Drago Sopta/CROPIX
JE LI MAMIĆ BIO U PRAVU?

Turski mediji tvrde: 'Bilić nakon Eura seli u Bešiktaš, njemu je Turska prva opcija!?'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 26. ožujak 2012. 13:35

Zdravko Mamić otvorio je natječaj za izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Najutjecajniji član Izvršnog odbora HNS-a u kameru Nove TV izjavio je:

- Bilić nakon Eura sigurno odlazi!

Svjesno ili ne, izvršni je predsjednik Dinama izborniku stvorio problem. Poznat je naime fenomen da momčad neadekvatno reagira u situacijama kada zna unaprijed da trener odlazi. Loša iskustva ima i nacionalna momčad. Mirko Jozić objavio je prije Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. da odlazi s izborničke funkcije neovisno o rezultatu. Kao što je poznato Bokšić i društvo nisu uspjeli u odlučujućoj utakmici svladati Ekvador i umjesto na zrakoplov za Južnu Koreju hrvatska se ekspedicija ukrcala u avion koji je gubitnike vratio kući. Najžešći u kritikama Jozićeve ''ostavke'' prije natjecanja bio je njegov prethodnik Ćiro Blažević (u Japanu akreditiran kao izvjestitelj).

Slavenu Biliću zanimljivih trenerskih (ali i izborničkih) ponuda nikada nije manjkalo. Od ponuda uglednih bundesligaša (HSV) do ozbiljnih reprezentacija (Poljska). Najnovija se ''poklopila'' s izjavom Zdravka Mamića.

Turski je Bešiktaš dobio novog predsjednika, a on želi – novog trenera. Mladog, ambicioznog, karizmatičnog... Fikret Orman smatra da Slaven Bilić najbolje odgovara visoko postavljenim kriterijima. Želju predsjednika istanbulskog kluba sustavno su popratili i tamošnji mediji. Pobjeda hrvatske reprezentacije na travnjaku Turk Telekom Arene u dodatnim kvalifikacijama za Euro ostavila je na turske ljubitelje nogometa snažan dojam. Kao i hrvatski izbornik.

Jedan turski list čak ističe navodnu izjavu Slavena Bilića, po kojoj je Turska njegova prva opcija (zbog entuzijazma tamošnjih navijača), ispred Njemačke i Italije.

- Izbornik sam hrvatske reprezentacije gotovo šest godina. U tom razdoblju neprestano se govori o mom odlasku i u medijima licitira s klubovima i reprezentacijama. Uvijek sam nudio isti odgovor na takva pitanja. Imam ugovor s HNS-om i radim najljepši posao na svijetu. Izbornički mandat vezan mi je uz Euro u Poljskoj i Ukrajini. Bilo bi deplasirano sada kalkulirati oko mog odlaska ili ostanka. Odgovor se krije u rezultatu na Europskom prvenstvu. Naše ambicije glede nastupa na Euru vrlo su visoke i svi smo skupa maksimalno fokusirani na uspjeh u Poljskoj i Ukrajini. Nakon Europskog prvenstva možemo otvoriti temu o mom novom angažmanu. U hrvatskoj reprezentaciji ili negdje drugdje – sugerira hrvatski izbornik.

Linker
22. rujan 2024 13:23