DAMIR SKOMRLJ Cropix
PONOVNO MODRI

Povratak na Maksimir nakon osam godina: Nema više prepreka, Vatreni prošao liječnički, uskoro pada i potpis

Dinamo je zainteresiran i za još jednog krilnog napadača, nadarenog "dragulja" Lokomotive
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. lipanj 2024. 18:12

U četvrtak predvečer Marko Pjaca obavio je i završio liječnički pregled u Zagrebu, sve je prošlo bez problema, oba su koljena u dobrom stanju i više nema nikakvih prepreka da potpiše ugovor s Dinamom. Dakle, nakon osam godina, Pjaca se vraća u Maksimir. Iako mu ugovor s Rijekom, u kojoj se vratio u nogometni život, vrijedi još dvije godine, u tom je ugovoru postojala i klauzula da Pjaca može napustiti Rujevicu plati li netko odštetu od milijun i pol eura.

Odnosno, taj odštetni novac, kako smo doznali, Rijeka i Pjaca ravnopravno dijele, pa će Plavi uplatiti Riječanima za "papire" 750.000 eura, a za preostalih, Pjacinih 750.000 eura, Dinamo će sa svojim novim igračem dogovoriti isplatu kroz plaću. Slična je situacija bila u siječnju 2005. godine, kad je Niko Kranjčar iz Dinama otišao u Hajduk. Imao je Kranjčar, naime, klauzulu da može otići plati li neki klub odštetu od tri milijuna eura, no tu je odštetu ravnopravno dijelio sa svojim novim klubom. Hajduk je tada Dinamu platio 1,5 milijuna eura (plus PDV), a Kranjčar je dobivanje svog odštetnog dijela dogovarao s Hajdukom i dobio je raskid ugovora s Dinamom.

Budući da je bio na Euru (nije igrao ni minutu), Pjaca će dobiti nekoliko dodatnih slobodnih dana i neće biti na prozivci 1. srpnja, ali bi tjedan dana kasnije trebao otputovati s momčadi na pripreme u Austriju.

image
RONALD GORSIC Cropix

Pjaca je u ljeto 2016. godine, za rekordnu odštetu od 29,5 milijuna eura, iz Dinama otišao u Juventus. No, nije napravio karijeru kakva se očekivala, njegovu su silnu nadarenost sputavale teške ozljede. Dvaput je, naime, doživio puknuće križnih ligamenata koljena, nakon svake operacije oporavljao se gotovo godinu dana i više nikad nije zaigrao na onoj, visokoj razini na kojoj je bio kad je iz Dinama otišao u Juventus.

Torinski ga je klub, nakon operacija, slao na posudbe u Fiorentinu, Anderlecht, Genou, Torino i Empoli, ali ni u jednom od tih klubova nije pokazivao naznake povratka na staru stazu. Vratio se u HNL 1. rujna prošle godine, kao slobodan igrač došao je u Rijeku i bio je to, pokazalo se, pravi potez. Dobrim je igrama, naime, došao i u fokus izbornika Zlatka Dalića, koji ga je vodio na Euro.

Ali, Pjaca je u Njemačkoj bio samo statist i "turist", nije dobio minutažu, iako je naša nacionalna vrsta imala veliki problem baš na krilnim pozicijama, na kojima nisu igrala krila. U Dinamu će Pjaca igrati na svojoj, krilnoj poziciji, iskoristiv je na oba napadačka boka i u Maksimiru vjeruju da su doveli prvo pojačanje.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

A Dinamo je, zna se, zainteresiran za još jednog krilnog napadača. Nadareni "dragulj" Lokomotive, Marin Šotiček, na meti je Plavih, međutim nema novih informacija u svezi tog možebitnog transfera. No, razgovori na relaciji Maksimir – Kajzerica ovih bi se dana mogli ubrzati.

Uglavnom, poznato je da je u Lokomotivu tijekom Eura stigla ponuda švicarskog Basela za Šotičeka "teška" oko tri milijuna eura i ta je ponuda zasad stavljena na čekanje. Kako smo doznali, Dinamo za Šotičeka ne bi odmah "iskeširao" toliku svotu za odštetu, nego bi transfer bio temeljen na isplati dijela novca, plus određeni postotak od budućeg inozemnog transfera.

Šotiček je došao na prozivku na Kajzericu i ovoga tjedna uredno trenira s Lokosima, ali mizerni su izgledi da će ostati u svom matičnom klubu. Odnosno, jedina moguća opcija Šotičekova ostanka na Kajzerici je da potpiše za Dinamo, a da ga onda Plavi ostave u Lokomotivi još barem pola godine na posudbi, procijeni li se da u ovom trenutku ne bi bio u najužim kombinacijama trenera Sergeja Jakirovića.

Podsjetimo, Japanac Kaneko i Vidović otišli su iz Maksimira, Pjaca je došao, tu su još krila Špikić i Hoxha. Dogovori li se Dinamo s Lokomotivom o transferu Šotičeka, tada će Jakirović odlučiti hoće li talentiranog brzanca ostaviti u svojoj svlačionici, ili će se nastaviti dokazivati na posudbi na Kajzerici. Jer, za Šotičeka je u ovim, razvojnim godinama, najvažnije da igra, nikakve koristi ne bi imao ni on, a ni Dinamo, od sjedenja na klupi.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Napadač Augsburga, Dino Drena Beljo, opet je postao Dinamova želja. Međutim, do potencijalne realizacije tog transfera još je dosta prepreka, budući da Beljo ima nekoliko inozemnih ponuda, a i na Hajdukovoj je meti. Izvjesno je tek da će Beljo napustiti Augsburg, upitno je samo hoće li negdje otići na posudbu, ili će novi klub otkupiti njegov ugovor. U Dinamu će, u svakom slučaju, pregovore temeljiti na jednogodišnjoj posudbi s opcijom otkupa ugovora.

Još nema konkretnih ponuda za Brunu Petkovića, kojem do 15. srpnja vrijedi izlazna klauzula u ugovoru, na osnovi koje može napustiti Dinamo plati li neki klub odštetu od 2,5 milijuna eura. Do 15. lipnja ta je odšteta bila dva milijuna eura, nitko se nije javio i sad je odšteta narasla za pola milijuna eura.

Dinamo bi trebao napustiti veznjak Marko Bulat. Želi ga dovesti trener Ivan Leko u belgijski Standard, otputovao je Bulat u Liege na liječnički pregled i bude li sve u redu, Bulat bi trebao potpisati ugovor s Belgijcima. Bio bi to ugovor kakav Dinamo želi ostvariti s Augsburgom oko Belje - jednogodišnja posudba s opcijom otkupa...

Standard želi dovesti i stopera Boška Šutala i kako sad stvari stoje Dinamo bi mu trebao podignuti rampu za odlazak. Slijedi dogovor oko odštete, jer Plavi, razumno je, nisu spremni besplatno pustiti igrača kojeg su prije dvije godine, kad je dolazio iz Atalante, platili četiri milijuna eura. Prema posljednjim informacijama, sve je bliže dogovor i oko tog transfera...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. lipanj 2024 18:15