NIGEL KEENE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
TRAŽENA ROBA

Pola Europe u lovu na asa Vatrenih, među njima i velikani, menadžer poručio: ‘Jednu stvar vam mogu potvrditi‘

Hoće li polivalentni hrvatski reprezentativac nakon pet godina promijeniti klub?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. lipanj 2023. 12:52

Mario Pašalić zaključio je petu sezonu u Atalanti, pobjedom u zadnjem kolu nad Monzom izborili su peto mjesto i Europsku ligu, a hrvatski reprezentativac završio je prvenstvo s pet pogodaka i dvije asistencije. To je statistički pad u odnosu na sezonu ranije kad je imao trinaest golova i šest dodavanja za pogodak, no zadržao je kvalitetnu razinu igre, što potvrđuje i informacija da su za njega zainteresirani Juventus i Newcastle United.

Stara dama nalazi se u ozbiljnim problemima, još nije poznato hoće li imati pravo nastupa u Konferencijskoj ligi jer UEFA mora odlučiti o eventualnoj kazni zbog kršenja financijskog fair-playa, pa je moguće da je izbaci iz svojih natjecanja, no Juventus gleda kako sastaviti što bolju momčad za sljedeću sezonu.

Veliki izazov

U tim planovima, među igračima koje su zaokružili kao svoja potencijalna ljetna pojačanja, nalazi se i Mario Pašalić. Newcastle jača kadar za Ligu prvaka, te je i njemu na radaru.

image

Mario Pašalić

NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

- Mogu potvrditi da ga prate veliki klubovi kojima je Mario na radaru i to je normalno, no, rano je govoriti hoće li ovog ljeta napustiti Bergamo jer radi se o jako dobrom klubu u kojem je zadovoljan. Međutim, jasno je da su svakom igraču pa tako i njemu najveći klubovi zanimljivi - kazao nam je njegov menadžer Marko Naletilić.

Prošle godine Pašalića se povezivalo s Milanom, tada se ništa konkretno nije dogodilo iako mu je Stefano Pioli osobno kazao kako bi ga volio vidjeti u svojoj ekipi, no krajem siječnja bio je vruć njegov odlazak iz Atalante.

Medijski je ostalo izvan fokusa da je u finišu zimskog prijelaznog roka Lyon dao konkretnu ponudu Pašaliću i Atalanti, htjeli su ga uzeti na posudbu s pravom otkupa, međutim, Pašalić nije pristao, odabrao je ostanak. Već ranije je za Lyon potpisao Dejan Lovren. Pokazalo se na kraju da taj ugledan klub nije izborio Europu.

- Lyon ga je htio dovesti u zadnja dva dana prijelaznog roka, Mariju je to bilo prebrzo da donese takvu odluku. Oni su također i dalje u igri – rekao je Naletilić.

Stručne strategije

Rano je govoriti o definitivnim stručnim strategijama Juventusa i Newcastle Uniteda, pa tako i hoće li ponuditi Atalanti odštetu za Pašalića koju bi prihvatila. Ugovor ga veže do lipnja 2025. godine.

Osim toga, propitkuju se još neki klubovi poput Borussije Dortmund, a vrlo aktivan bio je Leicester City, no nakon ispadanja iz Premier lige nema šanse. Pašalića zanima vrhunski nogomet i ne bi išao u Championship, štoviše, želi se i dalje natjecati u Europi, što je otegotna okolnost i za Lyon.

Podsjećamo da je Pašalić u Atalantu stigao prvo na dvogodišnju posudbu 2018. godine iz Chelseaja, a potom ga je otkupila 2020. godine. Kao odštetu platila je 14,5 milijuna eura, ali je prethodno za posudbu dala 2,5 milijuna eura londonskom klubu.

Tijekom sezone ustalio se u koncepciji Gian-Piera Gasperinija na sličnoj poziciju kakvu igra u reprezentaciji, djeluje kao povučeni napadač koji iz drugog plana dolazi pred vrata i ponovno je potvrdio da je ipak efikasniji strijelac nego asistent.

Igrao je u 32 utakmice u Serie A, od toga 24 u startnoj postavi, no otkako ima pravo na pet zamjena Gasperini je jedan od trenera koji najviše mijenjaju, pa ima prosjek od 58 minuta po nastupu. Zabijao je svakih 357 minuta, a statistika govori da je imao pet promašenih velikih prilika i dvije kreirane.

Najjača pozicija

Što je bliže vratima, to su i teži izravni dvoboji sa suparnicima, a ima 42 posto dobivenih duela. Više u zraku (51 posto) nego na tlu (37 posto). Po utakmici je skupio 30 dodira s loptom...

U reprezentaciju dolazi u dobroj formi, zabio je Veroni i Interu u dva kola koja su prethodila završnoj utakmici s Monzom. Za nacionalnu vrstu igrao je dosad 52 puta i dao sedam pogodaka. Debitirao je 2014. u prijateljskoj utakmici protiv Cipra, a sada ima 28 godina.

U posljednjoj utakmici s Turskom u Bursi startao je na desnom krilu s ulascima na “devetku”, što najčešće igra. Iako mu je najjača pozicija iza napadača.

U ogledu s Turcima imao je prste u oba gola Matea Kovačića, za prvi je bio asistent, za drugi pucao, da bi veznjak na odbijenu loptu vratara pogodio nebranjenu mrežu. Mogao je i sam zabiti, ali nije iskoristio jednu izvrsnu šansu.

Atalanta ga otkupila od Chelseaja

Podsjećamo da je Pašalić u Atalantu stigao prvo na dvogodišnju posudbu 2018. godine iz Chelseaja, a potom ga je otkupila 2020. godine. Kao odštetu platila je 14,5 milijuna eura, ali je prethodno za posudbu dala 2,5 milijuna eura. (da)

PAŠALIĆEVI KLUBOVI

HAJDUK

39 odigranih utakmica

11 golova i 5 asistencija

ELCHE

35 odigranih utakmica

3 gola i 0 asistencija

MONACO

29 odigranih utakmica

7 golova i 0 asistencija

AC MILAN

27 odigranih utakmica

5 golova i 1 asistencija

SPARTAK MOSKVA

32 odigrane utakmice

5 golova i 1 asistencija

ATALANTA

201 odigrana utakmica

45 golova i 27 asistencija

52

utakmice odigrao je za Hrvatsku uz pet golova

28

godina proslavio je Mario Pašalić u veljači

Linker
03. svibanj 2024 05:22