Željko Šop / Cropix
DANAS KREĆE DINAMO

Vahina tri cilja: Elegantno osvojiti prvenstvo i Kup te stvoriti temelje za Ligu prvaka

Osim Moralesa na listi prekobrojnih već dugo su, navodno, Luiz Paulo Hilario Dodo, Leonard Mesarić i Miroslav Slepička. Da li i Adrian Calello? Ne bismo se kladili....
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 10. siječanj 2011. 11:44

Daleko je 15. prosinca, kad su Plavi u Maksimiru izgubili od solunskih Crno-bijelih 0:1 i oprostili se s Europskom ligom. Ta rana je zacijeljena, peče još samo 'na dodir’. Kao što ohrabruje istina da je Dinamo prošle polusezone nanizao 12 službenih međunarodnih susreta, popravio koeficijent i momčad napunio samopouzdanjem i samopoštovanjem. Najveći hrvatski klub previše je ozbiljan i ambiciozan da se na nove obveze od prvog trenutka ne bi bacio apsolutnim angažmanom. Dakako da ništa drugo ne bi dopustio trener vrhunske profesionalnosti Vahid Halilhodžić , sportski direktor Zoran Mamić koji sam sebi crta visoke ciljeve ne odobravajući predah, pogotovo pak šef Uprave te izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić kojemu je Dinamov uspjeh, kaže, važniji od života.

Vaha je predahnuo u Francuskoj, Mamići u Austriji. Igrači su bili kojekuda. Stranci u svojim domovinama, domaći uglavnom doma, isključujući Ivanu Kelavu koji je sa suprugom planirao skok do New Yorka. Danas u 10.00 svi moraju biti u svlačionici!

Intrigira taj Morales. Zar se Pedro doista otrgnuo kontroli i bez dopuštenja priključio čileanskoj reprezentaciji te ostao kod kuće? Bilo bi to nerazumno. Razvidno je očekivati da ovog ponedjeljka s novim kolegama neće biti Mehmed Alispahić. Prije se moraju naći dopredsjednik Mamić i Šibenikov predsjednik Goran Pauk pa usuglasiti krupnice i sitnice. Nema zapreka za Josipa Brezovca i Antuna Palića, s njima je sve riješeno i jedva čekaju prvi radni dan na svježoj adresi. Za ponedjeljak je u Maksimirskoj 128 najavljen mladi Jasmin Mešanović iz tuzlanske Slobode, koji paralelno pregovara i s Hajdukom, a traži ga i Željezničar, također i nekoliko kupaca iz Njemačke i Nizozemske. Je li direktor škole Romeo Jozak učinio sve nužno da taj vođa napada rođen 6. studenoga 1992. godine (visok 185 centimetara, sjajan skakač i savršeni pucač s obje noge) završi među Modrima? Što je s Renatom Kelićem?

Halilhodžić je u Zagrebu od četvrtka. Punim tempom osmišljava neposredne akcije, kontaktirajući sa suradnicima i klupskim bossovima. Ne ustručava se obznaniti ciljeve:

- zadržati pet bodova prednosti i elegantno osvojiti naslov prvaka;

- prebroditi Slaven Belupo u polufinalu Kupa, u finalu nadvisiti boljeg iz sraza Cibalije i Varaždina;

- poboljšati pojedinačne vrline, analogno tome i igru, za 10 do 20 posto;

- pripremiti dostojnu platformu za napad na Ligu prvaka, ili, u slabijoj varijanti, izboriti pravo nastupa u Europskoj ligi;

- poduzeti sve da Dinamo dugoročno postane ravnopravni sudionik euro-natjecanja, onakav kakvim ga mi nekritički već gledamo, ali to još nije to.

S obzirom na to da je šef od prvih dana kolovoza, kad je ljetna obrada odavno završena, Vahu oduševljava spoznaja da će s pulenima do prve službene partije, u Karlovcu 26. veljače, biti punih mjesec i pol:

- Vremena je dosta. Siguran sam da ćemo napraviti sve za Dinamovu sadašnjost i budućnost.

Nije teško naslutiti da će nekima biti zahvaljeno. Odmah, ili malo kasnije. Osim Moralesa na listi prekobrojnih već dugo su, navodno, Luiz Paulo Hilario Dodo, Leonard Mesarić i Miroslav Slepička. Da li i Adrian Daniel Calello? Ne bismo se kladili. Problem je što kronično manjka ponuda. Primjerice, još za ere Velimira Zajeca svjesno je izostavljan Šime Vrsaljko da bi se iskazao i prodao Dos Santos Etto, ali ništa od toga, ni do danas.

Sa suficitom od 20 milijuna eura Dinamo je mega-firma koja sebi može priuštiti štošta. Najboljeg trenera, za ovdašnje prilike najkvalitetnije igrače, najpoželjnije baze za pripreme. Pritom doista ne štedi ni lipu iz godišnjeg proračuna koji nije manji od 100 milijuna kuna. Zato i kupuje sve što vrijedi. Da bi ojačao sebe i usput oslabio potencijalnu konkurenciju. U Maksimiru plaća ne kasni, ne smiju zakasniti ni rezultati!

Linker
24. rujan 2024 20:32