Costa Rica's forward Bryan Ruiz celebrates after scoring his team's first goal during a Group D match between Italy and Costa Rica at the Pernambuco Arena in Recife during the 2014 FIFA World Cup on June 20, 2014. AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
 RONALDO SCHEMIDT/AFP / AFP
VELIKA IZNENAĐENJA

TRI HIT PRIČE SVJETSKOG PRVENSTVA Kostarika, Alžir i Grčka su senzacije u Brazilu

U tri države apetiti navijača sada su bitno veći. Njihovi junaci pokazali su da su jako opasni
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. lipanj 2014. 17:36

Nakon završenog prvog kruga Svjetskog prvenstva , ovo su tri najveće priče iz reprezentacija čije su se šanse uoči početka turnira svodile na minimum i koje sve zajedno vrijede kao četvrtina španjolske reprezentacije.

No Španjolci su sada kod kuće u foteljama, a Alžir, Kostarika i Grčka pripremaju se za osminu finala.

KOSTARIKA

Igrači će biti zaslužni za novi državni praznik

U skupini smrti pokopana su dva svjetska prvaka, Engleska i Italija, a reprezentacija koja od svake vrijedi deset puta manje očitala im je lekciju u kolektivnoj igri i postala najveće čudo proteklih nekoliko svjetskih prvenstava.

Kostarikance trese najveća nogometna groznica u povijesti, koja je po razmjerima već sad nadmašila onu iz 1990. kada su prvi put ušli u drugi krug. O nogometu se raspravlja i u parlamentu pa je tako ovih dana predloženo da se 61-godišnjem kolumbijskom izborniku Jorgeu Luisu Pintu dodijeli počasno državljanstvo.

Iz stranke liberala stiže čak i prijedlog da se 20. lipnja, dan kada je Kostarika izborila osminu finala, proglasi praznikom Nacionalnog dana nogometa. Ždrijeb ih je za senzacionalne izvedbe nagradio Grčkom u osmini finala, no Pinto, koji je poznat po opsjednutosti najsitnijim detaljima igre, kaže da su njegovi igrači čvrsto na zemlji.

- Nismo favoriti protiv njih. Bit će to jako teška i tvrda utakmica koja bi mogla otići do jedanaesteraca. Nadam se da ipak neće i da ih možemo slomiti u 90 minuta, iako imamo sjajnog vratara - poručuje Pinto.

ALŽIR

‘Obranili smo čast arapskog svijeta’

“Ušli smo u povijest i obranili čast arapskog svijeta”, piše u petak alžirski dnevni list Ech Chorouk El Youmi nakon što se njihova reprezentacija prvi put plasirala u drugi krug Svjetskog prvenstva.

Glavni kreator podviga Vahid Halilhodžić plasirao se u društvo velikana s jednom od pet najjeftinijih momčadi SP-a i pritom održao taktičku lekciju Fabiju Capellu, kojega je sâm prije odlučujuće utakmice proglasio ponajboljim trenerom na svijetu. Moćna Rusija, domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva, na kraju mu je bila pod nogama.

- Nismo izgubili nadu čak ni nakon prvog poluvremena. Bio sam siguran da ćemo im zabiti gol, a moji igrači su dokazali da su ratnici. Ovo nam je veliki bonus za naporan rad tijekom protekle tri godine - kaže Halilhodžić.

Alžirska avantura gotovo sigurno završava u ponedjeljak, kada ih čeka Njemačka, premda će statističari podsjetiti da “elf” nikada nije pobijedio sjevernoafričku reprezentaciju. Dvaput su se susreli i oba je puta slavio Alžir, posljednji put na svojem prvom SP-u prije 32 godine…

GRČKA

Samo oni mogu početi s 0-3 pa se plasirati dalje

Pobjeda, remi, poraz i gol-razlika 2-4. To je način na koji samo Grčka može ući u osminu finala. Igrači jedine reprezentacije koja se u drugi krug plasirala a da je više golova primila nego postigla jednostavno su rođeni pod sretnom zvijezdom. Grcima je ovo drugi uzastopni turnir na kojem su prošli skupinu, nakon što su na Euru 2012. otišli u četvrtfinale također s pobjedom, remijem i porazom. Nadalje, otkad se SP igra u ovom formatu, bilježimo tek drugi slučaj da je dalje prošla momčad koja je prvu utakmicu na turniru izgubila s tri ili više pogodaka razlike.

To je grčki “modus operandi”, način na koji uspijevaju ostati u eliti, i teško im se može zamjeriti čak i kad zabijaju golove iz penala u trećoj minuti sudačke nadoknade. Jedan je novinar prije utakmice s Obalom Bjelokosti upitao izbornika Fernanda Santosa hoće li konačno promijeniti način igre, budući da mu trebaju golovi, na što je dobio odgovor:

- Ljudi koji predlažu ovo što vi sad govorite, nemaju pojma o nogometu. Deset godina smo gradili ovaj stil igre, bili europski prvaci i plasirali se na četiri velika turnira, i sigurno nećemo u tri dana promijeniti filozofiju.

Linker
21. rujan 2024 02:00