Cropix
OBEZGLAVLJENI VATRENI

Traži se izbornik! Kako dišu tri najveća hrvatska grada: Javnost 'naginje' za -stranca!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. rujan 2015. 16:29

Hrvatska nogometna reprezentacija trenutačno je bez izbornika. I dok su u Hrvatskom nogometnom savezu rekli kako će do 21. rujna imenovati nasljednika Nike Kovača kojeg su razriješili dužnosti u srijedu, sljedećih desetak dana pričat će se o tome tko će biti izbornik, tko je glavni favorit, tko može, tko ne može i zašto ne može...

Tema o tome tko će voditi Vatrene zanimljiva je i javnosti, a mi smo pokušali saznati kako ona ‘diše’, kakvu ima percepciju najnovijih zbivanja u HNS-u i koga bi željela vidjeti na mjestu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Anketirali smo građane iz tri najveća hrvatska grada - Zagreba, Splita i Rijeke i odgovori su bili jako zanimljivi.

ZAGREB

- Ne bih Čačića za izbornika, prestar je. Tomislav Ivković ili Otto Barić bili bi dobar izbor jer imaju iskustva. Međutim, ne bi se smjelo birati izbornika za preostale dvije utakmice, već za dulji period. U tome je Savez pogriješio prošli put. Stranac bolje ne, ponajprije zbog mentaliteta. Na kraju bi spomenuo da Kovač nije bio kriv, odnosno premekan je bio za igrače.

- Svejedno tko će biti od domaćih jer će vjerojatno biti pod utjecajem Zdravka Mamića. Možda samo Ćiro, koji je veliki autoritet. Od stranaca najbolji bi bili Ranieri i Trapattoni jer su iskusni i ne toliko skupi. Smatram da su stranci najbolje rješenje. Izbornik mora biti netko tko ima hrabrost, svoje ‘ja’, te u momčadi mora biti i jedan takav igrač, kojeg krasi odlučnost.

- Ćiro Blažević! Jer on je jedini trener koji je postigao neki rezultat i koji bi mogao imati neki autoritet u svlačionici. Međutim, s obzirom na politiku u HNS-u, Ćiro Blažević nema šanse postati novi izbornik. A da je Čačić bio dobar u Dinamu, već bi ga Sir Maminjo angažirao odavno.

SPLIT

- Mislim da bi novi izbornik trebao biti Zlatko Kranjčar. On je jedan od sposobnijih izbornika u povijesti naše nogometne reprezentacije. Niko Kovač je bio amater, to se na kraju pokazalo istinitim.

- Po meni bi izbornik trebao biti stranac. Htio bih da se smijeni cijeli HNS, od čistačice pa do predsjednika. Još ćemo se načekati dok god Mamić ne ode u zatvor. Bit će uvijek njegova lakrdija i njegovi izbornici.

- Ja sam za stranca. U Hrvatskoj nemamo kvalitetnoga kadra, a ovo što imamo svi su Mamićevi plaćenici. Igrači moraju snositi dio odgovornosti. Ako se Modrić još jednom ozlijedi u reprezentaciji, škartat će ga iz Reala. Srnu ne bih komentirao, igra 50 posto.

RIJEKA

- Možda će zvučati lokalpatriotski, osobno mi je najlogičniji izbor Nenad Gračan. Na stranu to što se radi o Riječaninu, smatram da Gračan ima dovoljno iskustva. Osim što je u karijeri vodio tri naša najveća kluba, aktualni je izbornik mlade reprezentacije Hrvatske, što je, ako gledamo Kovača i njegove prethodnike, put kojim se posljednjih godina dolazilo do klupe A-selekcije.

- Hrvatsku u red može dovesti jedino trener koji neće biti pod ničijim utjecajem. Kada govorimo o nacionalnoj vrsti, nikakvi drugi interesi osim interesa rezultata i igre ne bi smjeli biti uključeni. Poučeni iskustvom, ne trebamo gajiti iluziju da će u HNS-u konačno istresti kesu i dovesti stranca, bez obzira što bi po meni to bila jedina ispravna odluka u ovom trenutku. Istina, prostor je sužen, a to čini mi se najviše odgovara odgovornima u Savezu.

- U svakom slučaju, moj izbor je domaći stručnjak. Zašto domaći? Prije svega jer su hrvatski treneri daleko upućeniji u situaciju u našem nogometu, mentalitetom bi se lakše uklopili, ne bi im bilo potrebno vrijeme za adaptaciju. Stranac bi, vjerujem, bio skuplji barem pet-šest puta, a pitanje je bi li isti garantirao rezultat. Kada bih ja morao birati, odabrao bih Nenada Bjelicu.

Linker
22. rujan 2024 20:20