besta probili su se najviše zahvaljujući perfektnom učinku na domaćem terenu. Na Windsor Parku su bez poraza u posljednjih deset nastupa, od kojih je sedam bilo u sklopu kvalifikacija za europsko i svjetsko prvenstvo.

Posljednji ih je svladao Portugal 6. rujna 2013. godine rezultatom 4:2, u susretu u kojem je Cristiano Ronaldo postigao hat-trick. Od tada su prošla već 1164 dana, a čvrsti i neugodni Sjeverni Irci mogu se pohvaliti dugim pozitivnim nizom na kakvom bi im pozavidjele i znatno jače reprezentacije.

S obzirom na sjajnu statistiku, jasno je da Hrvatskoj u utorak neće biti lako u Belfastu u prijateljskom susretu, jer njihov domaćin ne radi preveliku razliku između kvalifikacijskih i prijateljskih nastupa, a ugledan suparnik iz europskog i svjetskog vrha predstavljat će im dodatni motiv za dokazivanje.

- Jako smo dobri na domaćem terenu, ne samo u ovom, nego i u prijašnjem ciklusu. Bonus je za nas što i sljedeću kvalifikacijsku utakmicu igramo kod kuće - kazao je izbornik Michael O’Neill.

BELFAST, NORTHERN IRELAND - NOVEMBER 11: Northern Ireland manager Michael O'Neill during the FIFA 2018 World Cup Qualifier between Northern Ireland and Azerbaijan at Windsor Park on November 11, 2016 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)
Charles McQuillan/Getty Images / Getty Images

Veliki cilj

A sljedeća im u Belfast u ožujku sljedeće godine dolazi Norveška, i taj su ogled označili ključnim u borbi za plasman na svjetsku smotru u Rusiji. U tom smislu je pobjeda protiv Azerbajdžana u petak imala izuzetan značaj, a čak četiri pogotka u suparničkoj mreži do neba su podigli samopouzdanje Laffertyja i društva.

- Dobro smo otvorili skupinu, imamo sedam bodova, a već smo bili u Njemačkoj i Češkoj. Pobjeda bi nam donijela dobru prednost u odnosu na Norvešku, dok Azerbajdžan igra s Njemačkom. Peta utakmica uvijek je prijelomna, sa 10 bodova imat ćemo dobru mogućnost ostvariti naš cilj - poručio je sjevernoirski izbornik.

Robert Prosinečki u Belfastu je, pak, doživio bolno prizemljenje. Iako je bio čvrsto na zemlji nakon neočekivano dobrog starta dok su ga svi dizali u nebesa, hrvatskom stručnjaku sigurno nije bilo svejedno poslije četiri komada u vlastitoj mreži.

- Mislim da smo dobra momčad. To je teško reći nakon što smo poraženi sa 4:0, ali još uvijek mislim da imamo puno talenta. Mogli smo napraviti više u igri prema naprijed, ali ne trebamo sad pasti u očaj. Osvojili smo sedam bodova u četiri utakmice, od kojih su tri bile na gostovanjima, i mislim da smo još u konkurenciji za prolaz - rekao je Prosinečki.

Čini se da Vatrenima neće biti nimalo lako za nekoliko dana na Windsor Parku...

Linker
24. rujan 2024 10:30