ANTE ČIZMIĆ/Cropix
KORISTI RUPE U ZAKONU

Vlasnik Chelseaja nastavlja varati Uefu: Doveo igrača iz Španjolske, a onda mu izdao nevjerojatan ugovor

Na sličan je način u prošlim prijelaznim rokovima potpisivao igrače bez da prekrši financijski fair-play
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 01. srpanj 2023. 09:24

Nicolas Jackson (22) sinoć je i službeno predstavljen kao novo pojačanje Chelseaja. Senegalski napadač prošle se sezone prometnuo kao jedna od nadolazećih zvijezda nogometa tako što je za Villarreal zabio 12 pogodaka u La Ligi. Plavci se nadaju da će svoj golgeterski učinak nastaviti i u Londonu, pogotovo nakon ‘sezone za zaborav‘ u kojoj su završili 12. u engleskom prvenstvu.

Chelsea je za njegove usluge platio 37 milijuna eura, iako Daily Mail piše kako se radi o puno većoj cifri kad se uračunaju svi bonusi, a ugovor je potpisan na čak osam godina. Time je Todd Boehly nastavio strategiju izdavanja dugih ugovora kako bi se izbjeglo kršenje financijskog fair-playa. Taktika dozvoljava Amerikancu da troši basnoslovne cifre, a da pritom ne uprlja ruke, a evo na koji se način provodi.

Slično je bilo i dovođenjem Mihajla Mudrika iz Šahtara na zimu u poslu teškom 100 milijuna eura (70 odmah i 30 kroz bonuse). S Ukrajincem je potpisan ugovor u trajanju od osam i pol godina kako bi se transfer mogao plaćati ‘u ratama.‘ Identično je napravio i s Enzom Fernandezom koji je također potpisao ugovor na osam i pol godina. Benoit Badiashile, Malo Gusto, Noni Madueke za Chelsea su vezani sedam i pol godina, dok je Wesley Fofana pod ugovorom na Stamford Bridgeu do 2029. godine.

Pozitivna strana ovakve politike leži u tome da ako se igrači krenu razvijati i postizati velike uspjehe, Chelsea ima zaštitu kad dođu drugi klubovi i pokušaju kupiti te igrače, jer imaju još mnogo godina do kraja ugovora. S druge, negativne strane, ako se igrač ispostavi ‘totalnim promašajem‘, onda dolazi do komplikacije jer će idućih sedam-osam godina morati trpjeti vrlo visoke plaće koje igrači posjeduju te će ih se teško riješiti.

Ostali klubovi u budućnosti neće moći kopirati njihovu strategiju jer UEFA pokušava zatvoriti ovu rupu u zakonu, ali dok ne dođe do promjena, Chelsea će nastaviti izdavati duge ugovore.

Linker
07. svibanj 2024 06:22