ANTE CIZMIC Cropix
HRVATSKI MERCATO

Velika selidba Vatrenih: Čak 10 Dalićevih igrača pred promjenom kluba, sada je jasno tko je prvi na popisu!

RB Leipzig od Gvardiola želi napraviti najskupljeg braniča svijeta, što je trenutno Harry Maguire
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. lipanj 2023. 06:01

Kako je Mateo Kovačić utanačio transfer u Manchester City i prije kraja sezone, njegov posao bit će i prvi zgotovljen. Prijelaz iz Chelseaja u europskog prvaka težak je 25 milijuna funti plus pet milijun bonusa, dakle, 29 milijuna eura i 5,8 milijuna eura bonusa. Kovačić je već od ranije hrvatski rekorder po visini plaćene odštete, radi se o 45 milijuna eura koliko je Chelsea dao Realu 2019. godine. Ugovor mu je istjecao 2024. godine, odlučili su ga prodati, a ne ponuditi novi, te je Kovačić po još jednoj osnovi nadmašio sve naše igrače. Naime, igrat će za čak četiri europska prvaka – Inter, Real, Chelsea i Manchester City. Ivan Perišić je bio u tri - Borussia Dortmund, Inter i Bayern.

image

Luka Modrić, Ivan Perišić i Mateo Kovačić

JOHN THYS Afp

Tek najava

To je tek najava zanimljivog ljeta hrvatskih reprezentativaca, no po stanju na tržištu mogao bi ostati i najveći posao ako Joško Gvardiol ne ode iz RB Leipziga. Dugo se kuha oko njega i medijski napeto čeka kad i za koliko će srušiti Kovačića.

Marcelo Brozović je nakon 8,5 godine na izlaznim vratima Intera. Nekad su za njega tražili 60 milijuna eura, pa 40, sada su ga spremni prodati za 20 milijuna eura. Najkonkretniji u nastojanju da ga angažira je Al Nassr, klub iz Saudijske Arabije u kojem igra Cristiano Ronaldo. Što bi za Marcelovu karijeru značio bijeg u pustinju tek će se vidjeti bude li taj posao finiširan. Xavi bi ga rado vidio u Barceloni, ali Katalonci špekuliraju koliko će i na koga potrošiti s obzirom na financijski glib koji je dobro poznat.
Joško Gvardiol je lani mogao u Chelsea da su u RB Leipzigu pristali na taj aranžman, velike se brojke vrte oko njega, iako je sad misterij koliko točno Nijemci traže, kao i je li to itko spreman platiti. Pisalo se da im je nakana od Gvardiola učiniti najskupljeg stopera svijeta, što je Harry Maguire s 87 milijuna eura, dakle, svota bi se mogla vrtjeti oko 90 milijun, ako ipak malo ne popuste.

image

Joško Gvardiol

TOBIAS SCHWARZ Afp

Spremni poslušati

Od 22 reprezentativca koje je izbornik Zlatko Dalić imao u Rotterdamu na završnici Lige nacija, većina namjerava ostati na aktualnim adresama, premda se nikad ne zna što donosi prijelazni dok, a desetak ih je ili zapeto kao puške ili spremno prihvatiti nove izazove, te odjenuti drugi klupski dres. Računajući i Joška Gvardiola. Kad bi svi bili prodani po cijenama koje su klubovi izvjesili, za Hrvate bi ovog ljeta bilo plaćeno fantastičnih 264 milijuna eura. To ne očekujemo, no osim Kovačićeva bit će sigurno realiziran još pokoji posao. Brozović bi mogao biti prvi sljedeći.

Lovru Majera i Marija Pašalića njihovi klubovi Rennes i Atalanta ne prodaju, voljeli bi ih i dalje vidjeti u svojem dresu, ali po pisanju francuskih medija Rennes će saslušati bude li jakih ponuda i to najmanje od 30 milijuna eura. Isto vrijedi i za Atalantu, za Pašalića postoji zanimanje nekoliko klubova, među njima su i velikani poput Juventusa i sada novog hita engleskog Newcastle Uniteda, no daleko je to od konkretizacije, kamoli realizacije. U Bergamu traže 25 milijuna eura, mogli bi spustiti na 20...

Borna Sosa je inozemnu karijeru gradio u Stuttgartu, ugovor mu vrijedi još dvije godine, taj bi ga njemački klub unovčio dođe li prava ponuda, pa će o njemu još biti riječi, no Sosa ne inzistira na odlasku pod svaku cijenu. Ako se ne nađe varijanta koja bi zadovoljila njega i klub, nema problema s time da odradi još godinu dana među Švabama. Nekad su inzistirali na 25 milijuna eura, sada se govori da bi potpisali 15 plus bonuse.

image

Borna Sosa

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dinamova četvorka

Za razliku od europskih klubova u kojima Vatreni igraju, Dinamo živi od prodaje igrača, a ovog časa ima u izlogu četvoricu nositelja srebra iz Nizozemske. Najveće šanse za transfer ima Josip Šutalo, za kojeg su zanimanje pokazali Brentford, Monaco i Lyon, a Brentford je u igri i za Luku Ivanušeca, kojeg je želio kupiti još iz Lokomotive, te je tada nudio 6,5 milijuna eura.

Kako će se prijelazni rok tek zahuktavati, tako bi u igru mogla ući i druga, jača imena. Svojedobno se pisalo da je Šutalo na radaru Arsenala, no u međuvremenu su zamrle te priče. Dinamo od Šutala traži 15 milijun eura najmanje, za Ivanušeca se barata brojkom od 12 milijuna eura, a osim toga želi i postotak od sljedećeg posla jer to se pokazalo kao unosno.

image

Josip Šutalo

ANTE CIZMIC Cropix

Po pitanju Dominika Livakovića i Brune Petkovića hrvatski prvak bi ih najradije zadržao, intrigira hoće li ipak pustiti Livakovića ako ponuda bude ispod deset milijuna... Obojici ugovori istječu za godinu dana, ne potpišu li novi moći će ići s čistim papirima. To je trenutačno izglednije za Petkovića...

Torino je ponudio West Hamu 10 milijuna eura za Nikolu Vlašića i čeka odgovor. Otkupna klauzula bila je 13 milijuna, nisu je platili, pa sad ovise o dobroj volji Londončana.

Vjerojatno bi Josipu Stanišiću i Petru Musi bilo dobro da odu na sljedeću adresu jer u Bayernu, odnosno, Benfici imali su dosad ulogu iz drugog plana, što im smanjuje šanse i kod Dalića, no obojica su kazali da se vide i dalje na sadašnjim destinacijama. Opet, kad se iskristalizira priča, ne treba isključiti da u drugoj polovici kolovoza okrenu strategiju.

Ivan Perišić i Borna Barišić su igrači o kojima se može govoriti kao enigmama jer imaju ugovore s Tottenhamom, odnosno, Glasgow Rangersom i po trenutačno poznatom dobre su šanse da ostanu, iako Barišić pregovora s klubom nakon čega će se znati više.

image

Borna Barišić

ANTE CIZMIC Cropix



VATRENI NA STARTU LJETNOG PRIJELAZNOG ROKA

Dominik Livaković

ugovor s Dinamom ima još godinu dana, Modri traže odštetu 10 mil. €, zasad ima ponudu Fenerbahčea, ali manju od te svote.



Ivica Ivušić

u zimskom prijelaznom roku prešao je iz Osijeka u ciparski Pafos, nema zasad nikakvih informacija da bi mijenjao klub ovog ljeta.



Nediljko Labrović

ima ugovor s Rijekom, koja je spremna prodati svakog za dobru ponudu, recimo, za odštetni iznos od dva milijuna eura.



Josip Stanišić

odlučio ostati u minhenskom Bayernu, ali vidjet će se je li to dobro, možda se i predomisli da kraja aktualnog prijelaznog roka.



Josip Juranović

pola godine igra za Union Berlin, izborili su LP, te će kao važan član njemačke momčadi nastaviti i dalje u tom klubu.

image

Josip Juranović

VOJKO BASIC Cropix



Joško Gvardiol

povezuje ga se s najvećima, a Leipzig ponude Chelseaja i Tottenhama nije prihvatio, žele rekordan transfer stopera, dakle, bar 90 milijuna eura.



Martin Erlić

odigrao sezonu u talijanskom Sassuolu u kojem misli ostati, ne planira transfer, osim ako se ne dogodi ponuda koja se ne odbija.



Josip Šutalo

u Dinamu je na prodaju, hrvatski prvak očekuje najmanje 15 milijuna eura, zasad su se kao zainteresirani javili Brentford, Monaco i Lyon.



Domagoj Vida

ima još ugovor s AEK-om, s kojim je osvojio nacionalno prvenstvo i Kup, te će u tom grčkom klubu i nastaviti uspješnu karijeru.



Borna Sosa

još dvije godine ima ugovor sa Stuttgartom, rado bi napravio transfer, no zasad nema prave ponude, klub traži najmanje 15 milijuna eura i bonuse.



Borna Barišić

još godinu dana ima ugovor s Glasgow Rangersom, te pregovara s klubom da ga produži, ako se ne dogovore u obzir dolazi transfer.



Luka Modrić

potpisao je s najvećim svjetskim klubom, madridskim Realom, ugovor na još godinu dana, iako ima sjajnu ponudu iz Saudijske Arabije.

image

Luka Modrić

ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/Ddp Usa/Profimedia



Mateo Kovačić

čeka se liječnički pregled i službena objava transfera u Manchester City, Chelsea će dobiti 29 milijuna eura plus skoro milijuna bonusa.



Marcelo Brozović

na odlasku iz Intera, kao najozbiljnija opcija spominje se Al Nassr, klub u kojem igra Ronaldo, uz visinu transfera 20 milijuna eura, a htjela bi ga i Barcelona.



Lovro Majer

ugovor s Rennesom ima do 2027. godine, klub ga želi zadržati, a razmislio bi o prodaji samo ako ponuda bude 30 milijuna eura. Hoće li je dočekati?



Nikola Vlašić

Torino ga zasad nije otkupio od West Ham Uniteda s kojim ima ugovor do 2026. godine. Talijani ga žele zadržati, ali platiti 10, a ne 13 milijuna eura...



Mario Pašalić

nakon pet sezona u Atalanti ne bi imao ništa protiv promjene, klub traži 25 milijuna eura, zanimaju se Juventus, Newcastle, Roma, Borussia Dortmund...



Ivan Perišić

ugovor s Tottenhamom ima još godinu dana, mogao bi ostati na londonskoj adresi i dočekati Euro 2024. u Njemačkoj kao premierligaški nogometaš.

image

Ivan Perišić

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia



Luka Ivanušec

Dinamo se nada zaraditi na njemu 12 milijun eura, zainteresiran je Brentford, koji ga je htio dovesti još dok je igrao za susjednu Lokomotivu.



Andrej Kramarić

apsolutno svi njegovi planovi vezani su za Hoffenheim, klub iz Bundeslige kojem je pomogao održati status, ovo ljeto je po pitanju transfera miran.



Petar Musa

prvu sezonu u Benfici ulazio je s klupe, ali najavio je ostanak i borbu za bolji status i veću minutažu u lisabonskom klubu impresivne prošlosti.



Bruno Petković

ugovor s Dinamom vrijedi još godinu dana, Modri traže pet milijuna eura, dosad se pisalo o Trabzonsporu kao zainteresiranom, ali za manji novac.

image

Bruno Petković

JOHN THYS Afp



Dion Drena Beljo

u Augsburgu je odradio prvih pola godine, tek se očekuje da ovaj mladi napadač svom bundesligaškom klubu pokaže koliko točno može.



KOLIKO NJIHOVI KLUBOVI TRAŽE ZA NJIH

90 MILIJUNA €

Joško Gvardiol

30 MILIJUNA €

Lovro Majer

30 MILIJUNA €

Mateo Kovačić

25 MILIJUNA €

Mario Pašalić

20 MILIJUNA €

Marcelo Brozović

15 MILIJUNA €

Borna Sosa

15 MILIJUNA €

Josip Šutalo

13 MILIJUNA €

Nikola Vlašić

12 MILIJUNA €

Luka Ivanušec

10 MILIJUNA €

Dominik Livaković

5 MILIJUNA €

Bruno Petković

Linker
12. svibanj 2024 16:18