AFP
BRAZIL ZA POVIJEST

Tri priče osmine finala: Bajka Kostarike, čudesni James i Robbenovo simuliranje!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 03. srpanj 2014. 15:06

Prvi se put u povijesti Svjetskog prvenstva dogodilo da osminu finala prođu svi pobjednici skupina. Među preživjelima je ostao samo jedan padobranac čija priča i dalje obilježava turnir u Brazilu. Osim Kostarike, donosimo još dvije sličice iz drugog kruga Mundijala.

Kostarikanska bajka i grčki brodolom

Sada će cijeli svijet znati gdje je Kostarika, kaže branič Giancarlo González nakon što je najveća senzacija Svjetskog prvenstva ispisala novo poglavlje i očekuje četvrtfinalni dvoboj protiv Nizozemske.

Prolazak skupine smrti pao bi u sjenu drugih priča da su se Grci ponovno spasili pogotkom u sudačkoj nadoknadi, ali su “los ticosi” izdržali novo iskušenje te preko jedanaesteraca izborili mjesto u eliti. Momčad koja zajedno vrijedi kao jedna Neymarova noga sada je usamljena u društvu divova, na SP-u osim Grčke nema više ni Alžira, Nigerije...

- Glavni cilj prije dolaska u Brazil bio nam je da ljudi saznaju o Kostariki. Nakon ovoga će europski klubovi valjda otvoriti vrata našim igračima. Pokazali smo od čega smo sastavljeni, ovdje smo se borili protiv sudaca, teških uvjeta i stotina tisuća navijača - dodaje González.

Svjetski mediji već tjedan dana recikliraju priče o uspjehu Kostarike. Bivši vratar Luis Gabelo Conejo rekao je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da ključ leži u edukaciji nogometaša od malih nogu. Kostarika, naime, ima vrlo razvijen obrazovni sustav i nazivaju je Švicarskom Srednje Amerike.

- Osoba koja je akademski dobro pripremljena, posjeduje potrebnu zrelost da evaluira problem, nosi se s pritiskom te je efikasna i odgovorna u svojem poslu. Takvi su i naši nogometaši - zaključuje Conejo.

Gol za povijest i Fergusonov promašaj

Najvećim gubitnikom nakon utakmice Kolumbije i Urugvaja (2-0) proglašen je - Sir Alex Ferguson. Otočni su mediji iskopali priču da je umirovljenom menadžeru Manchester Uniteda prije četiri godine ponuđen James Rodríguez, i to za cijenu od samo šest milijuna eura. Fergie je na prijedlog svojeg šefa skauta odmahnuo rukom te pet tjedana nakon toga iz Portugala doveo Bebéa koji danas vrijeme krati na posudbama. Nakon Jamesovih predstava u Brazilu Metro se upitao: “Je li to bila još gora odluka od one da se za Fergiejeva nasljednika imenuje David Moyes?”

James je nakon osmine finala prvi strijelac natjecanja i pretendira postati prvi Južnoamerikanac nakon Ronalda 2002. koji će osvojiti Zlatnu kopačku. Njegov je volej gotovo jednoglasno proglašen najboljim pogotkom SP-a dosad, a urugvajski ga je izbornik Oscar Tábarez nakon utakmice stavio u istu rečenicu s Maradonom, Messijem i svojim Luisom Suárezom.

- To su igrači koji u trenutku mogu napraviti izvanredne stvari. Bez pretjerivanja, James je za mene najbolji igrač na ovom turniru jer koliko god smo mu pokušavali minorizirati utjecaj, nismo uspjeli - poručio je Tábarez.

Preokret u Fortalezi i priče o simuliranju

Nizozemski su mediji Van Gaalovoj reprezentaciji zalijepili nadimak “kraljevi comebacka” nakon što su treći put na ovom SP-u preokrenuli zaostatak i pretvorili ga u pobjedu. Slavlje nad Meksikom bilo je najdramatičnije jer se radilo o nokaut-utakmici i jer su golovi postignuti u 88. i 94. minuti.

Guillermo Ochoa do tog je trenutka držao reputaciju mađioničara, da bi Sneijder i Huntelaar njegove brazilske izvedbe pospremili u arhiv i istodobno svjetla reflektora usmjerili prema Arjenu Robbenu. Bayernov igrač se nakon utakmice morao opravdavati zbog nekoliko pokušaja simuliranja, a oglasio se i njegov bivši trener José Mourinho.

- Robben je bio moj igrač pa znam da na taj način ponekad pokušava izboriti slobodni udarac ili jedanaesterac. Isto tako znam da ga zbog njegove brzine i kreativnosti suparnički igrači često moraju rušiti. No, istina je da bi morao biti iskren, u suprotnom suci imaju težak posao - kaže Mourinho.

Složio se s prijedlozima da bi Fifa i u ovom slučaju trebala posegnuti za gol-tehnologijom, a igrače koji simuliraju kažnjavati kartonima i suspenzijama.

Nakon pobjede Nizozemske pojavila se i zanimljiva videosnimka na kojoj se vidi kako Dirk Kuyt sugerira Robbenu da bi on trebao izvesti jedanaesterac (“Uzmi ga ti, možeš biti najbolji strijelac”), ali najveći škrtac među nogometašima ipak je odgovornost prebacio na Huntelaara.

Linker
22. rujan 2024 23:32