TOM DUBRAVEC Cropix
ŽELI VEĆU MINUTAŽU

Vatreni je pred velikom odlukom: Bivši prvak Europe ili potraga za novim izazovom?

Bit će zanimljivo vidjeti kakve planove s Bornom Sosom imaju čelnici Ajaxa
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. lipanj 2024. 10:47

Turbulentna je sezona iza lijevoga braniča hrvatske reprezentacije, Borne Sose (26). Bivši Dinamov nogometaš ljetos je iz Stuttgarta prešao u nizozemski Ajax, očekivao je da će napraviti iskorak u karijeri, ali to se nije dogodilo. U dresu nizozemskog velikana odigrao je lani ukupno 25 utakmica (16 ligaških, pet u Europskoj ligi i četiri u Konferencijskoj ligi), dio sezone izgubio je zbog bolesti i ozljeda.

A k tome je došao u Amsterdam valjda u najgori trenutak - dogodila se smjena generacija, otišlo je desetak igrača, stigao je velik broj novih i trebalo je vremena da se sve uigra. Ajax je oscilirao, a kad nije bilo dobro, na udaru su prvi bili inozemni nogometaši, koji su trebali biti pojačanja, a to nisu pokazivali na travnjaku. Među njima su bili Sosa i Josip Šutalo, prozivalo ih se i kad je trebalo, ali i kad nisu bili među lošijima...

Sosa je prije dolaska u Ajax imao na stolu nekoliko ponuda, no njegov bivši klub Stuttgart sve je te ponude odbijao. Do zadnjeg dana prošlog ljetnog prijelaznog roka, tada je, za odštetu od osam milijuna eura, njemački klub "podignuo rampu" za odlazak Sose u Nizozemsku. Odigrao je naš reprezentativac u tim prvim danima nekoliko utakmica, no Ajax je nanizao poraze i stvorilo se loše ozračje. Pa je zbog ozljede morao pauzirati, a kad se oporavio, malo je igrao, malo sjedio na klupi.

image
HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U proljetnom dijelu sezone zbog viroze je propustio tri utakmice, a od 10. ožujka do posljednjeg kola, 19. svibnja, samo je triput bio na travnjaku. Sva tri puta manje od deset minuta, ulazio je u igru kao taktička izmjena. Jasno je da nije u najboljoj formi došao na Euro, a o godini iza sebe Sosa je nedavno za službenu stranicu HNS-a rekao:

- Novi klub, burna sezona, mislim da je jesenas bila proglašena za jednu od najgorih ikada. Dakle, sezona je počela malo nesretno što se mene osobno tiče, ali kako je vrijeme prolazilo, situacija se koliko-toliko stabilizirala. Nekad se mora prihvatiti da sezona neće završiti onako kako je većina očekivala, ali isto tako iz toga se moglo naučiti puno stvari. Osobno, poslije ovoga me više ništa u nogometu ne može iznenaditi. Prošao sam dosta dobrih i loših stvari, a nakon Eura vidjet ćemo što donosi nova sezona - govorio je Sosa.

Kad je dolazio iz Stuttgarta, Sosa je potpisao petogodišnji ugovor, do ljeta 2028. godine. Dakle, trebao bi ostati u Amsterdamu još četiri godine, no tko zna što će se dogoditi u dolazećem razdoblju. Sosa se, dakako, nada većoj minutaži, a i u Ajaxu očekuju kako će svojim igrama potvrditi da je pojačanje i da nisu "bacili novac u vjetar". I za hrvatsku je reprezentaciju iznimno važno da sad već iskusni lijevi branič ima kontinuiranu minutažu i standardno mjesto u nizozemskom klubu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ne bude li tako, otvorene su sve opcije. Niti će, naime, Sosa biti zadovoljan statusom poput ovoga kojeg je imao prošle sezone, niti Ajax želi zadržati skupo plaćenog igrača od kojeg nema previše koristi. Vidjet ćemo stoga što će se događati u dolazećem prijelaznom roku...

Linker
25. lipanj 2024 11:41