GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
VELIKA PRILIKA

Novi početak za miljenika maksimirskih tribina: Povratak u Dinamo je propao, ali Dalića još može osvojiti

Nema sumnje, i igrač i trener mnogo očekuju od budućnosti u novom klubu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 28. lipanj 2023. 13:13

Utakmica za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru (17. prosinca prošle godine) predstavljala je vrhunac reprezentativne karijere Mislava Oršića. Njegovim je pogotkom (za 2:1, protiv Maroka) Hrvatska osvojila broncu i nastavila mundijalski kontinuitet osvajanja medalja.

Nepuna tri tjedna kasnije Oršić je materijalizirao katarski uspjeh potpisavši ugovor s engleskim Southamptonom. Time je ostvario preduvjete i za drugi životni cilj – nastup u Premiershipu.

No, najsretnije razdoblje Oršićeve karijere nije dugo potrajalo. Southampton je ispao iz Premierlige, a Oršić iz hrvatske reprezentacije. Naime, u najprestižnijoj ligi Oršić je upisao tek jedan nastup u trajanju od šest minuta. Za njegovo odsustvo od igranja izbornik Dalić je u početku imao razumijevanja: pozvao ga je za kvalifikacijske oglede protiv Walesa i Turske (Oršić je oba susreta odgledao – s klupe). No, izostavio ga je s popisa 26 kandidata za Final Four Lige nacija.

Povratak u Maksimir neslavno je propao: Dinamo nije želio vratiti Oršića u zamjenu za drugu ratu realiziranog transfera. Umjesto toga, Southampton je Oršića stavio na transfer-listu i izvjesio cijenu: četiri milijuna eura! Brzo se javio kupac – turski Trabzonspor. Oršića od potpisa za novi klub dijeli još samo liječnički pregled...

image

Mislav Oršić i Nenad Bjelica

GORAN MEHKEK Cropix

Tako će se od iduće sezone (najvjerojatnije) nastaviti poslovna suradnja Nenada Bjelice i Mislava Oršića. Obojica pamte najuzvišenije trenutke osobnih karijera, doživljene u Maksimiru. Vodeći momčad Dinama, Bjelica je ostvario najbolje rezultate na međunarodnoj razini. S maksimirskim se klubom plasirao u osminu finala Europske lige (u sezoni 2018/19. Zagrepčane je zaustavila portugalska Benfica), a stožerni je igrač u sastavu "modrih" bio upravo Mislav Oršić.

Istovremeno, Oršić je dobio poziv u hrvatsku reprezentaciju. Napadač Dinama je debitirao u Bakuu (9. rujna 2019.), protiv Azerbajdžana (1:1), ušavši u igru u 86. minuti umjesto Ante Rebića.

Najimpresivniji trenutak zajedničke suradnje Bjelice i Oršića bio je svakako susret Lige prvaka između Dinama i Atalante (4:0), odigran 18. rujna 2019. u Maksimiru. Bjelica je taktički izdominirao poznatijeg kolegu Gian Piera Gasperinija, dočim je Oršić hat-trickom uništio obranu talijanske momčadi. Spomenuta je epizoda dodatno učvrstila i reprezentativni status najboljeg maksimirskog strijelca.

Nema sumnje, i Bjelica i Oršić mnogo očekuju od budućnosti u Trabzonu. Bjelica priželjkuje novo dokazivanje svoje trenerske osobnosti, a Oršić prigodu da kroz prezentacije (i golove) u turskom prvenstvu (Trabzonspor je bio šesti i nije se plasirao u UEFA-ina natjecanja), povrati status hrvatskog reprezentativca. Obojici je Trabzonspor velika prilika – za novi početak.

image
HASAN BRATIC/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Linker
13. svibanj 2024 13:18