Vladimir Dugandžić/CROPIX
NERVOZA NA POLJUDU

Uefina presuda stjerala Hajduk u kut: Caktaš i Vuković sada moraju u inozemstvo!

Poruka iz Nyona je promijenila situaciju, Vuković i Caktaš dobili su uloge spasitelja europske misije i tih 1,5 milijuna eura je postao najveći i najvredniji novac na svijetu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. prosinac 2012. 17:58

Kako će Hajduk ispuniti obvezu prema Uefi i do kraja ožujka sljedeće godine podmiriti sve obveze, a da pritom ne dobije uplate od dvaju dužnika, Al Ittihada i Pescare?

Odgovor je vrlo jasan, presuda Uefe stjerala je Bijele u kut i više nemaju mogućnost za dvojbe i razmišljanja. Prodaja Caktaša i Vukovića u Rusiju nameće se kao imperativ, sve ostalo su kule u zraku, a Hajduku treba novac na računu. Je li zarada 1,5 ili 1,7 milijuna eura nije svejedno, ali tako se moglo gledati u normalnoj situaciji, bez pritiska obveza prema Uefi. No, poruka iz Nyona je promijenila situaciju, Vuković i Caktaš dobili su uloge spasitelja europske misije i tih 1,5 milijuna eura je postao najveći i najvredniji novac na svijetu. Istina, na Poljudu nisu priznali egzistiranje ponude, već samo upite za igrače, ali informacija o ruskoj službenoj ponudi odavno je izašla upravo iz klupskih kancelarija.

Od Al Ittihada ne treba se nadati novcu u sljedeća tri mjeseca. Dosad je iz Arabije stizao samo muk, čak niti klasična obećanja 'platit ćemo u ponedjeljak’, a dok Hajdukov predmet dođe na red kod Arbitraže Fife, proći će dosta vremena. Tri mjeseca je premalo za taj proces kada nakon sudske odluke ide rok za naplatu, pa ako naplata ne prođe redovnim putem, stiže instrument prisilne naplate. Previše posla za tri mjeseca. Pescara bi trebala platiti još ove godine, ali i kada stigne tih 6 milijuna kuna, treba tražiti dodatni prihod.

Zimski prijelazni rok je pred vratima i Bijeli ulaze u imperativnu situaciju. Morali bi doći do minimalno 2 milijuna eura, a možda i više, ovisno o tome koliko im rata u sudskim nagodbama dolazi na naplatu tijekom siječnja i veljače sljedeće godine. Ali najteže je prodavati igrače kada svi znaju da ste bez novca i nužno trebate prihod. Zato Bijeli u prodaji igrača ove zime imaju teški uteg Uefine odluke. Ponudu iz Rusije za Caktaša i Vukovića morat će prihvatiti ne dogodi li se neki veliki obrat pa se pojavi opcija konkretnog odlaska za nekog drugog igrača. Milića ne puštaju ni pod razno, a Radošević unatoč velikom interesu nema službenu ponudu.

Uefa je Hajduk gurnula u poziciju kada su transferi nužnost i jedini izbor. Drugog izvora prihoda nema, a svi potencijalni pregovarači u Europi upoznati su s vašom situacijom. Pravo na 'kockanje’ ili rizik na Poljudu jednostavno nemaju. Kredit su potrošili ove jeseni, i tada su na jedvite muke došli do zaduženja. Ispucali su sve jokere i ostaje im jedino prodaja igrača.

S ponudom su Caktaš i Vuković, a to što bi Hajduk od njihove prodaje želio zaraditi 2 milijuna, a ne može nego 1,5 milijuna eura, to je tema koja više nije aktualna. Ako se želi igrati Europa, novac treba hitno pribaviti. Zato je priča s naslovom 'Caktaš i Vuković u Rusiji’ jedina realnost za Hajduk na kraju prosinca. Odbiju li Bijeli ponudu iz Rusije, ostat će im samo prazna obećanja i neka nada kako će prodati Radoševića ili nekog trećeg igrača. Ali kako vrijeme bude odmicalo, bit će sve manje prostora za manipulaciju cijenama. Zato Vukovića i Caktaša ne treba čekati za sigurnost Hajduka i europski nastup sljedeće sezone.

Sa 1,5 milijuna eura i realno naplativim dugom Pescare mogli bi se otjerati tamni oblaci što ih je navukla prekjučerašnja vijest iz Nyona.

Linker
22. rujan 2024 13:44