GABRIEL BOUYS Afp
GDJE JE OTIŠAO FRANCUZ?

Novi dom Benzeme: Igrat će El Clasico, legenda ih je ‘prevarila‘, a najbolji igrač Vatrene će zauvijek pamtiti

Saudijski ‘Tigrovi‘ ukrali su slavu Cristianu Ronaldu, a klub je osnovan i prije nastanka države
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. lipanj 2023. 20:50

Karim Benzema u utorak je potpisao za Al Ittihad, javlja AFP pozivajući se na izvore unutar saudijskog kluba. Benzema će nadolazeće tri godine biti igrač aktualnog prvaka zemlje, s tim da je treća sezona opcionalna.

Benzemina zarada još uvijek je nepoznanica, nagađa se da će po sezoni inkasirati 100 milijuna, dok drugi i pouzdaniji izvori tvrde da bi uz komercijalne stavke ugovora brojka trebala doseći 200 milijuna eura, koliko i Cristiano Ronaldo zarađuje u Al Nassru.

image

Navijači Al Ittihada u utakmici s Al Hilalom

- Afp

Upravo je Al Ittihad "ukrao slavu" portugalskoj sedmici osiguravši povijesno deveti trofej saudijske Pro Lige s pet bodova ispred Al Nassra, a prvi još od sezone 2008./2009. Trijumf je ponajviše zasluga najboljeg strijelca lige Abderrazaka Hamdallaha (21), marokanskog centarfora koji je dobro upoznao Vatrene na SP-u u Kataru. U utakmici grupne faze protiv Hrvatske je dobio 10-ak minuta, a neuspješnu borbu za broncu ispratio je s klupe. Al Ittihad broji 31 trofej u klupskoj vitrini, od kojih je najznačajniji dvostruki trijumf (2004. i 2005.) u AFC Ligi prvaka.

Najpoznatije ime Al Ittihada nalazi se na trenerskoj stolici - Nuno Espirito Santo prethodno je trenirao Wolverhampton i Tottenham, iako se u bijelom dijelu Londona nije proslavio s tek 17 odrađenih utakmica 2021./2022, a na klupi saudijskih "Tigrova" ostat će barem još jednu sezonu, u nadi da će mu roster obogatiti N‘Golo Kante (Chelsea), s kojim su predstavnici kluba za vikend pregovarali u Londonu, prenosi Daily Mail.

image

Nuno Espirito Santo

DIOGO BAPTISTA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Diogo Baptista/alamy/alamy/profimedia

Al Ittihad prvi je sportski klub u povijesti zemlje, osnovan u siječnju 1927., pet godina prije nego što je nastala Kraljevina Saudijska Arabija. Zato grb kluba sa sjedištem u Džedi i poprima oblik broja jedan, iako je u rezultatskom smislu to svakako Al Hilal (54 trofeja). Međusobni ogled ovih dvaju momčadi originalno se naziva Saudijski derbi, no ustalio se naziv El Clasico s posve jasnom referencom.

Luis Figo 2007. je navodno bio nadomak potpisa za Al Ittihad. Klub je već objavio da je čuveni Portugalac njihov novi član, no Figo se nikada nije pojavio na potpisu ugovora, iako su mnogi sportski novinari zemlje već rezervirali mjesto na preskonferenciji, dok je Inter tvrdio da transfer nikada nije ni bio opcija.

Linker
04. svibanj 2024 01:14