TVRDOGLAVI NIZOZEMAC

Van Gaal: „Ne namjeravam mijenjati svoju filozofiju u Manchester Unitedu'

Nakon zavaravajuće dobih igara u pripremnim utakmicama, Crveni vragovi su u prva tri kola Premier lige ubilježili tek dva remija i poraz
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 13. rujan 2014. 16:17

Malo je reći da prvi mjesec Louisa Van Gaala na klupi Manchester Uniteda nije počeo u skladu s očekivanjima. Nakon zavaravajuće dobih igara u pripremnim utakmicama, Crveni vragovi su u prva tri kola Premier lige ubilježili tek dva remija i poraz, što je dovoljno za mizerno 14. mjesto na ljestvici.

Naravno, takav skor na početku prvenstva nipošto ne zadovljava navijače Uniteda, a vjerujemo da ni upravi kluba više nije svejedno. U nadi da će čim prije prebrisati nesretnu epizodu s Davidom Moyesom, nizozemskom strategu dali su odriješene ruke i, još važnije, neograničeni budžet za dovođenje novih igrača.

U idealnim radnim uvjetima, Van Gaal nije štedio funti tijekom prijelaznog razdoblja. Nije još ni raspakirao torbe kako spada, a već su kupljeni Luke Shaw, Ander Herrera i Marcos Rojo. Ovaj trojac nipošto nije zadovoljio apetite dodnedavnog nizozemskog izbornika – u maniri pijanog milijardera (koji se pritom razbacuje tuđim novcima) iz Ajaxa je doveo Daleya Blinda, dok je iz Monaca za nemalu svotu posudio Falcaa. Vrhunac je pak dosegnuo kad je za Angela Di Mariju Realu iskeširao čak 75 milijuna eura.

Sve bi ovo navijači Uniteda mirne duše prihvatili, kad bi imali dojam da je riječ o nekoj sistematskoj kupnji kojoj je cilj pokriti kritične pozicije u momčadi. Pa ipak, najkritičnija točka momčadi, stopersko mjesto upražnjeno još od odlaska Nemanje Vidića, nije popunjeno. Istina, Rojo je neka kombinacija beka i stopera, ali nipošto nije „stoper s mozgom“ kojeg je Van Gaal obećao dovesti.

Ono što ponajviše zabrinjava je prkosni stav Van Gaala koji od svoje filozofije, što god ona bila, očito ne želi odstupiti. U objašnjenju zašto se drži 3-5-2 sustava neodređeno je odgovorio: „Nije teško promijeniti formaciju, budući da pri kupnji igrača gledamo i druge pozicije koje može igrati.“

Dobro, ako nije teško mijenjati, zašto se nešto ne mijenja kad rezultata očito nema, pitate se. Van Gaal i na to ima odgovor: "Pazite, ja sam uvijek za evaulaciju rada. Dapače, ne ocjenjujem samo svoje igrače, već i sebe i svoj tim. Kako imamo problema zbog ozljeda, prilagodili smo neke stvari, na primjer ono što radimo nakon meča."

Teško da će činjenica da li igrači nakon utakmice jedu pileći file ili biftek (jer po svemu što znamo, to je promjena o kojoj Van Gaal priča) išta promijeniti na terenu, ali Nizozemac je ostao uporan u svojoj neodređenosti: 'Mislim da sistem nije najvažnija stvar. Filozofija je najvažnija stvar.'

Zamoljen da pojasni malo što je ta famozna filozofija, menadžer Uniteda odgovorio je: „To je način na koji tretiramo igrače, na koji provodimo rehabilitaciju, način na koji ulazimo u trening."

Ako vam Van Gaal zvuči više kao direktor nekih toplica, a manje kao trener jednog od najvećih klubova na svijetu, niste jedini. Sve više frustriranim fanovima ostaje nada da će i ovakve zen metode donijeti neku promjenu, kad već formacija, sistem i stoperi ostaju isti.

Linker
22. rujan 2024 07:40