Zoran Zekić, trener Osijeka

 IVAN PERIC Cropix
PROMJENE NA OPUS ARENI

Reorganizacija Osijeka krenula - odlascima: Dvojac se oprostio od suigrača. Jedan ide u Kinu, drugi u Tursku

Doznajemo da bi jednom suigrač mogao biti nekadašnji kapetan Mile Škorić
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. prosinac 2023. 11:09

Očekivano, proces reorganizacije momčadi na Opus Areni počeo je s odlascima - Ivan Fiolić i Jovan Manev završili su svoje vrijeme među bijelo-plavima. Prvi nije odradio ugovor do kraja, dok je s drugog matični klub povukao s posudbe. Obojica su se nakon posljednje utakmice polusezone, u kojoj nisu sudjelovali zbog ozljeda, oprostili od suigrača. Fiolić će, kako smo i prije nekoliko tjedana najavili, karijeru nastaviti u Kini gdje bi mu, doznajemo, suigrač mogao biti nekadašnji kapetan Mile Škorić, dok se Manev vraća u redove turskog Adana Demirspora odakle je ljetos i stigao na posudbu u Osijek.

Fiolić je bijelo-plave sporazumno napustio pola godine prije isteka ugovora. Stigao je u ljeto 2021. iz belgijskog Genka i odigrao ukupno 69 utakmica u svim natjecanjima uz učinak od sedam golova i jedne asistencije. Zanimljivo, u karijeri je promijenio šest klubova, a najviše utakmica odigrao je u dresu Osijeka. U dvije i pol sezone u Osijeku najkonkretnija je bila ona prva kada je najčešće imao status startera (počeo je 25 od 31 utakmice u svim natjecanjima). Zapravo prva polusezona među bijelo-plavima bila mu je i najkonkretnija s četiri postignuta gola, odnosno te je jeseni postigao je više od pola golova koje je zabio za Osijek. Već iduće sezone, koju je doduše počeo kao starter, Fiolić je izgubio svoje mjesto u startnoj postavi. Kod Rene Pomsa je posve pao u drugi plan, od 16 prvenstvenih utakmica koje je vodio austrijski trener odigrao je samo dvije, a onda je kod Borimira Perkovića pa Stjepana Tomasa nakon njega "rehabilitiran". Ni ove sezone nije se previše naigrao, od ukupno 15 nastupa njih deset je zabilježio kao igrač s klupe, a polusezonu je zaključio s dva pogotka. Zanimljivo, svaki puta kada je Fiolić bio strijelac, Osijek nije izgubio. Posljednja dva prvenstvena kola propustio je zbog ozljede ramena.

image

Ivan Fiolić u dresu Osijeka

RONALD GORSIC Cropix

Manev je, pak, posljednjeg dana prošlog prijelaznog roka stigao na posudbu iz Adane uz opciju otkupa idućeg ljeta. Potencijalni transfer iznosom nešto veći od milijun eura neće se dogoditi. Štoviše, makedonski reprezentativac neće ni posudbu odraditi do kraja. Manev je upao u startnu postavu odmah po dolasku među bijelo-plave, nakon svega dva odrađena treninga. No s promjenom trenera pao je u drugi plan. Kod Zorana Zekića krenuo je kao starter, odigrao čitavu utakmicu protiv Hajduka na Poljudu, a to mu je ujedno bio i posljednji nastup od prve do posljednje minute. U iduće tri utakmice odigrao je po jedno poluvrijeme, potom završio na klupi, a onda i izvan zapisnika. S posljednje reprezentativne akcije vratio se, naime, ozlijeđen, a tu ozljedu nije do kraja sanirao do kraja polusezone. Kao standardni stoperski par isprofilirali su se Duarte i Bralić, s klupe je svoju rijetku priliku čekao armenski reprezentativac Mkrtčjan, a Manev u posljednjih pet prvenstvenih utakmica nije odigrao niti minute. Adana je imala mogućnost na polusezoni povući Maneva s posudbe što se i dogodilo nakon što su odlučili kako će ove zime transferirati jednog stopera iz svojih redova. Epizoda makedonskog nogometaša među bijelo-plavima tako je svedena na osam utakmica. Inače, od osmorice igrača koji su potpisani u posljednjem prijelaznom roku Manev je već drugi koji je napustio redove Osijeka. Prije njega već je otišao grčki stoper Stefanos Evangelou koji je poslan na posudbu u ZTE samo dva mjeseca nakon što je stavio potpis na ugovor.

image

Jovan Manev u dresu Osijeka

PAUN PAUNOVIC Cropix

Odlazak Maneva sugerira iduće korake koje će čelnici Osijeka poduzeti. Naime, trojica preostalih stopera vezani su s bijelo-plavima još samo do ljeta. Braliću će biti ponuđen novi ugovor, već danas je sasvim sigurno kako će Reggiani biti isplaćena klauzula za Duartea koji je doveden na posudbu uz opciju otkupa, a izvjesno je i kako će Osijek iskoristiti svoje pravo i otkupiti Mkrtčjana po već dogovorenim uvjetima.

S Fiolićem i Manevom, naravno, neće završiti proces promjena u svlačionici.

Zekić: Volio bih da Mierez ostane

Ramon Mierez odigrao je spektakularnu utakmicu protiv Slaven Belupa. Sudjelovao je Argentinac kod sva četiri gola Osijeka - za prva dva je asistirao, treći pripremio, četvrtog je zabio - i još jednom potvrdio koliko je važan za Bijelo-plave. Zoran Zekić upitan je nakon utakmice ostaje li Argentinac u Osijeku i na proljeće.

- Zakon tržišta i potražnje tu je neumoljiv. Za takvog igrača uvijek ima zanimanja. Meni kao treneru on treba. Ja bih volio da ostane, ali isto tako se pripremam i za trenutak kada će netko drugi igrati na toj poziciji. Mislim, svakako se mi moramo pojačati u toj liniji bez obzira na sve. Imamo Matkovića, no ne mogu od mladog igrača očekivati da nužno nosi igru cijele ekipe – kazao je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:21