Tom Dubravec/CROPIX
ŠUKER ODLUČIO

'U Splitu nas vrijeđaju, u Osijeku se ljute i zato će Vatreni igrati u Zagrebu'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. travanj 2013. 23:54

Predsjednik HNS-a Davor Šuker upriličio je u ponedjeljak, sada već tradicionalni, doručak s predstavnicima medija. Kao i svi mi, s ponosom je isticao četvrto mjesto na svijetu, domet koji pokazuje i rejting i vitalnost hrvatskog nogometa. U opuštenom tonu dotaknute su brojne teme.

Kazao je Šuker kako je odobrio pripreme U-20 vrste na Korčuli uoči Svjetskog prvenstva u Turskoj, da u terminu tog natjecanja ima poziv za Brazil i Kup konfederacija.

- Očekujem da ćemo ove godine naći jednu lokaciju na kojoj će početi gradnja prvog kampa HNS-a. Jako sam zadovoljan uredima Saveza u Vukovarskoj ulici, tamo ćemo se preseliti za dvadesetak dana. Zašto već nismo? Jer živimo u Hrvatskoj. Kad naručite puhalicu treba vam dva mjeseca da dođe. No, radovi se privode kraju. Jedva čekam da odem iz Rusanove. U toj se kući ne osjećam dobro i komotno. Stalno netko dolazi, nešto te pita, svatko može vidjeti tko je stigao u Savez, tko je izašao, nema nimalo mira i diskrecije, kao ni parkirališta.

Razgovarali smo o utakmicama na putu prema SP-u...

- Na Škotskoj očekujem 20.000 gledatelja. Sad imamo imena svih koji su bili na Srbiji, tko neće na Škotsku pitanje je hoće li biti u prilici kupiti kartu za Belgiju. Za taj susret, kako god završilo sa Škotima, čak i da izgubimo, računamo da će ponovno biti golemo zanimanje. Belgija je finale kvalifikacija.

Tako smo se dotaknuli teme domaćinstva, primjetno je bilo da mu smetaju kritike što Vatrene nije još koji put odveo izvan Zagreba. Pogotovo kad dolaze iz njegova Osijeka.

- Nama se financijski utakmice reprezentacije isplati organizirati jedino u Maksimiru. Sad smo protiv Srbije dobro zaradili na ložama. Iako ih je samo 712. Gledam kako da to povećamo, možda, bude li moguće, jednake lože napravimo i na sjevernoj tribini. A što ćemo kad nemamo krov. Neka počne kiša i svima će nam padati po glavi. Ne znam kad ćemo ponovno u Split ili Osijek. Moji Osječani se ljute, a sve sam im dao. Doveo sam im dvoboj s Walesom, platio što je trebalo. To im je zasad to. Samo za uređenje terena potrošili smo 200.000 kuna, bili smo tamo četiri dana...

Posebno je elaborirao situaciju glede Poljuda.

- Splitu sam dao proslavu 100. godišnjice, a oni su je bojkotirali. Zvala me nakon te Švicarske Ružica (šefica računovodstva, nap. a.) i kaže: “Šefe, četiri-pet milijuna minusa...” Pa neka mi netko objasni zašto je organizacija toliko skuplja nego u Zagrebu? Zbog čega, primjerice, kola Hitne pomoći stoje triput više. Ljudi čim čuju “HNS”, misle “oni su puni love pa mogu platiti”. Ali ja kao predsjednik ne smijem dopustiti da radim na štetu Saveza. Idem ovih dana u Split, vidjet ću postoji li tamo netko spreman investirati u opremanje stadiona, u čitače karata i video nadzor. Dakle, u minusu smo u Splitu, ne postoje sigurnosni uvjeti i još trpimo uvrede. Dok je tako, igrat ćemo stalno u Zagrebu. Ja se to ne bojim kazati. Točno je da je HNS obećao pet utakmica na Poljudu, no nastavi li se ovako, to će biti u sljedećih 20 godina. Tko će platiti uređenje stadiona? Opet se to očekuje od Šukera i HNS-a.

Inače, radi se o minimalno milijun eura. Toliko stoji potrebna oprema.

- Savez ima 200 utakmica godišnje, ja ću reći “pustimo novac, ne postoji nogometna federacija zbog novca”, ali netko to mora financirati. Ako se ne bismo plasirali u Brazil, došli bismo u ozbiljne probleme.

Uoči gostovanja u Srbiji tenzije bi trebale biti manje nego prije zagrebačkog dvoboja.

- Delegat je zapisao tri-četiri neprimjerena skandiranja, zapaljeno je nekoliko baklji, kaznu tek očekujemo ali bit će vjerojatno 20 do 30 tisuća eura. Iako o tome mnogo više zna Zoran Cvrk. Uglavnom, mnogo je bolje prošlo nego 1999. Dobio sam pismo Tomislava Karadžića, koje je isto u tom tonu.

Divio se Šuker silnoj energiji Zorislava Srebrića, najavio okrugli stol o hrvatskom nogometu na Jadranu ili u nekim toplicama...

- S Portugalom će 10. lipnja biti odlična utakmica, njima je više odgovarala Ženeva, a i očekujemo svi zajedno da će doći dosta naših navijača koji žive u toj zemlji i okolici. Želio sam organizirati susret s Katalonijom, međutim predsjednik Španjolskog saveza Angel Maria Villar nije dao dopuštenje. Iako sam ja dobar s njim. A bila bi to vrhunska fešta kad Katalonija slavi Nacionalni dan, međutim čak devetorica igrača Barcelone su u španjolskoj reprezentaciji.

Nacionalni dan Katalonije je 11. rujna, Španjolska 6. rujna igra s Finskom, potom je slobodna, jesu li obveze svjetskih i europskih prvaka s razlog što je Villar upalio crveno svjetlo ili...?

- To vam je kao da je netko dogovorio utakmicu sa selekcijom Primorsko-goranske županije, a mene kao predsjednika HNS-a nije pitao. Naravno da se ne bih složio.

Linker
21. rujan 2024 22:04