Shaun Botterill/Getty Images
SUDAR TITANA

U KLUBOVIMA KAO OBITELJ, A NA TERENU SE PRETVARAJU U LJUTE RIVALE Tri najintrigantnija hrvatsko-španjolska dvoboja večeras će privući veliku pozornost

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. rujan 2018. 16:43

Hrvatska će sa Španjolskom u južnome španjolskom gradu Elcheu odigrati svoju prvu utakmicu Lige nacija, novog natjecanja u kojem su Vatreni smješteni u skupinu 4 prvog jakosnog razreda, a osim Španjolaca suparnici su nam u grupnoj fazi natjecanja Englezi. Španjolci su već uknjižili prve bodove, u subotu su na Wembleyju pobijedili Englesku 2:1. Španjolska i Hrvatska odigrale su šest međusobnih utakmica. Španjolci zasad vode 3:2, a jedna je utakmica završila neodlučeno.

Osim ekipnog okršaja dviju reprezentacija, na samome terenu odvijat će se individualni dvoboji. Donosimo vam najzanimljivije duele koji bi itekako mogli utjecati na razvoj utakmice.

MODRIĆ vs. RAMOS

Dvojica kapetana prvo će razmijeniti zastavice i zagrljaje prije početka utakmice, prozboriti riječ-dvije, poželjeti si sreću. Veliki su i obiteljski prijatelji, druže se izvan terena, osvojili su zajednički puno trofeja u Realu. Jučer je k tome Ramos označio Modrića kao opravdanog kandidata za nagradu “The Best” rekavši da će, osvoji li Luka taj trofej, biti sretan kao da ga je on osvojio. Možda zamijene i dresove poslije utakmice.

Ali, ako niste zaboravili, Modrić i Ramos su i veliki rivali. Sjećate se utakmice u Bordeauxu na Euru kad je Hrvatska pobijedila Španjolsku 2:1? Ramos je pucao kazneni udarac, Subašić je obranio, a španjolski je kapetan bio ljutit na Modrića jer je s klupe, preko Srne, poručio Subašiću kako će Ramos pucati i kako ga može omesti. Realov kapetan nije krio da ga je taj potez izbacio iz takta. Tada su to brzo izgladili, ali vjerujemo da bi Ramos rado uzvratio Luki nekom sličnom pobjedom. S obzirom na godine obojice, neće još imati puno prilika za uzvrat.

RAKITIĆ vs. BUSQUETS

Možemo zamisliti koliko su međusobnih dvoboja odradili na Barceloninim treninzima, bit će bliskih susreta i u Elcheu. Eto, dokle je došlo, da Španjolska i Hrvatska imaju jednak broj Barceloninih igrača u prvih 11. I baš njih dvojica u borbi na sredini terena. Pretpostavljamo, s obzirom na njihove igračke navike, da će Busquets više paziti na Rakitića nego Ivan na njega, a baš bi se u tom srazu moglo kriti jedno od rješenja pobjednika. Dobro se poznaju, teško jedan drugoga mogu iznenaditi.

Zasad su u međusobnim susretima izjednačeni, obojica su igrali u obje zadnje utakmice na velikim natjecanjima. Rakitić je u Poljskoj 2012. promašio veliku šansu glavom, Busquets se radovao pobjedi (1:0) u skupini. No tada Raketa još nije bio Barcelonin igrač. Kao suigrači s Camp Noua sreli su se na Euru 2016. Rakitić je bio uspješniji. Kome će biti treća sreća? Dosta toga ovisi o njima, o njihovim točnim dodavanjima i proigravanjima. Rakitićeva je prednost, dakako, što je i bolji egzekutor i izvođač prekida.

VRSALJKO vs. SAUL

Danima španjolski mediji potenciraju podatak da Saul Niguez nije na SP-u u Rusiji odigrao ništa, da ga Fernando Hierro nije doživljavao. Gledamo ga već sezonama u Atleticu, taj momak ima kvalitetu, često je najbolji u najvažnijim utakmicama. Sad je zabio Englezima i u njemu španjolski navijači polako prepoznaju najveću uzdanicu. Još k tome igra u svom Elcheu, u gradu gdje je rođen i gdje je napravio prve nogometne korake. Rekao je i sam da mu je to dodatni motiv, da je naručio puno ulaznica za sve članove obitelji i prijatelje koji ga žele gledati uživo. Hoće li mu uistinu dati dodatnu snagu ili će ga sputati.

Možda odgovor zna Šime Vrsaljko koji je s njim dijelio svlačionicu u Atleticu. Ne sumnjamo da je Šime počastio izbornika nekom informacijom o Saulu, a i njih dvojica možda će se sretati na travnjaku. Jer, voli taj Saul dolaziti iz drugog plana i nalijevo i nadesno, ako ima svoj dan zna biti nepredvidljiv. Ipak, ne sumnjamo da će Dalić i igrači pronaći način da ga zaustave. Ako su mogli Messija...

Linker
08. svibanj 2024 19:27