Jurrien Timber

 Pro Shots Photo Agency/DDP Usa/Profimedia
SVE SE URUŠILO

Teški dani Kopljanika. Ostali bez trofeja i bez Lige prvaka, legenda je u bolnici, a zvijezde žele otići

Osim Timbera, koji je vrlo blizu prelaska u Arsenal, europski giganti žele i druge igrače Ajaxa
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 09. srpanj 2023. 09:55

Ajax, kojemu je Europa nekoć zavidjela zbog njegove čvrste klupske strukture, uspio je sve baciti u bunar u samo 12 mjeseci. Nizozemski velikan završio je treći u prvenstvu s 13 bodova iza prvaka Feyenoorda i nakon 14 godina propustit će kvalifikacije za Ligu prvaka. Dodajmo da je Ajax ostao bez zlatnog odličja i u Kupu, stoga kad se podvuče crta, mogli su sezonu nazvati - katastrofalnom.

Odlaskom Erika ten Haga koji je na kormilu bio od 2017. pa sve do prošlogodišnjeg odlaska u Manchester United, sve se, poput domino pločica, urušilo. Jedna od najboljih europskih nogometnih škola primorana je napraviti zaokret, kako bi havarija bila što bezbolnije ispravljena.

Posljedice ovosezonskog učinka su zabrinjavajuće za Ajax, budući da se njihova financijska stabilnost uvelike oslanja na sudjelovanje u Ligi prvaka i transfere igrača. Tijekom prošle godine morali su prodati nekoliko svojih najboljih igrača, poglavito Lisandra Martineza i Antonyja (priključili se Ten Hagu na Old Traffordu) i Sebastiena Hallera (Borussia Dortmund).

- Postigli smo napredak i postali ozbiljno ime u Europi - rekao je Ten Hag u oproštajnom intervjuu.

- Moj nasljednik Alfred Schreuder ima prednost što je upoznat s klubom. Bio je tamo od početka. To je velika prednost i on zna što može očekivati. Postavljeni su temelji koje može koristiti za proširenje - u superlativima je najavio novog trenera koji je do tada radio kao njegov pomoćnik uz nekoliko angažmana u Njemačkoj i drugim nizozemskim klubovima.

image

Trener Maurice Steijn (lijevo)

Anp/DDP Usa/Profimedia

Ipak, imenovanje Schreudera za glavnog trenera pokazalo se kao neuspješan eksperiment. Nizao je negativne rekorde i klub ga je odlučio krajem siječnja ove godine otpustiti. Međutim, spas nije pronašao ni u klupskoj legendi Johnu Heitingi koji je proveo osam godina u dresu Ajaxa, a nakon odlaska u mirovinu preuzeo je brigu za mlađi pogon. Nije uspio napraviti bitniji napredak na ljestvici, pa se i on oprostio od mjesta glavnog trenera. Posljednji na “listi za odstrel” bio je još jedan legendarni nizozemski nogometaš. Edwin van der Sar, koji je u klubu od 2015. obnašao funkciju izvršnog direktora (i šest godina prije toga bio je član Uprave) odlučio je - vrijeme je.

- Osjećam potrebu malo se distancirati, odmoriti i raditi druge stvari. Zato sam odlučio dati ostavku - objavio je bivši vratar krajem svibnja.

Povrh svega toga, iz Splita je u petak došla uznemirujuća vijest. Edwin Van der Sar završio je u KBC Split gdje je prebačen helikopterom s Hvara. Imao je jake glavobolje i određene neurološke smetnje, bio je na Odjelu neurologije u stabilnom stanju, a liječnici su ga podvrgnuli dijagnostičkim pregledima. U subotu je objavljeno da je i dalje na intenzivnoj njezi.

Ajax će, pak, bez Van der Sara ovog ljeta razmišljati o brojnim ponudama europskih klubova za svoje igrače. Najveća prodaja trebala bi biti braniča Jurriena Timbera, kojega milimetri dijele od Arsenala. Timberov napredak primijećen je u cijeloj Europi nakon što je postao redovan član nizozemske seniorske reprezentacije pod vodstvom Louisa van Gaala i Ronalda Koemana.

Povijesno gledano, Ajax je bio strog pregovarač, što je vidljivo prošle sezone kada su odugovlačili s transferima Martineza i Antonyja u Manchester United, donoseći 67 milijuna eura odnosno 100 milijuna eura u klupsku blagajnu. Ali stvari su sada drugačije, Ajax više nije u Ligi prvaka, igrači žele igrati na najvećoj pozornici, što znači da bi lakše mogli promijeniti sredinu i otići za basnoslovnim milijunima iz Engleske ili neke druge destinacije.

Osim Timbera, europski giganti žele i druge Kopljanike. Mohamed Kudus, Edson Alvarez, Brian Brobbey, Calvin Bassey, Jorge Sanchez - redom su igrači za koje će biti pravo čudo ako ostanu u Nizozemskoj.

Pregovore o njihovim transferima vodit će bivši direktor Arsenala Sven Mislintat (50), koji se pridružio klubu ove godine, naslijedivši Marca Overmarsa, koji je otišao u veljači 2022. nakon što se našao u središtu seksualnog skandala potvrdivši da je slao neprimjerene poruke kolegicama u klubu. Mislintat je inače karijeru započeo kao skaut Borussije Dortmund gdje stoji iza dovođenja Roberta Lewandowskog, a kasnije Pierrea Emericka Aubameyanga na Signal Iduna Park. Njegov prvi potez bio je postavljanje Mauricea Steijna (49) kao trenera.

Za navijače je to bilo neočekivano ime. Trener je to koji je napustio Spartu Rotterdam nakon impresivne sezone u kojoj su iznenađujuće završili na šestom mjestu Eredivisie, najboljem klupskom uspjehu nakon 27 godina, te će prihvatiti najveći izazov u svojoj nogometnoj karijeri. Doveo mu je talentiranog BiH veznjaka iz Rome, Benjamina Tahirovića i veznjaka Toulousea Branca van den Boomena. Velikim ugledom nastojat će privući još talenata iz akademija diljem Europe i spojiti ih s tvornicom u Amsterdamu koja redovito svake godine u orbit plasira nekoliko nadolazećih zvijezdi.

Linker
05. listopad 2024 22:59