Goran Mehkek / CROPIX
KLUB ZA VELIKE TRANSFERE

U Kranjčevićevoj ulici već godinama vrlo uspješno transferiraju svoje igrače

Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 19. prosinac 2012. 15:56

Transfer Matea Pavlovića u Werder novi je dokaz kako je Zagreb jedan od rijetkih HR-klubova koji svoju igračku vrijednost mogu kvalitetno prodati i na europskom tržištu. Predsjednik kluba Dražen Medić već godinama tvrdi kako je Zagreb mnogo renomiraniji na europskom nego na hrvatskom planu, a brojni skauti koji redovito pohađaju Kranjčevićevu ulicu samo su dokaz takve tvrdnje. Mateo Pavlović velikim će slovima biti upisan u povijest Zagreba, njegov je transfer jedan od najvećih u klupskoj povijesti. Stasiti branič prema Werderu se zaputio u transferu vrijednom 1,5 milijun eura, čime je Pavlović na klupskoj ljestvici izlaznih transfera dostigao Marija Mandžukića, Ninu Bulu i Željka Sopića. Redom velikane kluba iz Kranjčevićeve ulice.

Zanimljivo, Zagreb je i dalje jedan od rijetkih klubova Prve HNL, kojima su izlazni transferi već godinama jedna od najvažnijih stavki godišnjeg proračuna. U posljednjih pet sezona Pjesnici su od prodaje igrača ( Mandžukić, Vrdoljak, Ibričić, Brkljača, Nadarević, Lovrek, Mujdža, Celjak, Krstanović, Pavlović...) inkasirali gotovo osam milijuna eura. Što je velika stvar za klub, a taj bi put trebali slijediti i ostali prvoligaši. Zagreb na planu prodaje igrača (ne i rezultata) jedini uspijeva pratiti ritam Dinama i Hajduka. A Pjesnici su u tom razdoblju prodavali na atraktivne lokacije. Najčešće u Dinamo (Mandžukić, Vrdoljak, Krstanović), pa u Hajduk (Ibričić i Brkljača), a išlo se i prema Bundesligi (Mujdža, Pavlović), Seriji A (Celjak) ili Turskoj (Nadarević, Lovrek).

- Ovo je samo dokaz našega rada i naše stabilnosti - kazao je prije nekoliko dana Dražen Medić.

Zagreb je jesenski dio sezone zaključio na posljednjem mjestu Prve HNL, ali Pjesnici ne trebaju strahovati za budućnost. Naravno, proljeće će donijeti strašan pritisak u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu, ali i nove prilike za mladiće iz Zagrebovog inkubatora, iz Omladinske škole koja radi i 'proizvodi’ na zavidnoj razini.

- Mateu Pavloviću je zagarantirana budućnost. On će se u Njemačkoj dokazati ne samo na lokalnom, već i na nacionalnom planu. A mi ne brinemo. U Omladinskoj školi imamo dovoljno materijala, kvalitetnih igrača koji će ga uspješno zamijeniti - kazao je Ćiro Blažević, koji je dao do znanja kako će mjesto Matea Pavlovića na proljeće zauzeti mladi Denis Kolinger.

A to je već godinama jasna politika kluba iz Kranjčevićeve. Zagreb i danas u svom igračkom kadru ima mnoštvo igrača zanimljivih europskom tržištu, pojedince od kojih bi iduće sezone jedan morao iskočiti, te nastaviti tradiciju izlaznih transfera. Kandidata ima dovoljno, a sljedeći 'pick’ trebali bi biti Abdurahimi, Šovšić, Livaković, Bevab... Ili netko drugi. Zagreb će, ne sumnjajte, i dogodine nekoga prodati. No, do tada treba ostati u prvoligaškom društvu.

Linker
22. rujan 2024 16:31