HENRY NICHOLLS Afp
TOTALNI REMONT

Procurila Chelseajeva ogromna ‘lista za odstrel‘, a poznata je i najveća želja vrijedna 120 milijuna eura

Među prvih osam klubova Premierlige, momčad sa Stamford Bridgea primila je najviše golova
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. svibanj 2024. 12:45

U svibnju 2022. američki je konzorcij BlueCo otkupio dionice londonskog Chelseaja (od ruskog tajkuna Romana Abramoviča) za 5,25 milijardi dolara. Osim u vlasnička prava Amerikanci su (pod vodstvom predsjednika i suvlasnika Todda Boehlyja) u protekle dvije godine investirali i 1,1 milijardu eura u "dokapitalizaciju" svlačionice. Dovedeno je čak 28 novih igrača!

Epilog: netom završenu sezonu Chelsea je završio na šestoj poziciji! To je plasman dostatan tek za sudjelovanje u Konferencijskoj ligi. Da se radi o rezultatskom podbačaju svjedoči i promptno smjenjivanje menadžera prve momčadi, Argentinca Mauricija Pochettina.

Uoči kreiranja strateških planova za novu sezonu Chelsea se formalno nalazi – na početku. Ali, u lošijoj situaciji nego prije godinu dana. Naime, da bi udovoljio pravilima Premierlige, londonski klub mora poštivati tzv. financijski fair-play i do 30. lipnja izlaznim transferima "osloboditi prostor" za nova ulaganja. "Listu za odstrel" predvode – Conor Gallagher (želi ga Aston Villa), Armando Broja, Trevoh Chalobah, Ian Maatsen, Malang Sarr...

A novi menadžer na Stamford Bridgeu, talijanski trener Enzo Maresca već ima ideju kako utrošiti novac za nova pojačanja. Njegova najveća želja, centarfor je Napolija, Victor Osimhen. Cijena za robusnog Nigerijca je poznata – 120 milijuna eura!

image

Victor Osimhen

IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Maresca smatra da se Chelsea mora osnažiti i na vratarskoj poziciji. Ove sezone mrežu "penzionera" branili su Robert Sanchez (do ozljede), te Đorđe Petrović. Novi Chelseajev menadžer nastoji dovesti u klub mladog engleskog reprezentativca Jamesa Trafforda, koji je, na osobnoj razini, imao dobru sezonu. No, njegov je Burnley napustio elitno društvo Premierlige... Cijena za Trafforda iznosi – 20 milijuna eura!

Očima statistike, Chelsea je tijekom aktualne sezone imao najviše problema u defenzivnom segmentu igre. Među prvih osam klubova Premierlige, momčad sa Stamford Bridgea primila je najviše golova – 63. Maresca bi rado osnažio i taj dio momčadi. Meta mu je 26-godišnji stoper Tosin Adarabioyo, kojemu 30. lipnja istječe ugovor s Fulhamom i Chelsea bi ga mogao dobiti bez odštete. No, postoji problem.

Za spomenutog je igrača zainteresiran i Newcastle United, uz kojega ide i marketinški slogan – "najbogatiji klub na svijetu". Naime, "svrake" su u vlasništvu PIF-a, fonda na čelu kojega je princ i premijer Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman. Isti fond skrbi i o nogometnim ulaganjima u saudijsku Premierligu.

Linker
23. lipanj 2024 14:13