Igor Tudor

 MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp
PORUKA IGRAČIMA

Predsjednik je već izabrao Igora Tudora: Hrvat sjeda na vruću klupu, ali on je na takve uvjete već navikao

Talijanski mediji tvrde da će splitski stručnjak uskoro preuzeti rimsku momčad koja je u krizi
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. ožujak 2024. 10:28

Kako izvještavaju kroničari Lazija, vlasnik i predsjednik kluba, osebujni Claudio Lotito, odlučio se za novog trenera postaviti Igora Tudora. Ako ne bude nekih značajnih promjena 45-godišnji Splićanin trebao bi momčad preuzeti od idućeg ponedjeljka. Lazio će protiv Frosinonea ove subote u Serie A voditi dosadašnji asistent Maurizija Sarrija, Giovanni Martusciello.

Krenimo od činjenice da je rimski klub u natjecateljskoj krizi. U posljednjih pet utakmica upisano je 4 poraza, a posljednja pobjeda dogodila se protiv Cagliarija, 10. veljače. I taj rezultat uslijedio je poslije poraza od Atalante. Samo 13 bodova u 2024. bitno su pogoršali stanje na tablici, gdje je Lazio sada 9. i sa 7 bodova zaostatka za pozicijom koja vodi u najniži europski rang, Konferencijsku ligu.

Prijetnje igračima

Lazio je, kažu analitičari, platio ceh dobrom europskom putu, gdje je stigao do osmine finala Lige prvaka. Nakon minimalne pobjede nad Bayernom, u uzvratu je kvalitetniji bavarski klub zasluženo i uvjerljivo prošao naprijed. Problem je za Lazio, a pogotovo dosadašnjeg trenera Sarrija, što se ljetos momčad nije odgovarajuće pojačala, odnosno proširili krug kvalitete i na klupi, da bi održala ritam uspješnosti na dva jaka fronta. Unatoč svemu što je limitiralo Lazio, Sarri je u skoro tri godine doteglio momčad do lanjskog 2. mjesta (prvi put nakon 1999. i ere Cragnotti) Serie A, pa do osmine finala LP, a još slijedi polufinale Kupa s Juventusom. Uz natjecateljske iskorake, Sarrijeva je era omogućila povećanje prihoda, u značajnom obimu, a što je iznimno važno Lotitu.

image
MATTHIEU MIRVILLE/DPPI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Matthieu Mirville/dppi/zuma Press/profimedia

Predsjednik Lazija je koleričan tip, i hrabar. Prkosio je svima, čak i najžešćim navijačima svog kluba, kojima je uskratio neke privilegije. Zato mu nije problem usmjeravati izbore svojih suradnika i trenera kako on misli da je najbolje. Treba reći da Lotito u 10 godina, od Reje preko Piolija (skoro 2 sezone), Simonea Inzaghija (pet sezona), do Sarrija (skoro 3 sezone) nije baš bio nemilosrdan prema struci. Naprotiv. Čak je i Maurizija Sarrija ispratio sa žalom, jer ga je smatrao kvalitetnim. Štoviše, Lotito je javno obznanio da je u klubu bilo “juda” koji su radili protiv trenera.

Mjesecima se već u Rimu pričalo da dio momčadi ne podnosi trenera i njegov stil rada, dok je drugi dio bio zadovoljan. Tako se podjela dogodila i u klupskom vodstvu. Sarri je pokušao smiriti stvari i nedavno je pozvao cijelu momčad na večeru. No, kad je shvatio da nema iskrenosti kod dijela njih u kontekstu daljnje suradnje, napravio je tipičan njegov časni uzmak, podnio je ostavku i odrekao se dijela plaće. Zbog njegove ostavke dobar dio navijača Lazija je pojačao neprijateljski stav prema Ciri Immobileu, klupskoj legendi (najbolji strijelac u povijesti kluba sa 206 golova) i Španjolcu Luisu Albertu. Oni se smatraju kolovođama protiv Sarrija. U srijedu je Immobilea, dok je u kaotičnom rimskom prometu čekao na semaforima, verbalno vrlo agresivno napao jedan ozlojeđeni navijač Lazija, ne mareći što je pored igrača bio njegov četverogodišnji i uplašeni sin. Tjedan prije slično je napadnuta i njegova supruga Jessica. Luisu Albertu se, pak, svašta predbacuje putem društvenih mreža...

Sastanak u kasne sate

Eto, u takvom ozračju, a u imperativu da se dohvati mjesto za “bilo kakvu” poziciju u Europi, Lotito je najavio da će dovesti trenera koji je poznat po korištenju “mrkve i batine”. Time je poslao poruku igračima, koje posredno optužuje da su nametnuli svoje želje i komfore.

Angelo Fabiani pozvao je tako Anthonyja Šerića, nekadašnjeg igrača (i) Lazija, a koji je poslije karijere postao FIFA agent. Ispitali su raspoloživost Igora Tudora, i kad su dobili pozitivan stav, pozvali su ga odmah u Rim. Tudor je sa Šerićem u srijedu navečer privatnim zrakoplovom doletio iz Splita u Vječni grad, te se u kasnim večernjim satima sastao s Lotitom i Fabianijem.
Lotito je inače poznat po tome da nogometne tematike rješava kasno, s obzirom na poduzetničke mu obveze, a onda i političke. Kako izvještavaju kroničari Lazija, Lotito i Tudor su brzo pronašli zajednički jezik. Trener je objasnio svoje metode rada, a Lotitu se osobito svidjelo to što je i u vrlo teškom i doslovno rizičnom okruženju Marseillea Tudor pokazao čvrstinu i nije podlijegao pritiscima. Kad je shvatio da ta priča postaje previše teška zbog ambijenta, a ponajmanje nogometno definirana, Tudor se povukao. Takav tip, koji ima svoje “ja”, i ne ferma nikog u pristupu, vjerojatno je najviše dojmio predsjednika, koji je sličnih karakteristika.

Manja plaća od Sarrijeve

Dogovor je da će Lazio i Tudor potpisati ugovor do lipnja 2025. godine, uz opciju kluba za još jednu sezonu. Tudor bi trebao imati plaću od oko 2 milijuna, što je duplo manje od Sarrijevih 4 milijuna. Vjerojatno će biti i nekih bonusa.

Lazio je svakako vruće okruženje, ali Igor Tudor je navikao raditi u takvim uvjetima, kako u Turskoj, tako u Grčkoj i Francuskoj. Najbolji svoj posao napravio je u Veroni, gdje je prije 2,5 godine pokazao prve značajne iskorake u trenerskoj evoluciji. Upravo to što je bio veći dio karijere igrač u Serie A (i to u Juventusu, pa Sieni), a ima i staž kao trener (Udinese, Verona, Juventus) dodatno je olakšalo Lotitove dvojbe.

Tudor se vraća u “svoju nogometnu zbilju”, a Lazio je u tim okvirima jedan od velikih aktera Serie A. Mogli bismo kazati da će Tudoru, ako u međuvremenu Lotito ne promijeni stav (dok nije službeno, uvijek s njim treba imati zadršku), upravo Lazio biti najznačajnija kontrolna etapa prije eventualnog velikog trenerskog iskoraka. Opravda li povjerenje, odnosno očekivanja, za Tudora će biti otvoreniji put prema jednom od velikana calcia, prije svega prema “njegovom” Juventusu...

Linker
22. travanj 2024 14:13