Todd Boehly (u sredini)

 JUSTIN TALLIS Afp
IMPRESIVNO

Ovo je najskuplja nogometna momčad na svijetu: Milijarder je stigao i doveo čak 40 novih igrača

Najvrijednija neeuropska momčad, i to na visokom 13. mjestu, je Al Hilal
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. rujan 2024. 12:21

Chelsea ima najskuplju momčad na svijetu - navodi se u studiji nogometnog instituta CIES koja je provedena na temelju iznosa novca koju su klubovi potrošili na kupnju igrača, uključujući transfere i posudbe.

U pet najvrijednijih su momčadi iz Premier lige. Prema CIES-u igrači koju klub sa Stamford Bridgea ima pod ugovorom vrijede 1,24 milijarde eura. Otkako su američki milijarder Todd Boehly i njegova tvrtka Clearlake Capital u svibnju 2022. preuzeli Chelsea klub je potrošio gotovo milijardu i pol eura na ulazne transfere. Dovedeno je čak 40 igrača, a klub je istovremeno napustilo njih 38, po novi trener Enzo Maresca želi skratiti momčad na oko 21 nogometaša.

Na drugom mjestu je Manchester United čiji je kadar procijenjen na 1,03 milijardi eura, a na trećem Manhester City sa milijardu eura vrijednim kadrom. Preostala dva tima u prvih pet su iz sjevernog Londona - Arsenal (793 milijuna eura) i Tottenham (783 milijuna eura). Zanimljivo, bez obzira na odlazak Kyliana Mbappea iz PSG-a u Real, klub s Parka prinčeva i dalje ima vredniju momčad od one sa Santiago Bernabea. PSG-ova vrijednost je, naime, prema CIES-u 767 milijuna eura. Slijede Liverpool s momčadi vrijednom 730 milijuna eura, tek potom Realova (715), a Top 10 zatvaraju Newcastle (678 milijuna eura) i Juventus (623 milijuna eura).

Najvrijednija neeuropska momčad, i to na visokom 13. mjestu, je Al Hilal. Saudijski klub koji na plaći između ostalih ima Neymara, Aleksandra Mitrovića, Nevesa i Cancela vrijedi prema CIES-u 483 milijuna eura.

Linker
17. rujan 2024 12:22